Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Naredimo korak drug proti drugemu

Stopimo iz egoizma. Ne glejmo le sebe in svojih pravic. Naredimo korak drug proti drugemu. Omilimo stisko, odrinjenost, povrnimo izgubljeno dostojanstvo in zagotovimo družbeno vključenost. Spodbujajmo drug drugega k cepljenju in končajmo to agonijo epidemije koronavirusa.
Sedaj je čas za pogum!

Obiskali so me učenci osmih razredov OŠ Vojnik. Njihovega obiska sem bil zelo vesel. Pokazali so, da se zanimajo za delo občine in župana. Da o življenju v naši občini razmišljajo, pa tudi veliko vedo. Pripravili so nekaj dobrih predlogov za izboljšanje, jih bom upošteval. Najbolj si želijo skate parka, za kar moramo poiskati ustrezen prostor. Želijo pa tudi obnovo igrišč in ureditev klopi ob šoli.

V razmišljanju, kako olajšati življenje starejšim, smo se odločili, da naslednje leto tudi v naši občini pristopimo k projektu »Prostofer«. Svetniki so potrdili potrebna sredstva za nabavo vozila, skupaj pa moramo zagotoviti voznike prostovoljce. V tem Ogledalu je objavljena predstavitev projekta in poziv za zbiranje kandidatov. Prosim za pomoč društvo upokojencev in ostala društva pri iskanju vsaj 10 potrebnih voznikov.

Zelo sem vesel, da je zaživelo delo v Sokolskem domu. Društvo Postani fit je poskrbelo za športne in druge vsebine, Občina Vojnik pa končuje urejanje otroškega igrišča. Verjamem, da bo to prostor prešernega otroškega veselja in igre, staršem pa prijetne sprostitve po napornih obveznostih v družbi otrok.

Napredujemo tudi na projektu državne kolesarske poti. Direkcija za infrastrukturo je začela aktivnosti za gradnjo. Žal bo v prvem koraku kolesarska steza grajena le od Dobrne do Lemberga do gasilnega doma. Na ostalih delih trase pa žal nimamo soglasij lastnikov. Tudi predlogi za spremembo trase v zgornji Hrenovi niso dobili soglasja vseh lastnikov ob novi trasi. Verjemite, da se trudimo, vendar brez vašega sodelovanja projekta ne moremo izvesti. Prosim za pomoč in razumevanje.

Še nekaj informacij o projektih, ki jih letos še izvajamo in končujemo.

·         Gradnja kanalizacije v Vojniku, financirana iz sredstev Evropske unije, je v polnem teku. Trenutno se dela izvajajo na trasi Ceste talcev. Tukaj bomo uredili tudi sanacijo ulice (širitev in ureditev koridorja za pešce). Izbran je izvajalec, ki bo že decembra izvajal posodobitev ceste. Če ne bo mogoče, da cesto še letos asfaltiramo, vas prosim za strpnost. Ne smemo zamuditi priložnosti za ureditev ulice.

·         Končujemo prenovo Keršove ulice in krožišča na vstopu v Preložnikovo ulico. S tem smo uredili cesto in infrastrukturo, hkrati pa poskrbeli za urejen videz Vojnika v tem delu.

·         Končujemo delo na sanaciji plazu v Malih Dolah pri Joštu.

·         Gradimo pločnik v Novi Cerkvi pri Gmajnarju in širimo cesto na tem delu, da bo omogočen normalen promet v smeri šole, naselja in Novak.

·         Na področju sanacij mostov je končan projekt mosta v Kaplo, pred zaključkom je nov most pri Pezdevšku v Jankovi, začela so se tudi dela na mostu v Socki pri Senegaškem mlinu.

·         Izvaja se sanacija dela Arclinske ceste od Spara do Vengusta.

·         Ker je nekaj zamud pri delu na cestah, ki so posledica prezasedenosti izvajalcev, se bodo seveda vsa neizvedena dela iz načrta leta 2021 nadaljevala v letu 2022. Tako bodo neporabljena sredstva prenesena v nov proračun.

·         Začela so se dela na gradnji novega vodovoda iz Vojnika do Arclina. Na tej trasi bo tudi začasna površina za pešce.

·         Pred prevzemom je lokalni vodovod Lahka peč v Socki. Manjka še nekaj soglasij lastnikov zemljišč na trasi prihodnjega povezovalnega vodovoda med vodohranom in vitanjskim vodovodom. Je pa to pogoj za izvedbo prevzema vodovoda v upravljanje VO-KA.

·         Končana je gradnja kanalizacije na Gojki v Frankolovem.

·         Na območju ureditve državne ceste iz Vojnika do Škofje vasi in s tem izgradnje pločnika in kolesarske steze je izbran izvajalec odmere in cenitve potrebnih zemljišč za to gradnjo. V državnem proračunu so zagotovljena sredstva za ta projekt, upam, da jih bomo lahko izkoristili. Odkupi zemljišč se odvijajo tudi za potrebe gradnje krožišča pri piceriji MC. Pogovori z lastniki zemljišč za potrebe pločnika iz Arclina do Ljubečne so še v teku.

Vsekakor je zelo pomemben tudi nakup propadajočega večstanovanjskega objekta v Vojniku, ki ga je kupilo podjetje MIK. Prepričan sem, da se bo propadanje objekta zdaj končalo, da bo objekt končno izdelan in bo ponudil dom novim prebivalcem Vojnika. Hvaležen sem gospodu Pliberšku za to odločno potezo.

Pripravljen je tudi osnutek proračuna za leti 2022 in 2023, ki ga je občinski svet v prvem branju tudi sprejel. Lahko bomo izvajali obvezne naloge na področju vrtcev in šol, poskrbeli bomo za socialne potrebe in podprli delovanje društev. Velik delež denarja v osnutku proračunov je namenjen novim investicijam. Veseli smo, da vlada RS razume potrebe občin in je namenila več denarja za njihovo financiranje. Zelo pomembno pa je tudi, da se končno lahko izvajajo projekti, ki so sofinancirani iz sredstev Evropske unije ali državnega proračuna. Konec leta nas čaka na zadnji seji Občinskega sveta še sprejetje rebalansa za leto 2021 in drugo branje proračuna za naslednji dve leti. V naslednji številki Ogledala vam bom lahko poročal o naših načrtih in projektih za to obdobje.

Veselimo se letošnjega Božičnega Vojnika. Pripravljena je zunanja razstava jaslic in nekaj koncertov. Upam, da se zdravstvene razmere ne bodo poslabšale in bomo tako pripravljene vsebine lahko doživeli, seveda ob upoštevanju predpisanih ukrepov in na varen način.

Ob koncu leta se želim zahvaliti vsem vam, s katerimi mi je bilo omogočeno sodelovati. Hvala mojim sodelavcem v občinski upravi, hvala svetnikom v občinskem svetu in svetih KS, hvala vsem predsednikom in članom številnih društev in organizacij v naši občini. V času korona krize ste se še posebej izkazali prostovoljci, gasilci, člani KORK in Karitas. Iskrena hvala za pomoč trem predsednikom svetov KS, podžupanu in predsednikom odborov in komisij. Rezultati našega skupnega dela so vidni in lahko smo ponosni nanje.

Vse doseženo nam daje pogum za nadaljevanje skupnega dela, ki temelji na medsebojnem spoštovanju in sodelovanju. V tem duhu se lahko veselimo tudi prihajajočih praznikov - božiča in novega leta. In ne pozabimo, sedaj je čas za pogum.

SREČNO V LETU 2022!

Vaš župan Branko Petre

Oglejte si tudi