Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Urejanje lastništva cest v občini Vojnik

V občini Vojnik imamo še vedno veliko lastniško- in zemljiško-knjižnih neurejenih odsekov javnih poti in lokalnih cest. Dejavnosti v smeri urejanja že nekaj let potekajo, vendar je sredstev za ureditev vseh cest premalo. Sproti urejamo vse odseke, kjer se izvajajo nove asfaltne prevleke ali večja sanacijska dela.

V tem postopku starih cest, ki so v uporabi že vrsto let, ne odkupujemo, temveč prosimo lastnike zemljišč, da jih z darilno pogodbo prenesejo v last občine. Občina Vojnik plača vse stroške, povezane z odmero in ureditvijo v zemljiški knjigi. Za vse primere, kjer potekajo stare trase že odmerjene ceste drugje, kot je cesta v naravi, se lahko izvede tudi zamenjava površin. Želimo si čim hitrejše ureditve stanja v naravi s stanjem v katastru.

Za potrebe nove izgradnje cest ali pločnikov se potrebna zemljišča odkupijo po ceni glede na vrsto in lego zemljišča.

 

In še opozorilo:

Posegi na kategorizirani cesti, s strani lastnika zemljišča, ki cesto poškodujejo ali ogrožajo varnost prometa kljub neurejenemu stanju lastništva zemljišča, niso dovoljeni. Poseg, ki je na sliki kot primer, je nedovoljen. V takem primeru mora ukrepati inšpekcija in s tem nastanejo tudi stroški in kazni, ki bremenijo tistega, ki je posegel v cesto ali javno pot. Pomislite tudi, da je neurejenega lastništva cest v naši občini še veliko in da se tudi vi vozite po cestah, ki so v lasti nekoga drugega.

                                                                                                             

Branko Petre, župan

Oglejte si tudi