Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
22°C
9°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Korona nas ni zlomila

Sveta ne bomo spremenili s kritikami. Lahko pa ga naredimo lepšega že z malimi dobrimi dejanji. (Saša Pukl) Gotovo čas od zadnjega izida Ogledala do danes najbolj zaznamuje uspešen boj proti pandemiji virusa Covid-19. Uspešen rezultat je dosežen, ker smo se v Sloveniji vsi odločno spopadli z nevarnostjo in se disciplinirano in složno borili. Zaslužni smo vsi. Najprej vlada, ministrstva in zdravstvena stroka. Potem pripadniki civilne zaščite in prostovoljci, številni zaposleni v zdravstvu in v domovih za starejše ter drugi, ki ste ves čas opravljali svoje delo kljub nevarnosti za okužbo in zdravje, svoje ali svojih bližnjih. Vsi zaslužite iskreno zahvalo in ste na svoje delo lahko ponosni. Zaslužni ste tudi vsi, ki ste spoštovali navodila in s tem pomagali doseči uspeh.

Tudi v naši občini je bilo tako. Dobro je deloval štab CZ pod poveljstvom Arnolda Ledla. Veliko človekoljubno delo ste opravili številni prostovoljci, člani krajevnih organizacij Rdečega križa, Karitas in odraslih skavtov, pripadniki gasilskih društev, vsi, ki ste šivali maske, in moji sodelavci v režijskem obratu in redarski službi. Hvala Lidiji Eler Jazbinšek za uspešno in učinkovito koordiniranje vseh potrebnih aktivnosti. Zahvala velja tudi dobrosrčnim donatorjem, ki ste pomagali v teh težkih trenutkih. Skupaj smo opravili vse potrebne naloge in poskrbeli, da nihče, potreben pomoči, ni ostal sam v svoji stiski.

V teh razmerah se je zaključilo tudi letošnje šolsko leto. Čestitati velja učiteljem, učencem in staršem, da ste se vsak po svoje spopadli s šolanjem na daljavo in tako dosegli, da so otroci uspešno končali šolsko leto. Ni bilo lahko. Mogoče se učenci niso naučili vsega, kot bi se v običajnih razmerah, vendar so tako pridobili izkušnjo za življenje. Spopadli so se s težavo, se borili in tudi zmagali. Takšno je naše življenje. Vanj vstopajo tudi učenci devetega razreda. Uspešno so končali osnovno šolo. Slovo od nje in valeto so morali prilagoditi razmeram in so tudi tu dokazali, da znajo in zmorejo. Čestitam vam za uspeh in vam želim modro izbiro nadaljnjega šolanja in uspehov tako v srednji šoli kot v življenju. Srečno, generacija 2005!

Svoje delo so v tem času opravili tudi člani Občinskega sveta. Odvijalo se je delo na odborih kot na dveh sejah občinskega sveta. Seje smo izvedli na prilagojen način v prostorih PGD Nova Cerkev. Sprejeli smo zaključni račun za lansko leto in paket ukrepov pomoči Občine Vojnik za najbolj prizadete v  kriznem času.

Žal smo se morali odpovedati praznovanju po krajevnih skupnostih. Vsem krajanom Vojnika, Nove Cerkve in Frankolovega želim čestitati ob vaših praznikih. Delo svetov krajevnih skupnosti in odgovornih predsednikov je bistvenega pomena za razvoj naših krajev. Odpadle so tudi številne predvidene prireditve, ki jih pripravljajo naša društva. Vesel pa sem, da se delo v društvih ni ustavilo in da se sedaj, ko so ukrepi omiljeni, delo v društvih ponovno intenzivira. Želim vam, da ostanete tako aktivni, kot ste bili pred krizo, tudi v prihodnje.

Letos praznuje visok jubilej tudi PGD Vojnik. 140 let je spoštovanja vredna tradicija. Ob tem vsem gasilcem iskreno čestitam, se vam zahvaljujem za opravljeno delo ter vam želim uspešno tudi v prihodnje. Obletnico so počastili z nabavo novega gasilskega vozila. Dvižna platforma za gašenje in reševanje na višini je velika pridobitev tako za PGD Vojnik kot celotno gasilsko zvezo Vojnik – Dobrna. Tu je na mestu tudi zahvala Občini Dobrna, ki je prispevala 1/6 potrebnih sredstev ter vodstvu in članom PGD Vojnik, ki so opravili vso delo organizacije in nabave ter zagotovili pomemben del sredstev. V jeseni bo ob ugodnih zdravstvenih razmerah tudi slovesnost ob jubileju.

Delo občinske uprave je bilo v tem času usmerjeno predvsem v pripravo projektne dokumentacije in izvedbo razpisov za izbor izvajalcev na posameznih projektih. Tako imamo sedaj v teku naslednje projekte:

  1. Obnova Kaševe ulice z izgradnjo meteorne, fekalne kanalizacije in vodovoda ter ureditev vozišča. Dela izvaja podjetje Plima doo. Vrednost del je 157.309 €.
  2. Izgradnja vodovoda Trnovlje pri Socki. Dela bo izvajalo podjetje Peor d. o. o. Vrednost del je 311.000 €.  Začetek del je predviden v mesecu septembru.
  3. Za asfaltiranje je na razpisu izbrano podjetje Remont d. o. o. Vrednost je 384.000 €
  4. Sanacija plazu na javni poti na Gojko pri Šlaus izvaja podjetje Marguč Gradnje d. o. o. Vrednost del je 227.982 €. Sofinancira jih v višini 185.055 € MOP.
  5. Vodovod Brce 2 izvaja podjetje AGM Nemec d. o. o. Vrednost je 49.569 €.
  6. Vodovod Hrastnik bo prav tako gradilo podjetje AMG Nemec d. o. o. v vrednosti 82.867 €. Vodo pa bo dobavljalo na to področje javno podjetje Komunala Šentjur.
  7. Rekonstrukcijo Kerševe ulice od ZD do ulice Stanka Kvedra izvaja podjetje Tegar d. o. o. Vrednost del je 258.610 €, čakamo na soglasje ZVKD, saj je del območja zaščiten kot kulturna dediščina. Obnavljajo se kanalizacija, vodovod, telekomunikacije, pločnik in cestišče.
  8. Izvedli smo odkupe zemljišč za vodohran Lahka peč v Čreskovi ter skupaj z VO-KA urejamo vse potrebno za prevzem lokalnega vodovoda v upravljanje javnega podjetja. Začeli smo s pripravo idejnega projekta za povezavo tega vodovodnega sistema z vitanjskim vodovodom. To je potrebno zato, ker se dotok na izviru Lahka peč zaradi sušnega obdobja zelo zmanjša in je potreba po večji količini vode.
  9. Končno je objavljen razpis za izbor izvajalca za gradnjo kanalizacije v aglomeraciji Vojnik. Tako realno lahko pričakujemo izgradnjo v leto 2021, če bo razpis uspešen. Sredstva bodo delno zagotovljena iz EU. Vrednost del v naši občini je ocenjena na približno 950.000 €.
  10. Ponovno smo se usmerili v pridobivanje služnosti za državno kolesarsko pot Celje–Vojnik–Dobrna. Od potrebnih 114 služnosti jih imamo trenutno dogovorjenih polovico. Prosim vse lastnike parcel, da nam prisluhnejo in sodelujejo pri tem projektu z razumevanjem. Nujno je zagotoviti vse služnosti, da bo projekt šel v izvedbo. Financiralo ga bo Ministrstvo za infrastrukturo, zato ne smemo zapraviti te priložnosti. Za razvoj naše občine je to zelo pomembna pridobitev, zato prosim za vašo pomoč. Vrednost del je ocenjena na 6,5 mio € samo v naši občini.
  11. Po sklepu Občinskega sveta bomo 250.000 € iz dodatne povprečnine, ki jo je občini namenila vlada, investirali v obnovo najbolj obremenjenih cest. Trenutno na KS in Odboru za komunalo teče izbor odsekov za sanacijo. Pogoj pa je urejeno lastništvo in odmera cestnih odsekov. Na cestah, kjer je stanje neurejeno, se bodo lahko izvajala samo vzdrževalna dela in krpanje, ne pa celovite rekonstrukcije. Ves čas pa tečejo postopki urejanja stanja ob soglasju lastnikov zemljišč.

Objavljeni so tudi vsi razpisi za sofinanciranje s strani Občine,tako za društva kot ostale. Večina je tudi že zaključena. Tako so upravičencem na voljo sredstva za normalno delo in razvoj.

Želim, da se življenje čim prej vrne v normalne tirnice. Trenutne razmere kažejo, da bomo še nekaj časa obremenjeni z izvajanjem preventivnih ukrepov za varovanje pred okužbami. Maske v zaprtih javnih prostorih,  pogosto umivanje in razkuževanje rok ter vzdrževanje osebne distance nas bodo spremljali še kar nekaj časa. Vedeti moramo, da je to v dobro našega zdravja in zdravja naših bližnjih, še posebej bolj ranljivih skupin. Če jih bomo izvajali z dobro voljo in brez negodovanja, nam bo vsem skupaj lažje.

Za to, da bi se še bolj zavedli vsega dobrega kar nas obdaja smo začeli izvajati projekt »Rad te imam,Vojnik  (RTMV)«. Tukaj želimo izpostavljati vse tisto, zaradi česar smo radi v našem kraju in na kar smo še posebej ponosni. Projekt se izvaja na celotnem področju občine in se bo izvajal več let. Prva zgodba v nizu je javni natečaj za najlepšo fotografijo na to temo. Društvo Most mladih in Občina Vojnik vabita vse, da sodelujete in nam poveste, zakaj imate radi naš kraj in naše ljudi. Več o natečaju lahko preberete na spletnem naslovu  mostmladih.wixsite.com/radteimamvojnik. Jeseni bodo podeljene nagrade najboljšim in pripravljena razstava v prostorih knjižnice v Vojniku.

Pred nami so počitnice. Izkoristimo jih in si naberimo novih moči. Varujmo svoje zdravje in zdravje drugih. Mogoče je sedaj čas, da podrobneje spoznamo našo občino in okolico. In ne pozabimo, da je za narediti nekaj dobrega vedno pravi čas in da štejejo že majhna dejanja.

 

Prijetne počitnice in ostanimo zdravi.

Vaš župan Branko Petre

Oglejte si tudi