Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Kurjenje v sadovnjakih zaradi preprečevanja pozebe

Ker je za sredo, 15. 4. 2020, napovedana pozeba, vas želimo obvestiti, da je na območju celotne države še vedno razglašena velika požarna ogroženost, ki izjemo

uporaba naprav ali izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar (npr. kurjenje) je zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja ter zaradi preprečevanja pozebe v trajnih nasadih v naravnem okolju izjemoma dovoljeno tudi brez izdanega dovoljenja pristojne izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter brez organiziranja požarne straže.

 

Prosimo, da se izjem ne izrablja z namenom kurjenja naravnih materialov v naravne okolju!

 

Povezava: http://www.sos112.si/slo/clanek.php?catid=2&id=8691.

 

POŽARNA OGROŽENOST NARAVNEGA OKOLJA (11. 4. 2020)

Na podlagi sklepa, sprejetega pod točko 6 na dopisni seji Vlade Republike Slovenije dne 18. 3. 2020 in v povezavi z 8. členom Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

 

R A Z G L A Š A

veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 20. marca 2020 na območju celotne države. Razglas ne velja za območja s snežno odejo.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.

V času veljave tega razglasa občinam in gasilskim organizacijam izjemoma ni treba izvajati obveznosti, določenih v prvem odstavku 11. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14) (požarna straža in dežurstvo gasilcev) ter obveznosti iz prvega odstavka 12. člena (opazovanje naravnega okolja).

Lastnike in upravljalce gozdov, sadovnjakov, hmeljišč in vinogradov obveščamo, da je ciljem razbremenitve gasilskih enot, ki so trenutno aktivno vključene v aktivnosti z zvezi s koronavirusom, zlasti pa z namenom preprečitve škode v gozdovih, sadovnjakih, hmeljiščih in vinogradih, v času velike požarne ogroženosti naravnega okolja, razglašene z 20. marcem 2020, uporaba naprav ali izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar (npr. kurjenje) zaradi zatiranja prenamnoženih populacij insektov in bolezni gozdnega drevja ter zaradi preprečevanja pozebe v trajnih nasadih v naravnem okolju izjemoma dovoljeno tudi brez izdanega dovoljenja pristojne izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter brez organiziranja požarne straže.

 

 

 

mag. Natalija Plemenitaš Fuchs, inšpektorica

IRSNDN, Izpostava Celje

Maistrova ulica 5, Celje

 

Oglejte si tudi