Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Občina Vojnik in Mestna občina Celje sta pristopili k milijonskemu projektu

Varstvo okolja je za ohranjanje in izboljšanje kakovosti življenja izjemnega pomena. Čiščenje odpadnih komunalnih voda je tako zakonska kot etična odgovornost. Tega se dobro zavedajo tudi v Občini Vojnik in Mestni občini Celje, kjer so pristopili k razširitvi mehanske stopnje obstoječe čistilne naprave Škofja vas. Dela bodo zaključena do konca tega leta.
Občina Vojnik bo skupaj z Mestno občino Celje izvedla nadgradnjo čistilne naprave Škofja vas

Čistilna naprava Škofja vas je namenjena čiščenju mešanih odpadnih vod Vojnika, Arclina, Zadobrove, severnega dela Ljubečne in Škofje vasi. Očiščena voda se izliva v reko Hudinjo, predzgoščeno odvečno blato pa se odvaža na dehidracijo v čistilno napravo Celje.

 

Preobremenjena obstoječa čistilna naprava

Ker je čistilna naprava že nekaj časa preobremenjena, so se v občinah Vojnik in Celje odločili, da je treba pristopiti k razširitvi čistilne naprave z obstoječe kapacitete 4.000 populacijskih enot (PE) na 10.000 PE. Letos se bo izvedla razširitev mehanske stopnje čiščenja. Pogodbena vrednost investicije znaša 986.922 EUR brez DDV, pri čemer bo polovico zneska prispevala Občina Vojnik in drugo polovico Mestna občina Celje. Celotno investicijo koordinira podjetje Vodovod-kanalizacija, javno podjetje, d. o. o., ki je izvajalec gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo, odvajanja odpadne vode in njenega čiščenja.

 

Nova mehanska stopnja čiščenja

Dela na čistilni napravi so se že začela, v sklopu del pa se bo na novo izvedla mehanska stopnja čiščenja. Ta se bo namestila v nov objekt predčiščenja, kjer bodo združitveni jašek, grobe grablje s kompaktorjem, izravnalni bazen z razbremenilnikom, vhodno črpališče in kompaktna naprava za odstranjevanje odpadkov iz finih grabelj, peska in maščob. Odpadna voda v čistilno napravo Škofja vas doteka preko dveh dotokov (iz Vojnika in Prekorij) v skupni maksimalni količini okoli 3.600 m3/h.

 

Za konec je treba poudariti še, da bo med obnovo zagotovljeno nemoteno delovanje obstoječe čistilne naprave.


Tekst in foto: Helena Kojnik

Oglejte si tudi