Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Uspešno povezovanje knjižnice z lokalnim okoljem

V četrtek, 1. oktobra 2020, so bila na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku podeljena tudi županova priznanja. Ena od dobitnic je bila Betka Hutinski; priznanje je prejela za dejavno sodelovanje Knjižnice Celje, enote Vojnik s krajem in Občino Vojnik, za organizacijo različnih dogodkov ter neutrudno delo z mladimi bralci.

Ko je Betka Hutinski začela delati v knjižici Vojnik, je imela, kot večina ostalih, predstavo, da bo to zelo umirjeno delo. A že po nekaj dneh, ko jo je pričakala vrsta bralcev v knjižnici, je spoznala, da bo njeno delo zelo dinamično. V knjižnici je namreč treba poskrbeti za bralne navade od najmlajših do najstarejših, vsak od njih pa pride v knjižnico s svojimi željami.

Skupaj z vso dinamiko dela in stika z uporabniki je kmalu ugotovila, da je to delo, ki ga opravlja z veseljem. Ker je knjižnica stični prostor idej in znanja, so v vseh teh letih poskušali knjižnico približati vsem generacijam. Začeli so se povezovati z ostalimi društvi, ustanovami in s posamezniki, s katerimi je Betka v vseh teh letih spletla mnoga poznanstva in prijateljstva. Čeprav živi v Celju, je Vojnik kraj, kjer se počuti domače.


Kot lahko razberemo že iz uvoda, je vodja knjižnice v Vojniku, Betka Hutinski, izjemno dejavna pri povezovanju 'naše' knjižnice z lokalnim okoljem. V zadnjih letih se v knjižnici vrstijo različni dogodki in pestre delavnice. Predvsem se tega zavedamo starši otrok, saj so v knjižnici redno na programu 'Pravljične dogodivščine', kjer skupaj poslušamo pravljice. Občasno nas razveselijo tudi s kakšno predstavo, pa naj bo gledališka ali lutkovna. Ob tem razvijajo odnos do knjige in branja tudi v povezavi z okoliškimi vrtci, ki s svojimi varovanci redno obiskujejo knjižnico. Tako spoznavajo pester svet pravljic, pa tudi knjižnico  in njene zaposlene, ki so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Knjižnica Vojnik seveda aktivno sodeluje tudi v predšolski bralni znački Malček Bralček.

Prav tako pod okriljem knjižnice redno tečejo razne ustvarjalne delavnice, ki so namenjene tako mlajšim kot starejšim obiskovalcem. Tako so pred kratkim organizirali delavnico izdelovanja zaščitnih mask, ki so jo zaradi trenutnih razmer izvedli kar na 'daljavo'. Pred tem so izvedli delavnice, kot so 'Funny tree', kjer so izdelovali malce drugačna božična drevesca, ali pa na primer delavnico novoletnih voščilnic iz odpadnega materiala. Leta 2019 so med poletnimi počitnicami pripravili razne delavnice za otroke, njihov vrhunec pa je bil organiziran izlet z vlakom v ljubljanski Muzej iluzij.


Ob pestrem dogajanju v knjižnici redno organizirajo različne razstave, tako umetniške (na primer 'Ko glina zaživi', kjer sta se predstavili okoliški kiparki s svojim delom) kot razstave o življenju pomembnejših ljudi v naši okolici. Takšna je bila na primer razstava o Francu Goričanu, ki so jo pripravili v sodelovanju z vojniškimi vinogradniki.

Kdor redno spremlja novice na spletni strani naše občine, ve, da je zgoraj omenjeno samo delček tistega, kar je s trudom in energijo Betke Hutinski in njenih sodelavcev zaživelo v naši knjižnici. Prepričan sem, da s svojimi sodelavci nestrpno pričakuje umiritev razmer, ko bodo lahko s svojo ustvarjalnostjo in angažiranostjo nadaljevali svoje poslanstvo ter nam vsakič znova popestrili obisk knjižnice Vojnik.


Besedilo: Nenad Vranešević,

Foto: Matjaž Jambriško


Oglejte si tudi