Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
7°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Zimska služba

Zima je ponovno pred vrati. Opaziti je, da so zime z vsakim letom milejše, vendar nikoli ne moremo z gotovostjo trditi, koliko snega nam bo zima v posamezni sezoni prinesla. Vozniki moramo zato svoje vozilo pripraviti na zimske mesece ne glede na debelino snežne odeje.

Vsa vozila morajo biti opremljena z zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca in v primeru zimskih razmer. Zimske razmere na cesti so razglašene takrat, ko je vozišče zaledenelo (ledna deska), poledenelo (poledica), zasneženo ali ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča. Pogoji za izvajanje zimske službe so predpisani v Pravilniku o rednem vzdrževanju javnih cest (Uradni list RS, št. 38/16).

Občina Vojnik je izrazito hribovito območje z razvejanim cestnim omrežjem, ki skupaj obsega kar 180 km cest, od tega 34 km lokalnih cest in 136 km javnih poti. Izvajalcem zimske službe takšen teren predstavlja precejšnjo zahtevnost vzdrževanja cest. Težavo predstavljajo predvsem višje ležeče ceste, kjer se pojavljajo izrazitejše snežne padavine. Posipavanje cest se začne ob poledici ali na začetku sneženja, ko se sneg začne oprijemati cestišča. V primeru sneženja se začne plužiti, ko zapade 10 cm snega na lokalnih cestah in 15 cm na javnih poteh ter parkiriščih.

Cesto štejemo za prevozno na odsekih cest z vzdolžnim naklonom nad 10 odstotkov in kjer je promet možen samo z uporabo snežnih verig. Prevoznost se šteje tudi takrat, kadar je promet oviran zaradi ostankov snega na vozišču, vključno z delno snežno desko. Prevoznosti ni nujno treba zagotavljati v obdobju izredno močnega sneženja in ob močnih snežnih zametih.

V vmesnem času, ko sneži in cesta še ni očiščena, voznike pozivamo, da upoštevajo razmere na cestah in ravnajo odgovorno. Pravočasna oprema vozil, prava obutev, predčasni odhodi od doma, prilagajanje hitrosti razmeram in še veliko drugih dejavnikov nam v zimskih razmerah zagrenijo ali polepšajo zimsko idilo na prometnih površinah. Prav ustrezna zimska oprema in prilagojena hitrost vožnje sta temeljna dejavnika, ki preprečujeta zdrse vozil in druge nesreče v času sneženja ali poledice, ki ju izvajalci zimske službe poskušajo pravočasno preprečiti ali vsaj omiliti s posipanjem cestišč. Vse občane pozivamo, da odstranite nepravilno parkirana vozila ter vegetacijo (veje) ob cestah ter pločnikih, ki v zimskih razmerah ovirajo izvajanje zimske službe in odvijanje prometa. Prav tako velja poudariti, da zimska služba ne ureja čiščenja dvorišč in vhodov, za te vrste odstranjevanja snega poskrbite lastniki sami.

Občina Vojnik in krajevne skupnosti Vojnik, Nova Cerkev in Frankolovo se skupaj z izvajalci trudimo kar najbolje poskrbeti za prevoznost vseh cest tudi v najzahtevnejših razmerah. Prepričani smo, da bodo vsi uporabniki cest z razumevanjem sprejeli zahtevno delo izvajalcev zimske službe. Prav tako upamo, da bodo vsi udeleženci v prometu v zimskih razmerah odgovorno skrbeli za svojo varno udeležbo v prometu. Na Občini Vojnik smo občanom dosegljivi na telefonski številki 031 750 813 za morebitna dodatna pojasnila v povezavi z izvajanjem zimske službe. Vse uporabnike cest prosimo za strpnost in razumevanje ter upoštevanje priporočil, saj si želimo, da bi prihajajoča zima minila brez neljubih dogodkov.

Tekst: Nives Kotnik


Povezave

BREZ FOTO

Oglejte si tudi