Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 20.10.2017

jasno
Ponoči bo precej jasno, predvsem ponekod na Primorskem in na severovzhodu države bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, na Primorskem okoli 10 stopinj C.
6°C | 21°C
sobota, 21.10.2017
8°C | 21°C
nedelja, 22.10.2017
7°C | 17°C
ponedeljek, 23.10.2017
7°C | 15°C
torek, 24.10.2017
5°C | 15°C
Opozorila
Četrtek, 19.10.2017 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
6°C
21°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Lokalne skupnosti

Praznik krajevne skupnosti Vojnik


LOKALNE SKUPNOSTI

| |
13.07.2015      15:30
A A

Praznik krajevne skupnosti Vojnik


Vpetost našega življenja v različne skupnosti je prepletena s številnimi nitmi, s katerimi smo povezani med seboj. Ena prvenstvenih nalog krajevne skupnosti je informirati in združevati vse krajane. Praznik krajevne skupnosti (KS) Vojnik je ponudil oboje. Na slavnostni seji smo pregledali delo preteklega obdobja in se seznanili z načrti, na prireditvi s podelitvijo priznanj KS Vojnik pa smo obudili spomin na zaslužne sokrajane, podelili priznanja, kulturni program pa so oblikovali naši mladi.


Prejemniki krajevnih priznanj
Prejemniki krajevnih priznanj
Deli:

O delu

Krajevna skupnost je le ena od oblik številnih skupnosti, v katere so vključeni posamezniki, člani društev ali zaposleni v zavodih. S svojim aktivnim delom in vpetostjo v delovanje kraja prispevajo svoj pomembni delež k razvoju. V krajevni skupnosti Vojnik se skupaj z županom, podžupanom, svetniki in občinsko upravo trudimo ohranjati dobro in slediti začrtanemu ter zaznavati nove potrebe.

V želji po zagotavljanju boljše kvalitete življenja je bilo v lanskem letu precej narejenega na področju zagotavljanja pitne vode, čeprav še vedno nimamo vseh gospodinjstev pokritih z javnimi vodovodi. Na področju Tomaža se pokritost izboljšuje, saj je bil v lanskem letu predan v uporabo vodovod Zeme, za letošnje leto pa se načrtuje dokončanje odseka Kmecl, pridobivata se gradbeni dovoljenji za izgradnjo vodovoda Razgorce in Hrastnik.

Gradnja kanalizacijskega omrežja je bila v lanskem letu intenzivna na področju Arclina, za letos pa se predvideva še izgradnja odcepa Vrečko, pripravlja se dokumentacija za področje lovskega doma in naselje Petelinjek.

Za poplavno varnost je pomembno izvajanje protipoplavnih ukrepov, ki sicer ni financirano iz občinskega proračuna. Na tem področju potekajo dela na območju Arclina in Vojnika, kjer se pri pokopališču zaključujejo, pod Tomažem pa so bili zgrajeni suhi zadrževalniki, ki pa še potrebujejo povezavo z reko Hudinjo.

Na pokopališču so se dokončala dela v zgrajenem (leta 2013) pomožnem prostoru pri vežici, uredili so ogrevanje in prezračevanje, opremili kuhinjo, naredili fasado. Obnova vežice se bo nadaljevala postopoma, in sicer z obnovo poslovilnih prostorov, ureditvijo nadstreška in rekonstrukcijo poslovilnega dela ter zunanjo ureditvijo, kar je še v fazi priprave projekta, prav tako je v pripravi ureditev prostora za raztros pepela. Grenak priokus ureditvi dajejo gospodinjski odpadki, ki jih nekdo neprestano odlaga na pokopališču. S tem ne nalaga le dodatnega dela vsem, ki želimo imeti lepo urejeno okolico, ampak oskrunja spomin na vse, ki počivajo na pokopališču.

