Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
17°C
-5°C
JUTRI
20°C
-1°C
Deli

PGD Lemberg praznuje 70 let

V petek, 20. julija 2018, so na praznični seji gasilci PGD Lemberg podelili priznanja vsem zaslužnim gasilcem in njihovim podpornikom. Slavnostna seja ob praznovanju plodnih 70 let je bila priložnost, da so se ozrli po vseh preteklih letih in pregledali svoje delo. Pavel Božnik, namestnik predsednika PGD Lemberg, je poudaril delo dolgoletnega predsednika, pokojnega Franca Medveda, se poklonil njegovemu spominu ter opisal pridobitve društva v zadnjih desetih letih. Delo Franca Medveda, ki je 25 let skrbel za delo PGD Lemberg, je vidno tudi danes. Njegova skrb za pridobivanje mladih v vrste gasilcev se vidi v podmladku. Kulturni program na slavnostni seji so pripravili mladi iz Lemberga.

Ob praznovanju so izdali bilten, ki sta ga pripravila Marija Aubreht Medved in Martin Božnik. V teh letih je društvo obnovilo gasilski dom: dvižna garažna vrata, obnovljena fasada, sanitarije, stopnišče, muzejska niša, asfalt na delu dvorišča, zamenjava dela stavbnega pohištva, uvedba programa Vulkan, sistem obveščanja ASK. Posodobili so garažo, pridobili črpalko Rossenbauer Fox III, uredili gasilsko dežurno sobo, kupili 70 stolov, uredili brunarico in opravljali vsa redna dela na objektu. Vsa leta so posvečali skrb izobraževanju in izpopolnjevanju operativcev, vzgoji mladih gasilcev, sodelovanju med društvi. Vse pridobitve so izboljšale pogoje dela za gasilce, ki so dejavno sodelovali v vseh akcijah. Posebna zahvala gre vsem tistim, ki so donirali in društvu materialno pomagali pri obnovi in opremi.

 

70 let PGD Lemberg in njihovo uspešno poslanstvo so v svojih nagovorih poudarili: Branko Petre, župan Občine Vojnik, Slavko Jezernik, predsednik Sveta KS Nova Cerkev, dekan Alojz Vicman, Beno Podergajs, predsednik GZ Vojnik-Dobrna, in predsedniki vseh sosednih društev. Na seji so podelili priznanja vsem zaslužnim gasilcem in njihovim sodelavcem. Zahvale, ki jih je bilo 70, so prejeli člani PGD Lemberg za vzorno delo in povabljeni gostje. GZ Vojnik-Dobrna je podelila 10 priznanj I., II. in III. stopnje za dolgoletno vzorno delo v PGD Lemberg, GZ Slovenije pa priznanja Mariji Škoflek, Francu Škofleku, Viliju Furlanu, Jožetu Hrenu, Aleksandru Škofleku in Damijanu Najdeniku za dolgoletno uspešno delo v PGD Lemberg in v okolju, kjer živijo in delajo.

 

Predsednica Marija Aubreht Medved je opisala še nekaj drugih uspešnih projektov, ki omogočajo lažje delo v PGD Lemberg. Med njimi je obnova gasilskega doma: »V PGD Lemberg smo si že zelo dolgo želeli in načrtovali dežurno sobo za gasilce. Kar nekaj let smo zbirali denar in kovali načrte za preureditev kleti in kurilnice v enovit prostor. V letu 2017 nam je uspelo želje tudi udejanjiti. Težja in zahtevnejša dela smo prepustili podjetju Remont, d. d., Celje. V preureditev je bilo vloženega zelo veliko prostovoljnega dela in truda.

Delo je vodil in koordiniral naš poveljnik Simon Božnik. Pridobil je tudi dovolj donatorjev, ki so nam nesebično pomagali z delom, materialom in idejami. Svetovalno funkcijo pri projektu je imel namestnik predsednika Pavle Božnik. Uradno odprtje dežurne sobe smo imeli 10. 5. 2018, ko smo se še enkrat iskreno zahvalili vsem donatorjem, izvajalcem in seveda gasilcem PGD Lemberg za res dobro opravljeno delo. Lemberškim gasilcem želimo, da jim nova pridobitev da še več elana in vztrajnosti pri njihovem delu. Še enkrat iskrena hvala vsem za uspešno sodelovanje pri projektu, mladim gasilcem in njihovi mentorici se zahvaljujemo za kratek in prikupen kulturni program ter kvartetu SVIT za zapete pesmi. Seveda si dobre stvari zapomnimo tudi po dobri hrani, za kar se moramo zahvaliti Petru Oprčkalu.«

 

Tekst in foto: Lea Sreš

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi