Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
JUTRI
22°C
9°C
SOB.
22°C
9°C
Oceni objavo

KS Nova Cerkev je praznovala

V soboto, 6. julija 2019, so na svečani seji Sveta KS Nova Cerkev pregledali preteklo delo in smernice za delo v prihodnje.

Udeležili so se je člani Sveta, župan Branko Petre, podžupan Vili Hribernik, predsednica Sveta KS Vojnik Lidija Eler Jazbinšek, predsednik Sveta KS Frankolovo Dušan Horvat, predstavniki občinskega sveta, predstavniki organizacij in društev v kraju, osnovne šole. V kulturnem programu so nastopili pevci Moškega pevskega zbora KUD Nova Cerkev pod vodstvom Janje Belej, program je povezovala Alja Tihle Hren.

Na slavnostni seji so podelili priznanja tistim krajanom, ki so v preteklem letu prispevali k razvoju kraja in kakovosti življenja v Novi Cerkvi.

 

Priznanja so dobili:

 

Alojz Vicman je svojo duhovniško službo začel najprej kot »nedeljski« kaplan v Novi Cerkvi pri Vojniku, po enem letu (1975) pa nadaljeval kot redni kaplan v isti župniji do leta 1981, ko je po smrti župnika Alojzija Žolnirja postal najprej župnijski upravitelj, kasneje pa župnik. Tam je ostal vse do danes. Leta 1986 pa je postal tudi dekan dekanije Nova Cerkev, ki obsega devet župnij. Dušnopastirsko delo in skrb za duhovno rast župljanov je vse življenje osnovno vodilo gospoda Alojza Vicmana, župnika in dekana v Novi Cerkvi.

Izjemno pomemben je tudi njegov občutek za urejenost župnije v vseh pogledih, tako okolice kot notranjosti in zunanjosti sakralnih in ostalih objektov, ki sodijo k župniji in ki pomembno prispevajo k videzu krajevne skupnosti.

Seznam obnovitvenih del, ki sta jih začela skupaj s pokojnim kanonikom Alojzijem Žolnirjem, je bogat in številen. V celoti je bila prenovljena farna cerkev sv. Lenarta, vključno s freskami, orglami in zvonovi. Obnovljen je bil Marijin dom, v katerem je poučeval blaženi Anton Martin Slomšek. Velik zalogaj je bil tudi obnova župnišča: strehe, oken ter notranjih prostorov. Ponosni smo lahko na urejeno okolico z zasaditvijo potomke najstarejše trte na svetu. Pomembno veduto kraju daje župnijska kašča, ki je danes središče srečevanj župnijski in drugih skupin v kraju. Prav tako pa ne smemo pozabiti na v celoti obnovljeno podružnično cerkev sv. Katarine v Lembergu. Ne glede na dolg seznam dejavnost slavljenca Alojza Vicmana je zagotovo najpomembneje, da v njem vedno lahko poiščemo človeka, ki nam je pripravljen prisluhniti, nam pomagati v težavah in nam dajati spodbude za duhovno življenje. In za to smo mu krajani Nove Cerkve izredno hvaležni.

 

Za ves trud in dolgoletno delo v Župniji Nova Cerkev mu Krajevna skupnost Nova Cerkev podeljuje krajevno priznanje.

 

Drago Založnik Nova Cerkev, kjer je bil tudi njegov dom. V kasnejših letih si je začel urejevati in graditi nov dom v prijetni vasici Zlateče. Bil je predsednik režijskega odbora za izgradnjo 1100 m ceste v Zlatečah in pobudnik za izgradnjo kapele svetega Alojza. Prav tako je bil zelo dejaven pri izgradnji telefona in izgradnji vodovoda, ki ga ima danes v upravljanje podjetje Vodovod-kanalizacija Celje. V letu 2007 pa je sodeloval tudi v akciji izgradnje betonskega mostu v Zlatečah.

 

Drago Založnik pa je tudi dolgoletni član Prostovoljnega gasilskega društva Nova Cerkev. V gasilske vrste je vstopil že zelo zgodaj in jim vseskozi ostaja zvest. V letu 1972 je opravil osnovni tečaj za gasilca, leta 1980 pa nadaljevalni tečaj za gasilca. Od leta 1980 do 2013 je bil član upravnega odbora in podpredsednik gasilskega društva. Drago je gasilec II. stopnje in opravlja naslednje funkcije: je predsednik komisije gasilskega društva za odlikovanja in priznanja, član nadzornega odbora gasilskega društva in član komisije Gasilske zveze Vojnik-Dobrna za odlikovanja in priznanja. V društvu je zelo dejaven in je na osnovi svojega prostovoljnega dela prejel veliko naslednjih odlikovanj: priznanje gasilske zveze II. stopnje, priznanje gasilske zveze I. stopnje, gasilsko odlikovanje III. stopnje, gasilsko odlikovanje II. stopnje in značko za dolgoletno delo 50 let.

 

Za ves trud in dolgoletno delo v Župniji Nova Cerkev mu Krajevna skupnost Nova Cerkev podeljuje krajevno priznanje.

 

Maks Zupanek je vstopil v gasilske vrste kot pionir leta 1961 in jim vseskozi ostaja zvest. Kot mentor ženske ekipe je v devetdesetih letih pripravljal članice na vajah in z njimi nastopal na tekmovanjih. To je bila prva ženska tekmovalna ekipa, ki je bila osnovana v gasilskem društvu v Socki.