Naša stalna skrb so tudi ceste, ki jih urejamo z gramozom, krpanjem asfalta. V lanskem letu smo opravljali le nujna vzdrževalna dela. V Arclinu smo obnovili asfalt na delu, kjer je bila izgrajena kanalizacija. Z vzdrževanjem asfaltnih in makadamskih cest bomo nadaljevali. V letošnjem načrtu imamo tudi asfaltiranje muld na najbolj kritičnih delih, kjer prihaja do nenehnega odnašanja materiala. Naša dolgoletna želja po izgradnji pločnikov in asfaltiranju cest naj bi se začela izpolnjevati v letošnjem letu, saj je že bil objavljen javni razpis za izgradnjo pločnika od Tuša do pokopališča, prav tako pa se v poznem poletnem času načrtujejo prva asfaltiranja odsekov cest, ki so na vrsti po načrtu za asfaltiranje. Pripravlja se tudi idejna zasnova za kolesarske poti, ki bi povezale Celje, Vojnik in Dobrno.

Želja in potreb po investicijah ne bo zmanjkalo, saj je njihovo zaznavanje in načrtovanje nujno za vključitev v plan, ki je pogoj za zagotavljanje sredstev iz proračuna. Še tako pomembna investicija ne more biti uresničena brez strokovnih in odgovornih ljudi, zato hvala županu Branku Petretu s sodelavci občinske uprave in občinskim svetnikom KS za sodelovanje in strokovno delo – s prošnjo, da še naprej skrbimo za uravnotežen razvoj vseh krajev, da uresničimo čim več investicij, ki bodo izboljšale in oplemenitile bivanje in delovanje ljudi.

 

Nagrajenci ob prazniku KS Vojnik

Posebno zahvalo izrekam vsem, ki delate v društvih, združenjih in drugih civilnodružbenih organizacijah, športnikom, kulturnikom, gasilcem, predstavnikom šole, obema vrtcema ter vsem drugim, ki nam s svojim nesebičnim razdajanjem omogočate doživljanje mnogih prijetnih družabnih trenutkov in s tem veliko prispevajte k bogatitvi našega življenja. 

S svojim delom, prostovoljnostjo, vključevanjem v delovno akcije, sodelovanjem s KS in kvalitetno izpeljanimi dogodki je delež k utripu kraja neprecenljiv. Ker to delo cenimo in se zavedamo njegove pomembnosti, smo podelili priznanja KS Vojnik:

 • Benjaminu Verbiču, mlademu Vojničanu, ki je že zelo uspešen slovenski nogometaš, za njegove športne dosežke in promocijo kraja ter občine Vojnik.

  Benjamin Verbič , Vojničan mlad in  uspešen slovenski nogometaš, ki je kmalu po podelitvi priznanja odpotoval na Dansko k NK Köbenhaven , kjer bo kot  krilni napadalec lahko zabija gole in tako  nadaljeval svojo uspešno nogometno pot.

  Številni  mediji so ga poimenovali vzhajajoča zvezda  nogometa,  a Beni  kot ga kličejo prijatelji še vedno ostaja prijazen, nasmejan in odprt sogovornik ter prijatelj, ki v mnogih pogovorih ne pozabi poudariti prvih nogometnih začetkov v krogu športne družine, kjer sta ga oče in brat seznanila z osnovami tega kolektivnega športa in ki  jih je  kasneje nadgrajeval v Nogometnem klubu  Vojnik.

   Kljub že podpisani pogodbi z novim klubom, kjer jih je prepričal s svojimi podajami, zadetki in igro  ter  mnogim prejetim priznanjem , med njimi priznanje SPINS XI za nogometaša leta  je bil  do  zadnje svoje tekme v  dresu    NK Celje  motiviran in  predan svoji ekipi in hvaležen svoji družini za katero  ne pozabi poudariti, da je igrala ključno vlogo  pri njegovem športnem preboju.

   Njegovi sokrajani  in KS Vojnik  mu želimo  lahko prilagoditev na novo deželo  harmonično uigranost s soigralci in mnogo uspešno odigranih sezon.

   

 • Hermini Čretnik za njeno vsestransko delo in dolgoletno pripadnost KUD France Prešeren Vojnik.Ga. Hermina ČRETNIK v KUD France Prešeren Vojnik aktivno sodeluje že dolgo obdobje. Od leta 2003 je računovodkinja in blagajničarka društva. Ker društvo šteje 11 sekcij in ima 130 članov, je potrebno finance voditi znotraj društva ločeno za vsako sekcijo, to pomeni, da praktično dela za 11 manjših društev in  tako v  delovanje društva vloži veliko svojega dela in časa.Njena natančnost in vestno ter odgovorno delo je vidno pri vodenju blagajniških poslov, kakor tudi  pri oddanih poročilih na katere ni podanih pripomb. Njeno delo pa se ni omejevalo zgolj na  vodenje financ, temveč je  vseskozi aktivna podpornica društva, ki s svojo prisotnostjo  na prireditvah v kraju  podpira umetniško delo kulturnikov, pevcev in drugih društev. 
 • PGD Vojnik ob 135-letnici prostovoljnega aktivnega dela na področju gasilstva in pomoči občanom.

