Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Uspešna prva polovica leta 2017

V prihajajočem poletju svojim dragim podarite nekaj velikega. Nekaj dragocenega in nepozabnega. Nekaj, kar jim bo narisalo nasmeh na obraz in ogrelo njihova srca. Podarite jim svoj čas. (Neznani avtor)

Za nami je prva polovica leta 2017 in zato želim podati pregled dejavnosti, ki jih izvajamo v občini. Imeli smo štiri seje občinskega sveta in opravili delo, ki je bilo potrebno, da lahko življenje v občini normalno teče. Tako so objavljeni vsi razpisi za financiranje dela društev za šport, kulturo in ostala društva ter za kmetijstvo in gospodarstvo. Prav tako nam je uspelo uresničiti obljubo o nabavi defibrilatorjev za vseh pet prostovoljnih gasilnih društev v občini. Letos smo prenovili vse odloke o javni gospodarski službi vzdrževanja lokalnih in drugih cest v občini Vojnik. Obravnavali smo poročilo o varnostnem položaju v občini s strani Policijske postaje Celje in Medobčinskega inšpektorata in redarstva Vojnik. Ugotovili smo, da je na področju varnosti stanje ugodno in da se razmere glede na lansko leto niso poslabšale. Na področju prometa sta še vedno alkoholiziranost in prevelika hitrost glavna povzročitelja nesreč. Nad tem se velja vsekakor zamisliti.

 

Posebej bi želel poudariti organizacije, ki letos praznujejo okrogle jubileje:

PGD Nova Cerkev – 110 let, Lovska družina Vojnik – 70 let, Društvo upokojencev Vojnik – 65 let, Skakalni klub Vizore – 30 let, Ansambel Stanko Mikola – 30 let, Balonarski klub Vojnik – 20 let, Vrtec Mavrica Vojnik – 20 let, Vokalna skupina In spiritu – 10 let, Medobčinsko združenje za vrednote NOB Vojnik-Dobrna – 10 let.


Vsem izrekam pohvalo in priznanje za dobro delo ter jim seveda čestitam ob jubileju. Hvala za to, da ste dejavni in s svojim delom bogatite življenje v občini Vojnik.

 

Kako pa je na področju naložb? Vsekakor čutimo izpad razpisov za projekte iz sredstev državnega ali evropskega proračuna. Nasloniti se moramo na lastne vire.

  1. Sanacija plazu Trnovlje na LC Socka–Frankolovo; izvajanje je v teku, predvideno bo sanacija končana junija 2017, izvajalec del je VOC Celje, sofinanciranje s strani MOP.
  2. Obnova lesenega mostu Polže pri kmetiji Samec je zaključena.
  3. Ureditev dvorišča za občinsko stavbo v Vojniku in ureditev odvodnjavanja na igrišču za košarko v Vojniku sta zaključeni.
  4. Izgradnja nadstreška pri mrliški vežici v Vojniku; izbran je izvajalec Gradbeništvo Škrablin. V času del bo oviran poslovilni obred od pokojnika, zato svojce prosim za razumevanje. Z izvajalcem del smo dogovorjeni, da bo dela organiziral, kolikor bo mogoče, racionalno, vendar gradbeni poseg zahteva svoj čas. V pripravi je tudi ureditev prostora za raztros pepela.
  5. Ureditev podstrešja na OŠ Vojnik; pridobili bomo tri nove učilnice in pomožne prostore, izbran izvajalec je podjetje GES d. o. o. Celje. Začetek del bo konec junija, zaključek septembra 2017. Naložba je nujna zaradi povečanega števila oddelkov na šoli za šolsko leto 2017/18.
  6. Izbran je izvajalec za asfaltiranje za leto 2017, in sicer podjetje VOC Celje. Izvedbe po planih KS bodo možne takoj, ko bo urejeno lastništvo cest in pripravljena podlaga za asfaltiranje.
  7. Kanalizacija Arclinska cesta; teče postopek izbire izvajalca.
  8. Vodovod Straža–Dol pod Gojko; v teku je postopek izbire izvajalca.
  9. Kanalizacija Frankolovo III; pridobivanje gradbenega dovoljenja.
  10. Izgradnja betonskega mostu na cesti v Homec; izvaja se projektiranje.
  11. Vodovod Beli Potok; izbira izvajalca za projektiranje.
  12. Plaz na lokalni cesti pri Ivenčnikih v Bovšah; oddana je dokumentacija za izvedbo na ministrstvo za okolje in čakamo na pogodbo za začetek izvedbe. Izbran izvajalec je podjetje PEOR, d. o. o.
  13. Za izgradnjo vodovoda Trnovlje pri Socki in Lindek teče faza idejne zasnove projekta v sodelovanju z VO-KA iz Celja.
  14. V Vrtcu Frankolovo je predvidena novogradnja in je v fazi priprave idejne zasnove ter umeščanja v prostor. Projekt bo zajemal tudi potrebno energetsko sanacijo OŠ Antona Bezenška Frankolovo kot tudi izgradnjo novega igrišča za potrebe vrtca, šole in kraja. Potreba po povečanju vrtca je zaradi dotrajanosti starega in povečanega števila otrok, ki potrebujejo predšolsko varstvo. Kljub temu, da smo letos pridobili v občini dva nova oddelka vrtca po vzgojni metodi Montessori v Novi Cerkvi, je vpis tako velik, da so sicer vpisani vsi z izpolnjenimi pogoji za september, ni pa prostora za naknadni vpis med letom.
  15. V mesecu juniju bo ponovno objavljen razpis za izbiro izvajalca za ureditev stanovanjskega objekta Nova Cerkev 22.
  16. Pločnik v Socki je v fazi izdelave projekta.
  17. Tečejo tudi priprave za ureditev prostorov v POŠ Socka za potrebe športnega in kulturnega društva v Socki.
  18. V parku na Frankolovem je po pregledu arborista in po odločbi ZVKD treba podreti pet dotrajanih dreves in jih jeseni nadomestiti s posaditvijo novih.
  19. V parku v Socki pripravljamo ureditev prostora za kulturne prireditve.

