Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
3°C
-1°C
JUTRI
3°C
-7°C
Deli

4. mednarodna vaja reševalnih psov občine Vojnik in CZ Vojnik

Čas teče, nič ne reče. Leto je minilo s svetlobno hitrostjo in prišel je datum, ko smo se vodniki reševalnih psov spet združili na 4. mednarodni vaji reševalnih psov občine Vojnik in CZ Vojnik. Vaja se je začela v petek, 23. 6. 2017, in končala v nedeljo, 25. 6. 2017. Letos se nas je držala smola, saj je tik pred zdajci mednarodni inštruktor Rene (inštruktor IRO) odpovedal udeležbo zaradi zdravstvenih težav. Ker nam je ostalo premalo časa, da pridobimo drugega mednarodnega inštruktorja, sem se odločila, da prevzamem vodenje skupine, kajti imam naziv inštruktorica reševalnega psa.

Skupina je bila sestavljena iz vodnikov z Nizozemske, s Hrvaške in iz Slovenije. Številčnejše je bila skupina sicer manjša kot prejšnje leto, vendar dobro utečena. V petek zjutraj je na uradnem odprtju župan Branko Petre pozdravil in nagovoril udeležence, Danilo Praprotnik pa nam je zaželel dobro in varno delo.

 

Iskanja so potekala med ruševinami na gradu Lemberg ter v stari sušilnici v Vojniku. Glede na »peklensko« vročino smo delo prilagodili psom. V petek zvečer smo imeli nočno vajo, ki je potekla od OŠ Vojnik, proti Dobrotinu do LD Vojnik. Vse skupine so odlično opravile z orientacijo in prišle varno na cilj. Komunikacija med skupino in bazo je potekala po radijskih postajah. Ker na enem delu poti ni bilo signala, smo zaprosili za državni repetitor, ki je omogočil nemoteno komunikacijo.

 

V soboto popoldne smo se s skupino odpeljali na voden ogled Celjskega gradu, zvečer pa na druženje v šotor v Soržev mlin. V nedeljo smo naredili zaključno iskanje v stari sušilnici. Po obilnem kosilu je sledil uradni zaključek vaje in podelitev diplom udeležencem v upanju, da se snidemo v letu 2018 na 5. mednarodni vaji reševalnih psov občine Vojnik in CZ Vojnik.

 

Občutki naših udeležencev:

Valerija (Slovenija): »Priznati moram, da sem bila zelo zadovoljna z vajo. Malo je bilo prisotnega strahu zaradi same komunikacije, saj moje znanje tujega jezika »šepa«, vendar se je vse dobro izteklo po zaslugi Valentine. Že dolgo nisem bila na taboru v tako prijetni družbi in vaši 'dečki' iz CZ so super. Upoštevala bom nasvete, ki sem jih dobila od Valentine za delo s psom in se učila naprej. Všeč mi je bilo, da smo bili majhna skupina in se je lahko posvetila vsakemu psu posebej.«

 

Tihana (Hrvaška): »Vaja je bila dobro organizirana in vse je potekalo odlično (od prehrane do spanja ter vodenega ogleda gradu). Ruševini za delo s psom sta bili odlični in zanimivi, kjer se je lahko delalo ogromno različnih položajev. V glavnem dobro delo z zanimivimi ljudmi.«

 

Rian (Nizozemska): Srečna sem, da sem lahko ponovno na vaji, kjer je župan imel lep uradni pozdrav. Hrana je odlična kot vsako leto. Nočna vaja ni bila težka, saj je bila pot dobro označena. Ogled Celjskega gradu je bil zanimiv, druženje z vodniki pa kot vedno najboljše.«

 

Na koncu bi se zahvalila vsem, ki so omogočili vajo, in sicer: Občina Vojnik in CZ Vojnik, DJ Don d. o. o., Konki, d. o. o., Roal biro, d. o. o., Red Bull Slovenija, Oton Samec, Franci Zidar, Lovska družina Vojnik, Kmetijska zadruga, Zdenko Vrenko, Karl Kasenik, Robert Pilih s. p., Igor Jutršek in Novak Ružica.

 

Tekst in foto: Valentina Kolman

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!