Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
PON.
22°C
11°C
Oceni objavo

Praznik KS v raznolikih barvah

Po slavnostni seji, na kateri smo skupaj z gosti ocenili delo in pridobitve preteklega obdobja, smo praznik obeležili na kulturni prireditvi, kjer so bila podeljena tudi priznanja zaslužnim krajanom, društvom, skupinam.
Paleta dosežkov

Ameriški igralec, pevec in komik Danny Kaye je nekoč dejal: »Življenje je eno veliko platno, na katero je smiselno nanesti čim več barv. Le tako bo pisano in iskrivo.« Če bi lahko v prispodobi povzela barve življenja naše skupnosti od lanskega praznika pa do danes, lahko rečem, da smo na paleto nanašali raznolike barve, pisane in vesele, ob izpeljanih projektih, kot so posodobitve makadamskih cest in asfaltiranja. Na novo so bile asfaltirane ceste: Rebevšek–Brezovšek, Ivenca–Petrej, Gradišče–Klajnšek–Kovačič, Ilovca–Kolar–Pilko, cesta proti planinskemu domu, cesta skozi hmeljišče. V aprilu se je uredilo odvodnjavanje na igrišču v Vojniku, asfaltirana je bila okolica občinske stavbe. Zaključena je bila največja naložba v letu – saniran je bil plaz Bovše. Za zimsko službo so bili odgovorni dosedanji orači: g. Lipovšek, g. Landeker, g. Kukovič, g. Sitar, podpisali smo pogodbo tudi z izvajalcem g. Kuglerjem. Vsi so marljivo in odgovorno opravljali svoje delo. Sončne barve so prispevali sokrajani v Ivenci, pri katerih bi poudarila pozitivno naravnanost in naklonjenost projektu izgradnje povezave s čistilno napravo. Projektna gradbena dokumentacija je pripravljena, zdaj jih prosim za konstruktivno sodelovanje pri pridobivanju soglasij.


Čistilna akcija

V pomladnem času se je narava odela v lepe zelene barve, sodelujoči v čistilni akciji pa so jo osvobodili zavrženih odpadkov, predvsem tistih, ki jih v naravo odvržejo iz avtomobilov ali pa v velikih vrečah odložijo ob cesti, namesto da bi jih odpeljali v zbirni center.


Nekaj sivine

V mesecu oktobru se je začela težko pričakovana izgradnja pločnika v Vojniku, ki pa žal kljub velikim naporom župana zaradi ovir še ni dokončan in to je dodalo nekaj sivine v našo sliko.


Načrti

Letos načrtujemo asfaltiranje novih odsekov makadamskih cest v sodelovanju z režijskimi odbori, ki so se do zdaj izkazali kot dobri partnerji pri pripravi cest za asfaltiranje. Poleg tega sta bila vpeljana v delo oba izvajalca večjih projektov na našem področju; in sicer je bilo za rekonstrukcijo podstrešja v OŠ Vojnik izbrano podjetje GES d. o. o. iz Celja. Po preureditvi podstrešja bomo pridobili tri učilnice, saj je zaradi povečanega vpisa otrok premalo učilnic za izvajanje pouka. V tem mesecu načrtujemo tudi začetek izgradnje dolgo načrtovanega nadstreška pri vežici. Projekt bo izvajalo Gradbeništvo Jože Škrablin s. p.


Skupno načrtovanje nas povezuje

V času praznovanja praznika KS smo v sodelovanju s katoliškim društvom, Karitasom in Rdečim križem pripravili srečanje starejših krajanov ter s KO ZB za vrednote NOB spominsko slovesnost pri Olčjek. Izpolnili smo tudi v lanskem letu obljubljeno zavezo, da bomo v letu 2017 obeležili 140. obletnico rojstva Doroteje Hauser. V sodelovanju s TD Vojnik, Kulturno-turističnim društvom Globoče in KS Vojnik smo pripravili izid publikacije z motivi Doroteje Hauser, tudi ob pomoči učencev poslikali oporne zidove pri OŠ Vojnik s šestimi novimi škarjerezi, izdali spominski kovanec, posodico z njenimi motivi. V Knjižnici Vojnik je odprta razstava njenih originalov in grafik Jožeta Žlausa, ki so izdelane po njenih motivih.