 Intenzivno pripravljamo dela skupaj z Ministrstvom za infrastrukturo, Direkcijo RS za ceste:

  1. Sanacija državne ceste Razdelj–Socka; izbran je postopek reciklaže, vrednost del je približno 700.000 EUR. Pred tem bo na trasi podjetje VO-KA izvedlo prenovo vodovoda iz leta 1908 v vrednosti približno 150.000 EUR.
  2. Na osnovi idejnega projekta pridobivamo predhodna soglasja lastnikov zemljišč za izgradnjo regijske kolesarske poti na relaciji Dobrna–Vojnik–Celje. Imamo kar nekaj težav, zato se obračam na lastnike zemljišč, da prepoznajo priložnost za razvoj občine na tem področju in nam prisluhnejo ter podpišejo soglasja. Pogovori o odkupu ali plačilu služnosti se bodo opravili, ko se bodo pripravljala soglasja za izdajo gradbenega dovoljenja.
  3. V teku je projektiranje kolesarske steze in pločnika na obeh straneh državne ceste za odsek Škofja vas–Vojnik. Projekt PZI naj bi bil izdelan do jeseni in to nam bo omogočilo, da se lotimo izgradnje po fazah že v letu 2018. V projektu bodo vključeni tudi manjkajoči prehodi za pešce na tem odseku.
  4. Predvidena je preplastitev ceste Arclin–Ljubečna.

V mesecu juniju so zaključili osnovno šolo učenci devetih razredov, rojeni v letu 2002. Vsem čestitam ob tej življenjski prelomnici ter jim želim uspešno nadaljnje izobraževanje. Hkrati jih vabim, da se dejavno vključijo v delo naših društev in organizacij v občini. V maju, juniju in juliju praznujejo svoj praznik tudi vse tri krajevne skupnosti: Frankolovo, Vojnik in Nova Cerkev. Iskrene čestitke vsem in hvala za dobro delo, ki ga opravljate predsedniki in člani svetov. V občini so krajevne skupnosti dejaven in pomemben člen lokalne samouprave in želim si, da tako tudi ostane, ne glede na nekatere drugačne poglede vlade. Želel bi si, da bi vlada bolj prisluhnila lokalnim skupnostim, tako bi bolj poznala naše delo in verjamem, imela tudi manj težav pri izvedbi projektov, če bi jih usklajevala tudi z občinami. V Vojniku bi želel še posebej opozoriti na dejavnosti v letu, ko obeležujemo obletnico umetnice Doroteje Hauser. Ob tem bodite pozorni na novo podobo Vojnika. Čestitke glavnim ustvarjalcem.

 

V tej številki je objavljen tudi razpis za prejemnike nagrad občine Vojnik v letu 2017. Vabim vas, da podate svoje predloge, da bodo člani komisije in občinskega sveta lahko izbrali res najbolj zaslužne krajane.


Vsem občankam in občanom želim prijetne dopustniške dni, da si naberete novih moči za drugo polovico leta, ki bo delavna. Veselim se novih skupnih uspehov.

 

Vaš župan Branko Petre

 

 

 

Oglejte si tudi