Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Knjiga Pomembne osebnosti občine Vojnik

Ob 25-letnici občine Vojnik je izšla knjiga Pomembne osebnosti občine Vojnik, v kateri predstavljamo vse prejemnike zlatih vojniških grbov in priznanj za življenjsko delo s področja kulture ter nekatere pomembne osebnosti območja občine Vojnik iz preteklosti in sedanjosti. Knjigo boste lahko kupili v Medgeneracijskem centru Kamrica, na Celjski cesti 10 v Vojniku.

Pred vami je naslovnica knjige. »Razglednica Vojnika iz leta 1917 ponazarja obrise krajev. Drevo, ki sega v višave, je kot vsak posameznik, predstavljen v tej knjigi, ki je s svojim delom stopil iz anonimnosti v prepoznavnost. Je odsev nas in pokrajine, ki nas obdaja. Voda kot vir življenja je mozaik kapljic. Vsaka od njih je pomembna, da je reka takšna, kot je. Reka Hudinja v Vojniku združuje vse tri krajevne skupnosti, saj teče skozi Novo Cerkev, pri Višnji vasi se ji pridruži Tesnica, ki priteče skozi Frankolovo. Z naslovnico določamo tako obrise časa in ljudi kot obrise krajev občine Vojnik, ki letos praznuje 25 let.«

 

Obširnejše biografije osebnosti, predstavljene v knjigi Pomembne osebnosti občine Vojnik, so objavljene tudi na portalu Celjskozasavski.si – spletni biografski leksikon celjskega območja in Zasavja (CZBL; www.celjskozasavski.si/), s katerim upravlja Osrednja knjižnica Celje. V letu 2020 bo zaživel nov spletni biografski leksikon Obrazi slovenskih pokrajin, ki bo pod svojim okriljem združil več regionalnih in lokalnih biografskih leksikonov – v njem bodo predstavljena tudi vsa biografska gesla s portala Celjskozasavski.si.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujem uredniškemu odboru in vsem avtorjem za natančno izvedeno raziskovalno in tehnično delo.

 

Mag. Mojca Skale

 

Oglejte si tudi