Čez dolga leta gasilskega staža (letos teče že 58. leto njegovega članstva v gasilski organizaciji) je Maks več let vestno in požrtvovalno opravljal delo gospodarja društva. Vseskozi je bil dejaven pri urejanju gasilskega doma in njegove okolice ter pri gradnji in urejanju gasilskih garaž in paviljona. Organiziral je dela in sam pri njih sodeloval, marsikdaj pa je poskrbel tudi za to, da tisti, ki so opravljali dela pri gasilskem domu, niso bili žejni in lačni. V zadnjem času je Maks dejaven član tekmovalne enote starejših gasilcev, ki jo je PGD Socka ustanovilo lani. Pridno prihaja na vaje in kot strojnik v ekipi spodbuja ostale gasilce k izpopolnjevanju in opravljanju čim večjega števila vaj, prav tako pa se enota udeležuje meddruštvenih in pokalnih tekmovanj. Za svoje delo v gasilski organizaciji je Maks prejel več priznanj in odlikovanj, med drugim tudi priznanje gasilske zveze III., II. in I. stopnje, gasilsko odlikovanje II. stopnje, značko za dolgoletno delo – 50 leti in plaketo gasilskega veterana.

 

Za dolgoletno dejavno, vestno in požrtvovalno delo mu Krajevna skupnost Nova Cerkev podeljuje krajevno priznanje.

 

Verica Pušnik se je rodila 13. 12. 1937, stanuje v Lembergu 11, Nova Cerkev. V gasilske vrste, natančneje v Gasilsko društvo Lemberg, je stopila 1. 3. 1956 in si kmalu pridobila znanje izprašane gasilke. Članica v PGD Lemberg je že več kot 63 let. Prejela je plaketo za 50 let dela v PGD Lemberg, nato za 60 let. Leta 2011 je prejela plaketo veteranke. Ob 70-letnici PGD Lemberg, leta 2018, pa priznanje GZ III. stopnje. Na srečanju veteranov GZ Vojnik-Dobrna, ki je bilo v letu 2017 v PGD Lemberg, sta ji Predsednik GZ Vojnik-Dobrna in predsednik komisije za veterane v GZ, skupaj z njenima sestrama Marijo in Ivanko, podelila v znak zahvale šopek za najdaljši staž pri ženskah v GZ Vojnik-Dobrna. Čez celotno obdobje 63 let je bila dejavna gasilka. Sodelovala je pri večini dogodkov, ki jih je organiziralo in izvajalo PGD Lemberg. Že vrsto let po našem območju zbira dobitke za srečelov za gasilske veselice v Lembergu. V kraju je poznana tudi kot skrbna rejnica večjega števila otrok, ki so našli topel dom ob njenih lastnih otrocih.

Za dejavno, vestno in požrtvovalno delo ji Krajevna skupnost Nova Cerkev podeljuje krajevno priznanje.

 

Kristina in Marjan Krajnc sta dolgoletna člana turističnega društva. Vedno sta pripravljena za delo in sodelovanje v društvu ob raznih dogodkih. Kristina vedno poskrbi za nekaj sladkega, da nam ne opešajo moči. Marjan zelo uspešno vodi torkove pohode, ki so nam v ponos in so znani daleč na okrog. Marjan je vsako leto idejni vodja in izdelovalec jaslic, s katerimi sodelujemo na Božičnem Vojniku. Vsako leto nam pomaga izdelati voz za sodelovanje na Holceriji v Vitanju in delo njegovih pridnih rok lahko vidimo na vasi.

 

Za dolgoletno in dejavno delo jima Krajevna skupnost Nova Cerkev podeljuje krajevno priznanje.

 

Janko Lebič poje pri Moškem pevskem zboru KUD Nova Cerkev že od samega začetka delovanja zbora, to je skoraj 50 let. Redno se udeležuje vaj ter sodeluje na nastopih, tako v domačem kraju kot drugje. S svojim prepoznavnim glasom med baritoni daje Moškemu pevskemu zboru prav posebno noto. S svojim petjem je tudi pospremil marsikaterega krajana na njegovi zadnji poti.

 

Za ves trud in dejavnosti mu Krajevna skupnost Nova Cerkev podeljuje krajevno priznanje.

 

 

Franc Čerenak je s petjem začel že davnega leta 1973. Po nekajletnem premoru je s petjem nadaljeval leta 1994. Redno se udeležuje vaj ter nastopov zbora, tako doma kot drugje. Njegov glas med tenorji je še posebej lepo zveneč, s čimer pripomore k zagotavljanju ustrezne kakovosti zbora. Redno se udeležuje pogrebov, kjer z ostalimi pevci pospremi krajane na zadnji poti.

 

Za ves trud in dejavnosti mu Krajevna skupnost Nova Cerkev podeljuje krajevno priznanje.

 

Vsem nagrajencem iskrene čestitke.

 

Po seji so se udeležili komemoracije ob spomeniku padlim borcem in nato nadaljevali druženje pod gasilskim šotorom. PGD Nova Cerkev je popoldne nadaljevala z gasilsko veselico.

 

Povzela in foto: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi