Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Čaka nas delovna jesen

Na svetu, ki je postal otopel, so pozitivni ljudje, ki spodbujajo druge, nekaj izjemnega. Zelo jih potrebujemo!

Spoštovani sokrajani!

 

Smo tik pred praznikom občine Vojnik, zato dovolite, da vas najprej povabim na osrednjo prireditev, ki bo 3. oktobra ob 19. uri v športni dvorani občine Vojnik. Prireditev je namenjena podelitvi priznanj za nesebično delo naših sokrajanov in tudi nam vsem, da lahko ponosno rečemo, da smo Vojničani, in se ob kulturnem programu zahvalimo nagrajencem ter skupaj veselimo novih pridobitev v svoji občini v času od zadnjega praznovanja. Seveda ta čas izkoristimo tudi za medsebojno druženje in priložnost, da z nasmehom pozdravimo prijatelja. Pridružite se nam!

 

Začelo se je novo šolsko leto, tako za naše malčke v vrtcih kot tudi za osnovnošolce in dijake. Vesel sem, da imamo polne skupine v vrtcih in osnovnih šolah. Tudi ena večjih naložb v tem letu je bila usmerjena v ureditev novih učilnic na OŠ Vojnik ter v oddelku v POŠ Šmartno v Rožni dolini. Nova pridobitev v občini s področja predšolske vzgoje je tudi zasebni vrtec po vzgojni metodi Montessori, ki ga je v Novi Cerkvi odprla krajanka Špela Oprčkal in ponuja staršem dodatno možnost izbire.Vsekakor moram tudi letos pohvaliti vse, ki so v prvih šolskih dneh poskrbeli za prometno varnost.

 

Čeprav je za nami poletje, smo bili delovni tako v občinski upravi kot tudi svetniki občinskega sveta. Za nami je rebalans proračuna, ki je uskladil načrte s spremenjenimi prihodki in seveda z odhodki, kjer je bolj jasno, kakšni so stroški za posamezne projekte. Na vseh začrtanih projektih se odvijajo dejavnosti, spet pa so se nam nekoliko povečali odhodki za socialo (domska oskrba, pomoč na domu in stroški predšolske vzgoje). Nekaj projektov je že zaključenih;nove učilnice v OŠ Vojnik (210.000 EUR), sanacija plazu na cesti Trnovlje–Lipa (147.000 EUR), izvedeno je že več kot polovica asfaltiranja za to leto (skupaj letos 290.000 EUR). Pomembno vlogo odigrajo tudi režijski odbori za pripravo tras. Intenzivno teče izgradnja nadstreška pri mrliški vežici Vojnik (100.000 EUR), nadaljevala pa se bo še obnova obstoječega poslovilnega prostora zunaj in znotraj (vredna 50.000 EUR). Pri vodovodih urejamo situacijo na vodovodu Brdce, pred pridobitvijo je gradbeno dovoljenje za vodovod Straža pri Dolu, začela se bo izgradnja prve faze vodovoda Razgorce. Naročen je projekt za vodovod Beli Potok, kasneje nadaljevanje v Lindeku,končujejo se projekti za Hrastnik, izdeluje se idejni projekt za vodovod Trnovlje.

 

Na državni cesti Razdelj–Socka je pred začetkom izvedba sanacije 2 km vozišča po postopku reciklaže (vredna 700.000 EUR), pred tem pa se bo obnovil vodovod iz sredstev najemnine (v vrednosti 160.000 EUR). Na področju pločnikov in kolesarskih stez je v teku projektiranje PZI za celotno traso državne ceste od Škofje vasi do Vojnika –obojestransko, urejajo pa se tudi uvozi in dodatni prehodi za pešce. Na novo se projektira tudi križišče v Arclinu proti Ljubečni. Vrednost projektov je 75.000 EUR, končani bodo do decembra letos. Izdelan je tudi projekt za pločnik v Socki. Izvedbo načrtujemo še letos.Na področju kanalizacije je izbran izvajalec za 3. fazo (vredno 120.000 EUR), začela pa se je gradnja kanalizacije na Arclinski cesti (42.000 EUR). Izdelan je projekt za kanalizacijo Ivenca, kjer se urejajo služnosti in želimo čim prej pridobiti gradbeno dovoljenje.

V teku so dejavnosti za obnovo mostu v Homcu in ureditev poplavne varnosti v tem delu. Prav tako je v teku izbor izvajalca za ureditev stopnišča in podstrešja v POŠ Socka za potrebe društev. V rebalansu smo zagotovili nekaj sredstev za razširitev knjižnice v Vojniku.Uspešno smo prijavili projekt mobilne tržnice Na plac, ki se bo izvajal konec leta in v naslednjem letu iz sredstev LAS-a.

 

V drugem poizkusu nam je uspelo izbrati izvajalca za ureditev stanovanjske zgradbe za mlade družine v Novi Cerkvi. Na razpisu je bilo uspešno podjetje GES, d.o.o. iz Celja. Uvedba v delo bo na začetku oktobra, dela bodo trajala približno eno leto, zanje bo namenjeno 515.000 EUR.Pred koncem je tudi izdelava idejne zasnove za vrtec na Frankolovem, tako da bo razpis za izbor projektanta izveden v kratkem.

 

Čeprav je do božiča še daleč, zelo intenzivno tečejo priprave na letošnji Božični Vojnik. Hvala vsem, ki se trudite, in povabilo vsem, ki še imate ideje in željo za sodelovanje.

 

Letošnje leto je bogato tudi z jubileji naših društev. Vsa so vzorno pripravila praznovanja in pokazala energijo za delo tudi vnaprej.Več si lahko preberite v nadaljevanju Ogledala. Iskrene čestitke vsem.

 

Tudi sveti krajevnih skupnosti in njihovi predsedniki so ves čas dejavni. Ne boste verjeli, vendar se je že začela organizacija zimske službe in priprava izhodišč za naslednje leto.

 

Kljub delovnemu poletju nas tako čaka delovna jesen. Pred nami je nov proračun za leto 2018 in seveda novi izzivi, ki se jih že veselim. Več o načrtih v naslednji številki.

 

Naj zaključim tako, kot sem začel; s povabilom na občinski praznik in z iskreno čestitko vsem izjemnim ljudem – našim nagrajencem.

 

Branko Petre,

vaš župan

Oglejte si tudi