Neizmerno sem hvaležna vsem, ki ste sodelovali z nami pri pripravi prireditev. Hvala vsem, ki se trudite za lepšanje in izboljšanje pogojev življenja in dela ter bivanja v Vojniku.

Posameznikov, društev, organizacij dobre volje, smelih idej in pripravljenosti »podati roko sodelovanja« je v našem domačem kraju ogromno, zato mi oprostite, da vas ne bom poimenovala posamezno.

 

Nagrajenci so ob prazniku Krajevne skupnosti Vojnik prejeli simbolične zahvale za vse dobro, kar so storili za dobrobit skupnosti:

- Vrtec Mavrica Vojnik za 20 let samostojnega delovanja in odličnega sodelovanja s krajem;

- Vokalna skupina In spiritu za 10 let pevskega ustvarjanja in umetniškega udejstvovanja ter promocijo Vojnika v domovini in tujini;

- Peter Martič: za aktivno delo v VVD in PD Vojnik ter pomoč pri obnovi sakralne dediščine;

- Kmetija Župnek za razvoj in aktivno delovanje na področju turizma na kmetiji ter dobro sodelovanje s krajem;

- Tomaž Marčič za zavzeto delo na glasbenem področju ter dvig umetniške ravni v zborovski glasbi;

- Balonarski klub Vojnik za 20 let aktivnega delovanja ter za promocijo kraja v domovini in na tujem;

- Lovsko društvo Vojnik ob 70. obletnici delovanja in ohranjanja lovske tradicije;

- postavljavci butar ob 10. obletnici postavljanja butar in ohranjanja tradicije.


Iskrena hvala njim in vsem vam, ki dobrovoljno sodelujete s krajevno skupnostjo, prav tako naj na tem mestu poudarim gospoda župana Branka Petreta, ki ima posluh za napredek Vojnika in s strokovnimi sodelavci uspešno pomaga pri zagotavljanju sredstev za uresničitev projektov. Hvala vam, spoštovani sokrajani in sokrajanke, ki ste s svojimi prispevki pomagali obema družinama, ki sta v požarih utrpeli izgubo doma in gospodarskega poslopja. Pri zbiranju pomoči so veliko svojega časa in truda vložili: Marjan Oprčkal, Branka Šket ter Veronika Lužar, za kar se jim iskreno zahvaljujem.


Zahvala

Rozmari Petek za zdaj že tradicionalno vodenje naših prireditev, Vrtnarstvu Krašovec in gospodu Mirku Krašovcu za okrasitve in cvetje, Kamrici za okrasitev odra in ureditev scene, Vinogradniško-vinarskemu društvu za kapljico, s katero smo skupaj nazdravili po končani prireditvi, Društvu podeželskih žena Meta za pecivo, Lei Sreš za vse fotografije in spremljanje prireditev ter urednici Ogledala Tjaši Podergajs, članom Sveta KS in strokovni sodelavki Irmi, društvom in posameznikom za sodelovanje.

Baloni in druženje pod šotorom

Sobota po prireditvi je bila namenjena druženju pod šotorom, kjer se je odvijal ustvarjalni vrvež, potekal kulturni program, društva na stojnicah so se predstavljala, kuhale so se okusne jedi in zazrti v nebo smo po 14 letih lahko zopet opazovali vzlet balonov nad Vojnikom. Svojo 20. obletnico delovanja je Balonarski klub Vojnik obeležil tudi na druženju pod šotorom in ko se je spustila tema, je ogenj balonov razsvetlil pogled nad igriščem. 

Tekst: Lidija Eler Jazbinšek
Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi