Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Aktualne komunalne investicije

Asfaltiranje cest v občini 
Asfaltiranje se odvija po načrtih krajevnih skupnostih Vojnik, Nova Cerkev in Frankolovo. Načrte asfaltiranja po vrstnem redu sestavljajo krajevne skupnosti glede prispelih prošenj občanov za asfaltiranje določenih odsekov. Najugodnejši izbrani ponudnik po postopku javnega naročanja je podjetje VOC Celje, d. d.

Izgradnja cestnega priključka v Novi Cerkvi

Meseca junija 2018 bomo začeli z izgradnjo cestnega priključka v Novi Cerkvi. Novi cestni priključek se priključuje na regionalno cesto R3-693/2302 (Nova Cerkev–Socka–Vitanje) v km 0,850. Na tej lokaciji je že obstoječi cestni priključek, ki se uporablja za dostop do osnovne šole. Na območju severno od osnovne šole se po občinskem prostorskem načrtu predvideva nova zazidava, za dostop na to območje se bo z zahodne strani uporabljal novi zgrajeni cestni priključek, preko katerega bo urejen tudi dostop do osnovne šole. Obstoječi priključek do osnovne šole se ukine. Novi priključek je predviden v dolžini 110 m, kjer se bo na koncu navezal na obstoječo javno pot JP 964551 (Nova Cerkev–Novake). Priključitev se bo izvedla preko novega minikrožišča s povoznim osrednjim delom. Ob desni strani priključka je predvidena ureditev hodnika za pešce, ki bo višinsko ločena od vozišča za 12 cm. Najnižjo ceno za izgradnjo cestnega priključka v Novi Cerkvi je ponudilo po postopku javnega naročanja podjetje VOC Celje, d. d. v vrednosti 129.707,04 EUR.

Hodnik za pešce na odseku lokalne ceste Frankolovo–Socka
Hodnik se bo v dolžini 215 m in širini 1,60 m gradil letos. Trasa hodnika za pešce je predvidena ob desni strani lokalne ceste z začetkom pri uvozu do večstanovanjskega objekta pri regionalni cesti, kjer se nadaljuje mimo vrtca, preko potoka po predvideni brvi do gasilskega doma. V projekt hodnika za pešce je v celotni dolžini vključena izgradnja javne razsvetljave. Del hodnika za pešce, od mostu do gasilskega doma, bo na robu voznega pasu imel talno obeležbo, neprekinjeno belo črto, ki bo izvedena z zvočno vibracijskim učinkom. Celoten hodnik za pešce bo obarvan z modro barvo.

Izgradnja nadomestnega mostu čez Hudinjo v Razdelju

Obstoječi most je enorazponska jeklena konstrukcija, ki je dotrajana. Zaradi neustreznega pretočnega profila se most odstrani, na njegovem mestu se zgradi nov most z ustreznimi prometno- tehničnimi parametri, ki bo zagotavljal ustrezno poplavno varnost. Most bo prečkal reko Hudinjo v enem razponu. Svetli razpon mostu, merjeno v smeri osi ceste, znaša 14,30 m, skupna širina mostu pa 5,80 m. Statična zasnova objekta – prekladna konstrukcija – je zasnovana kot monolitna plošča AB, debeline 0,70 m, ki se v celoti zabetonira na opažu. Prekladna konstrukcija je popolnoma vpeta v plitvo temeljeni podpori in tvori z njimi prostorski okvir. Podpori tvorita steni opornika debeline d = 0,70 m ter temeljne širine b = 2,80 m.


Oporne stene, krila AB bodo izdelani iz betona C 30/37 ter armirana z armaturo S 500B. Hodniki in robni venci so predvideni iz armiranega betona, odpornega na zmrzovanje in odtaljevanje v prisotnosti talilnih snovi. Na hodnikih bo nameščena pocinkana jeklena mostna ograja z vertikalnimi polnili. Pritrjena je na robne vence AB. V hodnike se vgradijo cevi PVC za vodenje komunalnih vodov. Pred in za mostom se izvedejo štirje prehodni jaški AB za prehod vodov z objekta v cestno telo. Ob izgradnji nadomestnega mostu in cestnega priključka se bodo zamenjale vodovodne cevi, ki ležijo v trasi obdelave, prav tako se bo uredila protipoplavna varnost na tem območju z ustreznimi protipoplavnimi rešitvami reke Hudinje. Kot križanja struge in javne poti je 80.35. Lokacija cestnega priključka na regionalno cesto je obstoječa. Os priključka poteka pod kotom 85 na glavno prometno smer. Niveleta priključka se navezuje na rob regionalne ceste, vzdolžni nagib priključka znaša –2,50 % od roba regionalne ceste na dolžini 26,20 m. Odvodnjavanje priključka je urejeno z vzdolžnimi in prečnimi skloni preko bankine, razpršeno po terenu in preko asfaltne mulde, v kateri je vgrajen vtočni jašek z rešetko LTŽ in cevni prepust iz PC, fi 200, ki je polno obbetoniran. Dolžina novega cestnega priključka in javne poti je pribl. 110 m.


Obnova ceste Nova Cerkev–Socka–Vitanje
Direkcija RS je v letu 2017 pristopila k obnovi regionalne ceste R3-693/2302 (Nova Cerkev–Socka–Vitanje); in sicer odseka med naseljema Razdelj in Socka. Po celotni levi strani regionalne ceste je potekal star vodovod, zgrajen leta 1908, in sicer iz litoželeznih cevi, premera 150 mm. Ta vodovod je bil dotrajan in je na najem večkrat prišlo do okvar. Tako se je občina, skupaj z upravljavcem vodovoda – javnim podjetjem Vodovod-kanalizacija d. o. o., odločila, da pred obnovo ceste izvede obnovo vodovoda. Obnova vodovoda se je izvedla na podlagi projekta, ki ga je izdelalo podjetje Projektiva NVG d. o. o. iz Celja, za izvedbo obnove je bilo z javnim razpisom izbrano podjetje Hidroplanum d. o. o. iz Žalca. Strokovni nadzor nad gradnjo je izvajalo podjetje Navor d. o. o. iz Celja. V sklopu obnove je bilo zgrajenih pribl. 1580 m novega vodovod (cevi iz duktilne litine, premera 150 mm). Pogodbena vrednost izvedenih del je znašala 159.194,4 € brez DDV. Dela v okviru obnove vodovoda so zaključena, gradbišče pa je bilo na začetku meseca novembra predano izvajalcu obnove ceste, to je VOC d. d. iz Celja, ki je nato v mesecu aprilu izvedlo še preplastitev cest ter ostala nujna dela.


Tekst: Boštjan Švab, Jelka Gregorc
 

Oglejte si tudi