Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat Občine Vojnik

Čeprav so vrata občanom občine odprta vse leto, vsako leto delavci Občine Vojnik pripravijo poseben dan, ko občanom predstavijo izbrano tematiko iz njihovega področja dela. Letošnji dogodek je bil v Novi Cerkvi, predstavljeni so bili projekti s področja kulturne dediščine. Takšen dan v Vojniku organizirajo že vrsto let, v okviru akcije Skupnosti občin Slovenije predstavijo različne dejavnosti v različnih krajevnih skupnostih.
Letos je evropsko leto kulturne dediščine, zato so z dnevom želeli spodbuditi naše občane in občanke k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu prostoru, kar vključuje tudi dejavnosti glede varčevanje z energijo ter sodelovanje občine z gospodarstvom. Prireditve so se udeležili župan Občine Vojnik Branko Petre, podžupan Viktor Štokojnik, člani Občinskega sveta in predsedniki svetov KS, dekan Alojz Vicman, podjetnika Milena in Ivan Ravnak, predstavniki šol, osnovnošolke in osnovnošolci, mediji in občani.

 

Župan Branko Petre je predstavil delo občine v letu 2017 in se zaustavil ob večini izvedenih projektov. Nanizal je izvedene projekte, jih finančno ovrednotil in poudaril nekatere težave, s katerimi se srečujejo. Leto 2017 je bilo za občino in prebivalce uspešno, saj se je veliko že začetih del nadaljevalo in nekaj tudi končalo. Predstavil je program dela za leto 2018.

 

Slavko Jezernik, gostitelj dogodka, je pozdravil vse prisotne in nanizal nekaj osnovnih dejstev o Novi Cerkvi. Občina Vojnik, naši podjetniki in občani pogosto sodelujejo z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. 

Mojca Skale, direktorica občinske uprave, je povedala: »Osrednji del dejavnosti Zavoda za varstvo kulturne dediščine predstavlja sodelovanje z investitorji in projektanti pri načrtovanih prenovah objektov kulturne dediščine, pri novogradnjah v varovanih območjih, pri vzdrževalnih delih, pri izvedbi predhodnih arheoloških in stavbnozgodovinskih raziskav ipd. Sodelovanje se običajno začne z vlogo investitorja za pridobitev kulturnovarstvenih pogojev, kjer konservatorji najprej preverijo usklajenost načrtovanih posegov z veljavnimi odloki in prostorskimi akti, temu pa običajno sledi terenski ogled, usklajevanje z investitorjem in iskanje skupnih rešitev. Ker so sodelovali pri več kot 400 projektih na območju 36 občin, ki so zajemali celovito ali delno obnovo, predstavitev ali vzdrževalna dela, poskušajo v okviru državne javne službe brezplačno, z izkušnjami in znanjem skupaj z investitorji, projektanti in izvajalci poiskati najustreznejše rešitve ob upoštevanju varstvenega režima kulturnega spomenika ali dediščine ter ob upoštevanju želja ter potreb investitorja«.

Vodja OE Celje gospa Danijela Brišnik je zapisala: »Kljub temu, da se včasih na začetku našega sodelovanja zdi, da na določen projekt – prenovo, vzdrževalna dela ali novogradnjo – gledamo s popolnoma različnih zornih kotov, dolgoletne izkušnje in uspešno zaključeni projekti kažejo, da znamo z dobrim in s pravočasnim sodelovanjem vseh ustvarjalcev poiskati dobre skupne rešitve, ob čemer naj nas tudi v prihodnje vodi misel humanista Josepha Fort Newtona: »Človek zgradi preveč zidov in postavi premalo mostov.«

 

Dekan Alojz Vicman je predstavil zgodovino Nove Cerkve s poudarkom na ohranjanju kulturne dediščine sakralnih objektov: cerkve in Marijine kapele ter gospodarskih poslopij: kašče, mežnarjeve hiše in »marofa«. Vsi cerkveni objekti v Novi Cerkvi so obnovljeni, vzdrževani in prispevajo k lepi veduti ob vstopu v kraj. Poudaril je pomen dela duhovnikov v Novi Cerkvi, ki so prispevali h gradnji in k ohranjanju teh objektov. Vse stavbe so bile obnovljene ob nadzoru Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Takšno sodelovanje je vedno prineslo poleg strokovne obnove tudi očem prijetno obnovljeno zgradbo.

 

Lastnik in prokurist podjetja Ostri Ivan Ravnak je na kratko predstavil objekt kulturne dediščine, ki so ga obnovili v skladu z zahtevami Zavoda za varstvo kulturne dediščine ter projekt daljinskega ogrevanja v središču Nove Cerkve. Orisal je razloge, da sta se z ženo Mileno odločila za nakup zgradbe, težave pri obnovi, sodelovanje s stroko. Orisal je potek obnove in predstavil današnjo namembnost nekdanjega »marofa«. V objektu že deluje Šola Roka Švaba, Frizerstvo FND Natalije Dobovičnik in Vrtec Hiša otrok.

Po končanem druženju v dvorani PGD Nova Cerkev smo si ogledali obnovljeni objekt, rezultati so res osupljivi, saj zgradba diha in tako kot vse stare hiše daje poseben čar. Gospod Ivan Ravnak in Aljaž Majcen sta na kratko predstavila objekt kulturne dediščine ter projekt daljinskega ogrevanja v središču Nove Cerkve. Kako pomembna je večja kotlovnica za ohranjanje čistega zraka, ni pomembno pojasnjevati. S pomočjo kotlovnice ogrevajo že poslovno zgradbo, cerkev, kaščo, gasilski dom in ogrevali bodo tudi Novo Cerkev 22, nekdanjo občino. Vsi udeleženci smo si ogledali kotlovnico, razdelilno postajo in poslovno zgradbo. Prostore Vrtca Hiša otrok in njihove dejavnosti je predstavila direktorica Špela Operčkal. 

 

Dan odprtih vrat so popestrili učenci POŠ Nova Cerkev: mladi folkloristi ob podpori Gregorja Stoleca s harmoniko, mentorica ga. Damjana Ferlic in učenci 4. in 5. razreda, pod vodstvom Petre Ofentavšek in Vesne Kotnik, zapeli so Marko skače.

 

 Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi