Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Prihaja pomlad

»Ko skupaj tudi praznujemo, ne pa le delamo in se borimo, postanemo resnična skupnost, ki ob preizkušnjah ne razpade, ker živi iz lepega, ki je nagrada za postorjeno in spodbuda za prihodnje« (Jože Planinšek CM – Dom sv. Jožefa Celje).

Komaj se je leto začelo in smo zaključili s praznovanjem novega leta, že sta za nami dva meseca. Iskreno se želim zahvaliti vsem, ki ste sodelovali pri izvedbi projekta Božični Vojnik. Že četrto leto je bilo mogoče čutiti prijetno vzdušje božičnega časa, ki je bilo v zadovoljstvo nam občanom in navdušenje okoli 40.000 obiskovalcem. Iz več ust sem slišal pohvale in besede navdušenja. ČESTITAM!

 

Za nami so lokalne volitve in s ponosom lahko povem, da nam je uspelo v decembru konstituirati občinski svet in vse tri svete krajevnih skupnosti, izbrati člane vseh delovnih teles in jih potrditi ter v drugem branju 20. decembra 2018 sprejeti proračun za leto 2019. To je uspeh, ki kaže na delavnost in visoko stopnjo zrelosti novoizvoljenih svetnikov, ki želijo delati za dobro našega kraja in ljudi.

Odhodki sprejetega proračuna so v višini 8,9 mio. EUR in za investicije je predvideno približno 35 %. Natančneje je proračun predstavljen v nadaljevanju v članku sodelavke Irene Špegel Jovan.

Glavni projekti v letu 2019 so:

- Vrtec Frankolovo;

- sanacija plazu Črešnjice 2;

- pločniki in kolesarske steze Vojnik–Škofja vas skupaj z Direkcijo za infrastrukturo;

- kolesarska steza Celje–Vojnik–Dobrna, sredstva so zagotovljena, poteka postopek izdelave projektov PZI, v aprilu bomo začeli z zbiranjem soglasij za parcele, potrebnih za gradnjo, kar je pogoj, da bomo izkazali pravico za graditi;

- obnova ceste Vojnik–Gmajna (mimo pokopališča), Petelinškova in Kašova ulica ter preplastitev Keršove ulice;

- asfaltiranje makadamskih cest po KS v višini 120.000 EUR;

- vodovod Trnovlje in Beli Potok – začetek gradnje;

- kanalizacijsko omrežje v aglomeraciji Vojnik, začetek del iz sredstev EU;

- obnovili bomo dva mostova preko Dobrnice v spodnji in zgornji Hrenovi;

- PGD Vojnik je začel z nabavo novega gasilskega vozila s hidravlično platformo za posredovanje na višini, dejavno bomo pomagali s finančnimi sredstvi, vozilo pa bo namenjeno za uporabo na celotnem območju Gasilske zveze Vojnik-Dobrna.

 

Na tem mestu bi vas, spoštovani sokrajani, prosil za sodelovanje in razumevanje ter pomoč pri pridobivanju služnosti za izvedbo projektov, ki so pred nami. Kanalizacije, vodovodi, pločniki in kolesarske poti so projekti, ki potekajo po številnih parcelah. In šele, ko se pridobijo vsa soglasja lastnikov parcel, ki morajo biti podpisana pri notarju, je možno začeti z izgradnjo. Zato vas prosim, da se složno dogovorimo in omogočimo izgradnjo teh projektov, ki so v dobro vseh in pomenijo razvoj našega kraja.

 

Nadaljujemo delo z definiranjem razvojne strategije občine Vojnik za obdobje 2020–2030. To je ključen dokument za razvoj našega kraja. Delo bo potekalo v petih skupinah po posameznih področjih. Vabim vse, ki vas to zanima, da se nam pridružite na delavnicah.

Bodite tudi pozorni na objavo za zbiranje predlogov za dopolnitve in spremembe občinskega prostorskega načrta skladno z novo zakonodajo. Na uradni spletni strani najdete ustrezne obrazce. Vloge se zbirajo do konca maja. Obravnava prispelih predlogov bo v drugi polovici leta.

 

Delo društev bomo tudi letos sofinancirali preko ustreznih razpisov, ki bodo objavljeni v Ogledalu. Na ta način želimo pomagati, da bo tudi življenje v našem kraju čim bolj pestro. Na voljo pa bodo tudi sredstva za razvoj kmetijstva, turizma in podjetništva.

 

Z novim letom je povečano tudi število izvajalcev pomoči na domu, ki ga izvaja Dom ob Savinji iz Celja, tako da je zdaj pet zaposlenih, ki ves čas delajo na območju naše občine. Verjamem, da bo to pomagalo blažiti stiske predvsem bolnih in starejših.

 

Želim se vam iskreno opravičiti za neljubi dogodek, ki se je zgodil ob prazniku kulture. Zastave niso bile izobešene, kar je nedopustno, in zagotavljam, da se to ne bo več zgodilo. Vas pa želim ponovno povabiti, da tudi sami izobesite zastave ob državnih praznikih in tako pokažete ponos na našo ljubljeno domovino Slovenijo.

 

S to številko zaključuje mandat tudi uredniški odbor Ogledala v sedanji sestavi pod vodstvom glavne urednice Tjaše Podergajs. Sprejmite iskrene čestitke za svoje delo, ki se kaže skozi izredno kakovost našega glasila. Verjamem, da bo uspešno deloval tudi nov odbor, seveda v sodelovanju z vami – prebivalci meni najljubše občine Vojnik.

 

Prihaja pomlad in vsem želim, da s sabo prinese toploto, svetlobo, svežino, optimizem, novo rast, cvetje in energijo za delo in praznovanje.

Iskrene čestitke vsem ženam in materam, ki v marcu praznujete dan žena in materinski dan.

 

Vaš župan Branko Petre

 

Oglejte si tudi