Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Gasilska sveta maša v Vojniku

Sveti Forjan naj nas varuje časnega in večnega ognja.

V nedeljo, 8. maja 2022, so se v jutranjih urah na dvorišču PGD Vojnik zbrali gasilci 6 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze VojnikDobrna ter sosednjih PGD Dramlje, PGD Ljubečna, PGD Škofja vas in pobratenega PGD Dragomlja vas z namenom, da se udeležijo 28. gasilske svete maše ob godu svetega Florjana, zavetnika gasilcev. Prisotne so pozdravili predsednik GZ VojnikDobrna Benedikt Podergajs, župan Občine Vojnik Branko Petre in predsednik domačega društva Roman Kugler. Vsem je bilo v veliko veselje, da je čas težav s koronavirusom minil in so gasilci spet lahko organizirali to srečanje.

Ob spremljavi Godbe na pihala Nova Cerkev so se napotili proti svetemu Florjanu, kjer so se najprej ustavili pred cerkvijo. Tam sta jih sprejela in pozdravila dr. Stanislav Lipovšek, upokojen celjski škof, in domači župnik Anton Perger. Arclinski fantje so zapeli staro pesem v čast svetemu Florjanu, ki so jo in jo še pojejo fantje in možje, ko ob prazniku svetega Florjana obiskujejo domove v okolici. Nato so gasilci vstopili v cerkev, kjer so sodelovali pri sveti maši. Dr. Stanislav Lipovšek je poudaril, da ''smo po krstu kot kristjani luč in kvas in sol zemlje. Luč preganja temo. Vemo, da je v času, ki ga živimo, dosti teme in dosti težav. In kristjani smo nosilci luči. Na poseben način uresničujete to vi, spoštovani gasilke in gasilci, z vašo poklicno pripravljenostjo biti v službi sočloveka, zlasti tistega, ki je potreben človeške bližine in pomoči.''

Sveto mašo je z lepim petjem in izbranimi pesmimi povzdignil Moški pevski zbor France Prešeren Vojnik. Vsem sodelujočim se je ob koncu zahvalil predsednik Roman Kugler. Dr. Stanislav Lipovšek pa je še dodal, da ''potekajo velike priprave na Gasilsko olimpijado Celje 2022, kjer bo sodelovalo okoli 3000 gasilcev iz 25 držav. To je odlična promocija Celja z okolico in cele Slovenije.'' Po koncu gasilske maše so se gasilci in ostali prisotni še nekaj časa zadržali pred cerkvijo, kjer je igrala godba na pihala, gasilke domačega društva pa so postregle z dobrim pecivom in pijačo.

Tekst: Milena Jurgec

Foto: Matjaž Jambriško, MJ

Oglejte si tudi