   Danes gasilci v Vojniku nadaljujejo delo predhodnikov, ki so pred 135 leti ustanovili društvo za pomoč ob požarih in elementarnih nesrečah  Z izboljšanjem pogojev  več tehnike in pa tudi izobraževanjem je delo gasilcev na visoki ravni. Posebno pozornost posvečajo podmladku društva, ki bo čez leta prevzel naloge predhodnikov in še naprej opravljal to plemenito humanitarno dejavnost.

   

  Predvsem v zadnjih letih je PGD Vojnik opravilo izjemno delo. Ob izredno velikih poplavah, ki so pred leti zajela Občino Vojnik je opravilo veliko prostovoljnih ur in dela. Prizadetim občanom so pomagali pri odstranjevanju posledic naravne nesreče, črpanju vode iz hiš, čiščenju ulic mulja in blata. Lani je občino Vojnik prizadel tudi žled in tudi takrat so bili gasilci tisti, ki so odstranjevali posledice ujme in omogočili občanom varno življenje.

  Ob teh ujmah in nesrečah gasilci iz Vojnika priskočijo na pomoč tudi drugim prizadetim krajem v Sloveniji.

   

  Gasilci iz PGD Vojnik dobro sodelujejo z ostalimi društvi v Krajevni skupnosti Vojnik in si tudi medsebojno pomagajo. Prav tako je tudi vzorno sodelovanje z Osnovno Šolo Vojnik preko Društva mladi gasilec, ki v šoli deluje že več kot 30 let.

  Pozabiti ne smemo tudi na čase, ko veliko krajanov še ni imelo javnega vodovoda in so bili prevozi pitne vode, ki so jih opravljali gasilci, pomemben vir preživetja tako za ljudi kot za živali, še posebej v sušnih obdobjih.

  Svoj pečat k prepoznavnosti kraja dajejo tudi tekmovalne ekipe, ki tekmujejo v pokalnih tekmovanjih Gasilske zveze Slovenije  po celotni Sloveniji in domov prinašajo dobre rezultate. Tu bi omenili ekipo veteranki in članic A.

   

  Gasilci PGD Vojnik so ponosom nadaljujejo delo in vizijo svojih ustanoviteljev, pomagati sočloveku v nesreči, reševati življenja ljudi, žvali, premoženja in pri tem nemalokrat izpostaviti tudi svoje življenje.  

   

                                                                                                      

 • Arclinskim fantom za ohranjanje ljudske pesmi in aktivno sodelovanje s krajem.  Arclinske fante Petra  Marguča, Milana Svetela, Milka Kovača in Francija Bogoviča povezuje   tridesetletno prijateljstvo, ki je prepleteno   z   veseljem do lepega petja ter ohranjanjem  ljudske pesmi.   S svojo prisotnostjo na številnih prireditvah v domačem kraju in na gostovanjih ohranjajo bogato dediščino ljudskega petja. Vedno so se pripravljeni odzvati povabilu, da s pesmijo voščijo ali pa zapojejo na prireditvah v organizaciji Krajevne skupnosti

In zahvalo za delo:

 • Juretu Vovku, dolgoletnemu uredniku občinskega glasila Ogledalo, za njegov doprinos k obveščenosti sokrajanov in promocijo kraja. Občinsko glasilo Ogledalo je  lokalni medij, ki je brezplačno dostopen vsem gospodinjstvom v Občini Vojnik.

Za izbor objektivnih in celovitih informacij z vseh področij dela in življenja v občini je   sedem let skrbno in z vso odgovornostjo skrbel in jih urejal Jure Vovk.

 S  svojo prisotnostjo na dogodkih, z zapisano besedo in fotografijami  je poskrbel, da dogodki    Skrbno zbrane in urejene fotografije dogodkov so bile v pomoč marsikateremu društvu pri izdaji zbornikov.

