Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Želite postati PROSTOFER?

Prostofer je skovanka iz besed »prostovoljni« in »šofer«. Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža in je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. Občina Vojnik želi izvedeti, ali ste med občani taki, ki bi bili pripravljeni sodelovati v projektu kot vozniki. Na osnovi podatkov, koliko ljudi je pripravljeno sodelovati, se bodo odločali o vstopu v ta projekt.

Komu je namenjen PROSTOFER?

Številni starejši imajo velike težave s prevozi sploh, če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Prostofer je namenjen starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi.

 

Kdo je lahko in kako postati PROSTOFER?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah ... To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Vozniki, ki bi želeli postati prostoferji, to sporočite na Občino Vojnik (Urška Mužar, 03 78 00 623, urska@vojnik.si).

 

Zakaj je PROSTOFER družbenokoristen projekt?

S projektom se povečuje udeležba starejših v cestnem prometu in izboljšuje njihova mobilnost. Poleg tega se izboljšuje varnost v cestnem prometu in povečuje socialna vključenost starejših na splošno, obenem pa povečuje cenovna dostopnost  prevozov.

Glede na to, da se dviguje starostna meja in povečuje število starostnikov, postajajo potrebe po skrbi za starejše vse večje. Prostofer je eden od projektov, ki na celovit način rešuje problematiko mobilnosti starejših občanov, zato k projektu v zadnjem času intenzivno pristopajo številne slovenske občine, ki želijo svojim starejšim občanom ponuditi možnost brezplačnih prevozov, ko jih nujno potrebujejo.

 

Povzela: Lea Sreš

 

 

Oglejte si tudi