Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Nikoli ne more biti zaman, če naredimo nekaj resnično dobrega. (Metka Klevišar)

Pred nami je praznik občine Vojnik. Tudi letos bomo na slavnostni prireditvi podelili priznanja tistim, ki so se s svojim delom še posebej izkazali. Na ta način jim želimo izreči zahvalo in jim čestitati za njihovo uspešno delo. Kot je raznoliko njihovo delovanje, tako je raznolika in pestra tudi naša skupnost. Prav ta pestrost daje naši občini posebno žlahtnost. Preko tega pa tudi visok nivo kakovosti bivanja v občini Vojnik. Iskreno čestitamo vsem nagrajencem in smo globoko hvaležni za njihovo delo.

Pregovor pravi, da jeseni žanjemo, kar smo sejali spomladi. Tudi v naši občini je tako. Že pri sprejemanju proračuna za leto 2022 smo si zastavili cilje, spomladi smo preko razpisov poiskali izvajalce in začeli delo. Sedaj se že marsikje veselimo novih pridobitev, veliko projektov pa je še v polnem teku in bodo zaključeni do konca leta.

Naj omenim nekaj največjih: izdelava dveh igralnic v enoti vrtca Mavrica na Frankolovem in oprema prostorov; nov most preko Hudinje v Socki pri Senegaškem mlinu; kanalizacija v Vojniku, ki jo v skupnem projektu občin Celje, Vojnik in Štore gradimo s sredstvi Evropske unije je zaključena na terenu, zdaj dokončujemo dokumentacijo in pripravljamo zahtevke za črpanje sredstev; kanalizacija v naselju Razdelj v Novi Cerkvi; prevzem lokalnega vodovoda Lahka peč v Socki, predan bo v upravljanje javnemu podjetju VO-KA Celje. Izdelan je tudi projekt povezave vodohrana Lahka peč z vodovodom iz Vitanja – gradnja je predvidena v naslednjih letih, na ta način pa bomo zagotovili potrebno količino vode za celoten sistem in njegovo razširitev; obnova glavnega vodovoda Vojnik – Arclin in Globoče – Frankolovo iz amortizacije VO-KA; saniramo dva plazova, in sicer plaz v Razgorju na lokalni cesti ter plaz v Želčah pri domačiji Dobrotinšek – oba projekta sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor; uredili smo otroško igrišče pri Sokolskem domu, prenovili vojniško nogometno igrišče z umetno travo, kjer bo tudi igrišče za odbojko in badminton. Veselimo se novega fitnesa na prostem in ureditve Gorečanovega sadnega vrta. Na tem prostoru bo tudi sprejem gostov, ki prihajajo na obisk k nam ter manjše kulturne prireditve. Na Frankolovem so naročeni načrti za novo igrišče ob vrtcu in šoli, v Novi Cerkvi pa bomo uredili tribune in športno površino obstoječega igrišča. Aktivni smo tudi pri pripravi medgeneracijskega prostora v Socki ob POŠ; v teku je gradnja sončne elektrarne na strehi telovadnice Vojnik, njena moč bo 88 kW; uspešno deluje program Prostofer, predvsem po zaslugi požrtvovalnih voznikov prostovoljcev; v teku sta programa »občina po meri invalidov« in »mladim prijazna občina«; da bi gasilcem zagotovili varnost na intervencijah, smo letos pomagali pri nakupu oblek za operativne gasilce; intenzivno se izvajajo posodobitve cest v vseh treh krajevnih skupnostih; asfaltiranje in prenova sta bila načrtovana na sejah svetov krajevnih skupnosti in potrjena na seji občinskega sveta ter se po tem planu tudi izvajata. Letos so tako posodobljene cesta na Dobrotin, odseki v Malih Dolah, Cesta talcev, Arclinska cesta, cesta v Lindeku, Rovah in Rakovi stezi, cesta v Trnovljah, Novakah, Vizorah, Landeku in Homcu.


Pred volitvami pogosto slišim opazko »župan asfaltira, ker bodo volitve«. To me hkrati veseli in žalosti. Veseli me zato, ker vidim, da se opazita vloženo delo in trud, da se vidi, da občina napreduje. Žalosten pa sem, ker se prikazuje, kot da je to zaradi mojega interesa in ne zaradi potrebe v želji, da občina napreduje in da imamo zato boljše pogoje za življenje. S sredstvi občine zelo skrbno ravnamo. Menim tudi, da če je rezultat mojega dela in dela sodelavcev tako v občinski upravi kot v občinskem svetu »samo asfalt«, potem smo neuspešni in to ne glede na to, koliko ga je. Za dobro življenje je potrebno tudi dobro delo društev, vrtcev, šol, zdravstvenega doma, lekarne, knjižnice, socialnih ustanov, komunalnih podjetij in še marsičesa. Tudi za to, da to deluje, je vloženega veliko truda in skupnega dela. Izjemno pomemben del našega dela pa je graditev skupnega dobrega odnosa. Beseda »občina« izhaja iz besede občestvo in občevanje. To se pravi, da so skupnost in odnosi v njej glavna skrb in delo občine, svetnikov in župana. Verjamem, da smo uspešni tudi na tem področju.

Imamo pa nekaj projektov, na katerih delamo, vendar pa se njihova realizacija odmika. Na to so me opozorili svetniki, zato vam želim podati nekaj pojasnil glede tega.

1. Kanalizacija Ivenca – povezava naselja Ivence s kanalizacijskim sistemom v Vojniku. Na to vejo se bo navezala tudi kanalizacija iz naselja Višnja vas. Imamo pridobljeno gradbeno dovoljenje ter izbranega izvajalca del – podjetje Brahi gradnje. Ker je projekt vreden več kot 1 milijon evrov, smo se prijavili na razpis MOP, a iz naslova evropskih sredstev mehanizma za okrevanje in odpornost. Želimo pridobiti dodatna sredstva za gradnjo v višini vsaj 50 odstotkov. Februarja smo oddali popolno vlogo in čakamo na odobritev. Pred tem ne smemo začeti z izgradnjo, ker v nasprotnem primeru do teh sredstev ne bomo upravičeni.

2. Posodobitev ceste iz Gmajne v Lešje. Tukaj se žal ne moremo dogovoriti z lastniki zemljišč za ureditev lastništva. Čeprav je cesta kategorizirana in opredeljena kot lokalna cesta, jo bomo do dogovora z lastniki samo vzdrževali. Posodobitev je potrebna, vendar morata biti prej urejena odmera in lastništvo.

3. Vodovod Straža v Novi Cerkvi. Projekt je dokončan, izbran je izvajalec, ki bo dela začel konec leta ali v začetku leta 2023. Vzrok je prezasedenost izvajalcev. Celoten projekt vodi javno podjetje VO-KA.

4. Državna kolesarska povezava Celje – Vojnik – Dobrna. V pripravi je razpis za izbor izvajalca na relaciji Dobrna – Lemberg do gasilskega doma Lemberg. V nadaljevanju pa imamo odprte odseke brez soglasij lastnikov zemljišč. V delu zgornje Hrenove je zahtevana tudi sprememba projekta. Na projektu delamo naprej in ponovno prosim lastnike zemljišč za razumevanje in pameten dogovor, da bomo lahko gradili tudi to prepotrebno infrastrukturo.

5. Posodobitev državne ceste Vojnik – Škofja vas z gradnjo pločnikov in kolesarskih koridorjev ob obeh straneh ceste, projekt pločnik Arclin – Ljubečna in krožišče pri piceriji MC je na točki, ko so izvedene zakoličbe in se izvajajo pogovori za odkup zemljišč. Vse te projekte vodi direkcija za ceste pri DRSI. Občina intenzivno sodeluje z njimi in bo zagotovila del sredstev za gradnjo.

6. Ureditev prehoda za pešce v Ivenci. Izdelana dokumentacija čaka na soglasje DRSI in sporazum o sofinanciranju projekta. Izbran je že izvajalec del.

7. Pločnika iz Višnje vasi do rondoja v Novi Cerkvi ter od Vizor do odcepa ceste v Polže ob državni cesti imata dokončano dokumentacijo. Čakamo soglasje DRSI po recenziji in nato z njihove strani izbor izvajalca za gradnjo. Predvidoma bo to do konca leta. Seveda je tudi tu nujen dogovor z lastniki zemljišč na trasi.

8. Dokončanje pločnika od večstanovanjskega objekta do centra Vojnika. V teku je postopek razlastitve lastnika, s katerim ni bilo mogoče skleniti dogovora o nakupu zemljišča.

9. Vodovod Lindek. V teku je projektiranje, z Elektrom Celje in Rune skladom smo se dogovorili, da bomo hkrati položili kabelsko omrežje in nizkonapetostno elektro omrežje v zemljo. Zbiramo soglasja lastnikov, začetek gradnje bo leta 2023.

Vsekakor bo potreb po »novih asfaltih« tudi v prihodnje veliko. Veseli me, da smo se po obdobju epidemije koronavirusa začeli vračati v način življenja, ki smo ga bili vajeni. Tudi številne prireditve, ki so bile pripravljene, so uspele in bile dobro obiskane. Se pa ob tem zavemo, da so naša društva res uspešna in da je kultura še kako potrebna za kakovostno življenje. Uspešno so se v šole in vrtce vrnili naši otroci. Kot popotnico v novo šolsko leto jim želim veselja ob nabiranju novega znanja in izkušenj. Ter z zdravstvenega vidika »normalno« šolsko leto.

Ob koncu želim izpostaviti uspešno obnovo večstanovanjskega objekta Stara šola v Vojniku. Obnovljena stavba je bila slovesno predana uporabi v petek, 2. septembra. Vojnik je bogatejši za 43 stanovanj. Vsem, ki jim bo objekt postal novi dom, izrekam dobrodošlico. Investitorju, podjetju MIK in g. Franciju Pliberšku, pa hvala za odločitev o nakupu in uspešno obnovo objekta.

Vsem želim bogato jesen. Prihajamo v mesec oktober, ko praznuje tudi naša občina. Zato iskrene čestitke ob prazniku in vabilo na osrednjo prireditev, ki bo 4. oktobra ob 19. uri v večnamenski dvorani v Vojniku.

Vaš župan – Branko Petre


Oglejte si tudi