Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Spominska slovesnost pri Olčjek

Na tradicionalni spominski slovesnosti smo tudi letos obudili spomin na dogodke, ki so že del pretekle zgodovine, a so pomembno vplivali tudi na našo sedanjost. V takratni domačiji pri Olčjek, so se namreč 22. junija 1941 zbrali domačini in se odločili, da se uprejo okupatorju, ki se je želel polastiti slovenske zemlje in doseči, da se v naših krajih ne bi več slišala slovenska govorica.

 

Tudi zaradi te odločitve lahko Krajevna skupnost Vojnik obeležuje svoj krajevni praznik.

V programu smo prisluhnili petju pevcev – Arclinskih fantov, recitiranju četrtošolcev in mladima flavtistkama. Vsem smo z zadovoljstvom prisluhnili, saj so s slovenskimi pesmimi in slovensko besedo počastili spomin na pomemben mejnik v zgodovini svojega kraja in na pogumna dejanja vseh, ki so se s svojo odločitvijo proti vojni uprli vsem tistim, katerih ideja je bila prepoved slovenskega jezika, šolstva in kulture, razne aretacije, zaplembe premoženja in nasilne deportacije ter selitve zavednih ljudi, napredne duhovščine in izobražencev. Poklonili smo se njim, ki so zasejali temelje tudi današnjega dne.

 

Pomnikov zgodovine, kakršen je ta, ob katerem bomo danes prižgali svečko spomina in položili venec hvaležnosti, je po naši domovini mnogo, kot je bilo mnogo ljudi, ki so se odločno uprli vojni. Upam in želim si, da bomo in bodo vse živeče generacije začele ceniti svobodo, jo znati obvarovati in stopiti skupaj za skupno prihodnost, saj preteklosti kljub številnim dobrim in slabim stvarem, ki so se dogajale, ne moremo spreminjati, lahko pa iz nje povzamemo bogate izkušnje.

 

Čas je za odgovornost do soljudi, spoštovanje, zaupanje, ljubezen in mir do našega planeta. Brez fige v žepu poglejmo sočloveku v oči in mu zaželimo, kar si najbolj želimo sami. 

 

Mladi, naj vas ne zaslepijo hitro se premikajoče slike sodobne tehnologije in računalniške igre, v katerih si »frajer«, če vzameš življenje drugemu bitju, ki čuti in ima srce. Bodite naš čas – bodite generacija, ki bo poslušala drug drugega, upoštevala tudi drugačna mnenja, si pomagala med seboj, postala sočuten gradnik današnjega dne in prihodnosti.

Hvala vsem nastopajočim in hvala vsem, ki ste se udeležili spominske slovesnosti.

 

Tekst: Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Lea Sreš

Tudi letos smo KS Vojnik in krajevni odbor Združenja borcev za vrednote NOB organizirala spominsko slovesnost v počastitev dogodkov, ki so zgodilo daljnega leta 1941 pri Olčjek  v Arclinu. Na sestanku 22. junija 1941 so bile postavljene osnove organizacije OF na vojniško škofjevaškem področju. Ta dogodek predstavlja tudi podlago za praznovanje krajevnega praznika KS Vojnik.

Slovesnost je potekala v sodelovanju učencev osnovne šole Vojnik, pesmijo Arclinskih fantov in osrednjo govornico ga. Lidijo Eler Jazbinšek. Slovesnost se je zaključila s polaganjem venca  in pesmijo Arclinskih fantov. Na slovesnosti s bili prisotni poleg nastopajočih - župan Občine Vojnik, predstavniki Občine in KS Vojnik, člani Združenja borcev za vrednote NOB, učenci OŠ Vojnik in drugi občani.

Tekst: Albin Cocej



Oglejte si tudi