Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

Stopiti iz cone udobja in pomagati drugim

Opisi, fotografije, podoživljanja in številne vzpodbudne besede so letos spodbudili Mojco iz Socke in Sonjo Krašovec iz Arclina spodbudili, da stopita iz cone udobja in dasta delček sebe in svojega časa drugim. Udeležili se bosta prostovoljnega programa POTA, Sonja odhaja v Ukrajino, Mojca pa v Indijo.
POTA je program mladinskega misijonskega prostovoljstva, ki deluje pod okvirom Katoliške mladine in že več kot 15 let mladim omogoča biti del misijonskega življenja, tako, da v poletnih mesecih opravljajo prostovoljno delo po celem svetu, kar pa jim prinaša nepozabno izkušnjo življenja v skupnosti in duhovno ter osebnostno rast. Program je nastal kot odgovor na iskanje in želje mnogih prostovoljcev iz Slovenije, kako graditi boljši svet.


Čeprav je tudi letošnje leto precej nepredvidljivo, vsi upamo, da bomo lahko skladno s spoštovanjem predpisov za varovanje zdravja vseh uresničili vsaj del POTA poslanstva. V letošnjem letu je predvidena izvedba sedmih različnih projektov. Prostovoljno delo bo letos potekalo v Ukrajini, Indiji, Kazahstanu, Južnoafriški Republiki, Keniji in na Madagaskarju.



UKRAJINA 2021


Skupina petih članov projekta POTA, s skupno željo, da gremo v svet vero živet. Verjamemo, da lahko vsak pripomore k boljšemu jutri, le korak mora narediti. Odločili smo se, da bo naš korak Ukrajina.


Za dva tedna bomo najprej odšli v Kijev, nato pa bomo teden preživeli še v Zakrpatju. V Kijevu bomo  pomagali Marijinim sestram, ki skrbijo za brezdomce.  Nudijo jim topel dom, obroke ter zdravstveno oskrbo. Za konec bomo v Zakrpatju organizirali in izvedli še Oratorij za otroke. Želimo si, da bi lahko ogreli srca mnogim pomoči potrebnim.


INDIJA 2021


4 dekleta. 3 tedni misijona in 1 daljna dežela - Indija. Šola za deklice, imenovana Luč upanja. 

V okviru programa POTA se, letos avgusta, skupina štirih deklet odpravljamo na tri tedensko prostovoljno delo oziroma misijon v Indijo - v vas blizu mesta Kolkata (oz. nam bolj znano ime je Kalkuta, kjer je delovala tudi mati Terezija). 

Tri tedne bomo preživele na dekliški osnovni šoli Piali Ashar Alo, kar pomeni Luč upanja. Šolo sta namreč leta 2008 ustanovila Slovenka Mojca Gayen in njen mož Anup, v želji, da pomagata otrokom, ki prihajajo iz revnih družin ali so celo sirote, do izobrazbe, ki je žarek upanja za boljši jutri. Prostovoljke bomo pomagale pri poučevanju na šoli, hkrati pa za dekleta izvajale različne športne, ustvarjalne, socialne delavnice in igre.


Pomagate lahko tudi vi


Čeprav se odpravljava na različni lokaciji, pa naju združuje želja po pomoči drugim in prostovoljnem delu, širjenje ljubezni, spoznavanje novih ljudi in kultur, razveseljevanje drugih in darovanje koščka sebe z namenom doseči boljši svet. 


Trenutno smo v fazi zbiranja sredstev, ki bodo v celoti namenjeni za izvedbo projektov.


Ukrajina: Zbrana sredstva bomo namenili podpori plačevanju najemnine za prostor, v katerem imajo Marijine sestre center za brezdomce (mesečna najemnina znaša 1000 €), nakupu sanitetnega materiala, hrane za brezdomce in nakupu materiala za oratorij.


Indija: Denar bo namenjen za razvoj šole Luč upanja – dograditvi šolskega objekta. Prav tako bodo iz zbranih sredstev kupili tehnično opremo za šolo in šolske potrebščine.


Če nam želite tudi sami pri tem priskočiti na pomoč, nam lahko pomagate tako, da svoj dar nakažete na spodnji račun.


Naziv: Katoliška mladina

Naslov: Jurčičev trg 2, 1000 Ljubljana

IBAN: SI56 0400 1004 6914 233

SWIFT: KBMASI2X

Sklic: SI00 001200

Koda namena: CHAR

Namen: Donacija POTA + (Ukrajina ali Indija)


V maju bomo v namen zbiranja sredstev organizirali tudi kar nekaj dogodkov. Načrtujemo dobrodelni koncert, kuharske tečaje in prodajo oblačil, predstavili pa se bomo tudi po župnijah. Lepo vabljeni, da našim pripravam sledite na Facebooku in Instagramu, kjer bo objavljenih več informacij v zvezi z dogodki, ki jih pripravljamo. 


Že vnaprej se vam zahvaljujeva za vsako vzpodbudno besedo, vsak nasmeh in vsak vaš dar.

Sonja in Mojca

Oglejte si tudi