Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
0°C
PON.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Odprtje obnovljene ceste v spodnjem Arclinu

V soboto, 31. 8. 2019, je bilo svečano odprtje lokalne ceste v spodnjem Arclinu v dolžini pribl. 400 m, v smeri domačije Paulič–Goropičjek. Na slovesnosti so bili prisotni župan Branko Petre, predsednica Krajevne skupnosti Vojnik Lidija Eler Jazbinšek, tajnica KS Vojnik Irma Blazinšek, župnik iz Šmartnem v Rožni dolini in Ljubečne Janko Ivančič ter ostali občani, ki uporabljajo lokalno cesto.
Naši predniki so lahko samo sanjali o cesti, kot jo imamo zdaj. Z nekdanjega kolovoza, bolje rečeno globače, ki je bila težje prevozna za konjsko ali volovsko vprego, je pred približno 60 leti, po prizadevanju nekaterih posameznikov, nastala prevozna cesta, sprva posipana s cinkarniškim lešem, kasneje se s peskom. Vsa leta pa je bila cesta potrebna rednega vzdrževanja in popravil, saj jo je vsako leto, tudi po večkrat, razdejalo že malo obilnejše deževje. Pri teh popravilih in vzdrževalnih delih so običajno sodelovali le nekateri, vedno isti posamezniki.

Kar dolgo smo poskušali in si prizadevali, a žal neuspešno, da bi dobili asfaltno prevleko.

 

Pred nekaj leti pa smo lahko pozdravili ponovno pobudo za asfalt. Tokrat je stvar vzel v roke sosed Andrej Pražnikar. Ob podpori žene Vesne so se stvari začele premikati. Bila sta tudi gonilo, da je prišlo do dogovora z Občino Vojnik oz. Krajevno skupnostjo Vojnik, ki je zagotovila potrebna sredstva za asfaltiranje. Zemeljska dela in stroške teh del pa so morali uporabniki kriti sami. Treba je bilo najti in se dogovoriti tudi z izvajalcem zemeljskih del, kot tudi najti stik z uporabniki ceste, tj. z lastniki gozdov in zemljišč, ki ležijo ob cesti ali na koncu. Kar nekaj truda in časa je bilo potrebnega, da je prišlo do sporazuma o delitvi stroškov za zemeljska dela.

Novembra leta 2017 so končno zabrneli stroji. Dela je prevzela firma PEOR, d. o. o. Zemeljska dela so sorazmerno hitro napredovala in bila zaključena 4. 12. 2017. Tega dne je bila položena še asfaltna prevleka. Cesta je bila asfaltirana.

 

Na koncu se zahvaljujemo vsem, ki so omogočili asfaltiranje ceste: Občini Vojnik, KS Vojnik ter lastnikom in uporabnikom zemljišč.

 

Tekst: Darja in Lovro Belak

Foto: Katarina Belak

Oglejte si tudi