Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Vabilo: Anketa o sodelovanju občanov prek interneta

Sodelovanje občanov, posvetovanje in zaveza za uspešno lokalno demokracijo so osrednja tema letošnjega evropskega tedna lokalne demokracije, ki poteka od 9. do 15. oktobra.

 

Pravico do sodelovanja pri vprašanjih lokalne oblasti posebej izpostavlja Dodatni protokol k Evropski listini lokalne samouprave. Kljub temu se v slovenskih občinah vedno znova dogajajo konfliktne situacije, ki nastajajo kot posledica sprejemanja odločitev brez vključevanja občanov. Da so tradicionalne oblike vplivanja občanov na odločitve vse manj relevantne, kaže upad udeležbe na zadnjih lokalnih volitvah na raven pod 50 odstotkov. Uresničevanje pravice občanov do sodelovanja pri odločanju na lokalni ravni je mogoče tudi s sodobnejšimi in manj formaliziranimi oblikami vključevanja.


S ciljem spoznati stališča občanov in stanje na področju novih oblik sodelovanja v lokalni demokraciji, vas lepo vabimo k izpolnitvi priložnostne spletne ankete o uporabi interneta pri sodelovanju prebivalcev v lokalnih skupnostih. Z anketo želimo ugotoviti, na kakšen način občani uporabljate internet za vplivanje na odločitve v občini, katerih možnosti se poslužujete, kakšna so vaša pričakovanja in katere so ovire v povezavi s tem.

Spletna anketa je dostopna na povezavi https://www.1ka.si/a/140234. Anketa je anonimna in ne zahteva več kot 10 minut vašega časa. Rok za izpolnitev ankete je 20. oktober.

Ključne ugotovitve ankete bodo predstavljene na javnem posvetu na temo e-sodelovanja občanov, ki bo potekal 10. novembra v Državnem svetu Republike Slovenije in upoštevane v priporočilih slovenskim občinam za uporabo interneta pri vključevanju občanov v odločanje na lokalni ravni.

Za vaše anketne odgovore se vam lepo zahvaljujemo!

mag. Simon Delakorda, Inštitut za elektronsko participacijo
Urška Križnar, Stičišče Grozd NVO Gorenjske
dr. Stanko Blatnik, IPAK inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij

Anketiranje poteka v okviru projekta »Popularizacija digitalne demokracije v Kranju in Velenju« http://inepa.si/local-digital-democracy, katerega podpira Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji. Mnenja, odkritja in zaključki v delu ne izražajo nujno stališč Ministrstva za zunanje zadeve ZDA.

Inštitut za elektronsko participacijo
Povšetova 37, 1000 Ljubljana
info@inepa.si

 



Oglejte si tudi