Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
18°C
-5°C
JUTRI
17°C
-5°C
Deli
5260

Za večjo varnost

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Vojnik se uspešno udeležuje preventivnih akcij, ki jih pripravlja Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa. V okviru nacionalne akcije Začetek šole potekajo različne dejavnosti ter ukrepi, ki jih je treba izvesti pred začetkom šolskega leta 2017/2018.

Že v mesecu juliju so bili s strani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in predstavnikov šol opravljeni pregledi varnih šolskih poti. Na osnovi ogleda so se določila mesta za postavitev prometnih znakov šolska pot, ki opozarja voznike na izpostavljeno mesto na šolski poti, kjer lahko pričakujejo otroke na poti v šolo in iz nje. Poleg tega se vsako leto organizira (prvih 14 dni) varovanje otrok na šolskih poteh. Varovanje otrok na zaznamovanih prehodih za pešce poteka vsako leto na mestih, kjer je ogroženost večja. Kot prostovoljci so vanj vključeni člani občinskih SPV, člani ZŠAM Celje, člani prostovoljnih gasilskih društev, učitelji, starši ter drugi. Prostovoljci pomagajo učencem prečkati cesto na nevarnejših odsekih in s svojo prisotnostjo opozarjajo voznike na še previdnejšo vožnjo. Ob začetku šolskega leta se izvajajo tudi učne ure z otroki, kjer se predstavi in obravnava tudi varnost otrok v prometu (načrti šolskih poti, pravila varnega sodelovanja v prometu, priporočila itd.). Skupaj s policistom učenci z učiteljico prehodijo varne poti do šole in jih sproti opozarjajo na nevarne točke. Na uvodnih roditeljskih sestankih na varnost v prometu opozorimo tudi starše.

 

SPV občine Vojnik se je v mesecu maju 2017 prijavil na javni poziv lokalnim skupnostim za sodelovanje pri razvijanju in pospeševanju preventivnih programov ter izvajanje nacionalnih akcij na lokalni ravni v letu 2017, ki ga je razpisala Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa. Na prijavo smo dobili pozitivni odgovor in v ta namen prejeli naslednje:

- digitalizacijo šolskih poti za OŠ Vojnik in OŠ Antona Bezenška Frankolovo,

- štiri (4) triopane »šolska pot«,

- 24 odsevnih brezrokavnikov za kolesarje in

- 6 kolesarskih čelad.

 

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Vojnik prosi voznike in ostale udeležence v cestnem prometu k strpnosti, saj bomo le tako zagotavljali večjo varnost svojih otrok. Z zglednim ravnanjem vseh udeležencev v prometu bomo najmlajše naučili, da postanejo odgovorni udeleženci v prometu, ki bodo znali poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih.

 

Tekst: Slavko Jezernik
Foto: Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!