 

 

Poleg začrtanih dejavnosti v okviru društev so se tudi letos v času praznovanja praznika KS Vojnik odvijali številni kvalitetni dogodki, ki nas povezujejo. Športniki so se družili na turnirju trojk KK Vojnik, nogometaši NK Vojnik na nogometnem turnirju in Eskovem memorialu, pod šotorom na igrišču je potekalo športno-zabavno druženje Starši otrokom Mavrice, pohodniki KO ZB za vrednote NOB so se podali na spominsko pot k obeležju v Ivenci in skupaj s KS pripravili spominsko slovesnost pri Olčjek. Člani društva upokojencev Vojnik so priredili meddruštveno in medobčinsko tekmovanje v streljanju z zračno puško in v ruskem kegljanju.

V četrtek, 18. junija, smo se srečali s starejšimi krajani. Druženje je bilo prijetno in popestreno s programom, pri izvedbi so nam pomagale tudi članice KO RK Vojnik in društva kmetic Meta, prostor nam je prijazno odstopila OŠ Vojnik.

Tudi organizacija skupnih prireditev nas povezuje. Sodelovanje je dobilo nov pečat v soboto, 20. junija, od 9.00 do 12.00, ko so se na igrišču pod šotorom zbrala in predstavila društva, ki delujejo na področju krajevne skupnosti Vojnik.

Turistično društvo Vojnik se je odpravilo na pohod »Po poteh zgodovine Vojnika«, ki ga je vodil Marko Zdovc. Istega dne popoldan je potekalo pokalno tekmovanje GZ Slovenije za starejše gasilke in gasilce v organizaciji PGD Vojnik.

Tudi v nedeljo, 21. junija, se je dogajalo marsikaj. Lovska družina Vojnik se je srečala s kmeti iz Vojnika. Ob 11. uri je bila na nogometnem igrišču predstavitev vaje mednarodne enote vodnikov reševalnih psov iz Italije, Avstrije in Slovenije. Nedeljsko popoldne pa so ljubitelji glasbe lahko preživeli na tradicionalnem pikniku Katrce.

Dogodki, povezani s praznikom krajevne skupnosti, so se zaključili 4. julija s praznovanjem 80-letnice delovanja Strelskega društva bratov Dobrotinškov Vojnik.

 

S skupnim delom do uresničenja ciljev

Besede velike zahvale pa izrekam tudi vsem, ki so pomagali pri pripravi in izvedbi praznika: naši voditeljici Rozmari Petek, vsem nastopajočim, ki so obogatili praznovanje, Petri Pehar Žgajner, ki je poskrbela za predstavitve in skupaj s člani BMK posnela prispevke o znanih Vojničanih, Franciju Kuzmanu in Irmi Blazinšek, Ivanki Plešnik ter članom sveta KS za pomoč pri pripravi in organizaciji prireditev, Urbanu in Anžetu za tehnično pomoč, Andreji, ki nam je pomagala v zaodrju, in Nataši Kveder iz Kamrice – medgeneracijskega centra za pomoč pri aranžiranju odra.

 

Če bomo vsi znali združiti moči, poiskati skupne cilje in prispevati k ugledu in delovanju našega Vojnika, potem ni razlogov, da nam ne bi uspelo.

 

Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Franci Kuzman, Samo Kunej
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Vojnik!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Številka: 116
Izšla: 21.09.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
21.10.2017 | Družabni dogodki
ISKRENA SPOVED
22.10.2017 | Ostalo
Pohod po Tončkovi poti
25.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica Repair Cafe
26.10.201 | Ostalo
Komemoracija v Novi Cerkvi
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija na Frankolovem
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija v Vojniku
27.10.2017 | Kultura
Letni koncert Arclinskih fantov
28.10.2017 Ni kategorije
SLOVENSKO DALMATINSKI VEČER
20.10.2017 | Ostalo
Dobrodelni koncert za Francija Zemeta
21.10.2017 | Družabni dogodki
ISKRENA SPOVED
22.10.2017 | Ostalo
Pohod po Tončkovi poti
25.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica Repair Cafe
26.10.201 | Ostalo
Komemoracija v Novi Cerkvi

Bodite prvi pri oddaji mnenja.