Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 21.10.2017

pretežno oblačno
Popoldne bo na zahodu zmerno do pretežno oblačno, ponekod lahko rosi. Drugod bo dokaj sončno z nekaj zmerne oblačnosti. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 stopinj C.
6°C | 20°C
nedelja, 22.10.2017
7°C | 13°C
ponedeljek, 23.10.2017
7°C | 12°C
torek, 24.10.2017
2°C | 17°C
sreda, 25.10.2017
5°C | 15°C
Opozorila
Sobota, 21.10.2017 ob 14h
Dodatnega opozorila ni.
6°C
20°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Lokalne skupnosti

20 uspešnih let


LOKALNE SKUPNOSTI

| |
04.11.2015      16:42
A A

20 uspešnih let


»Ponosen sem, da me to priznanje postavlja ob bok dosedanjim nagrajencem, Slavku in Ivanu Jezerniku, Jožetu in Tonetu Gregorcu, Marjanci Krpan, Franciju Črepinšku, Mileni Jurgec, Mirku Krašovcu, Majdi Rojc, Franciju Zemetu, Avgustu Čerenaku, Antonu Moguju, Alojziju Vicmanu, Antonu Pergerju in Branku Cestniku, ter trem že pokojnim, Štefanu Kušerju, Tonetu Pešaku in Juriju Bojanoviču. Človek takšnega kova, kot sem sam, rad pomisli, da še ni dovolj storil … Vendar zaradi mnogih, s katerimi skupaj delam na različnih področjih človekovega ustvarjanja, v različnih društvih in skupinah, sprejemam ta grb s ponosom in ga v mislih delim z vsemi, s katerimi živim in delam. Slomšek je zapisal: "Zadovoljni so tisti, ki ne pozabijo, da na svetu ni stanu brez križev in težav, da ni človeka, ki bi mu bilo vse po volji," je ob prejemu zlatega vojniškega grba v svojem nagovoru poudaril Benedikt Podergajs.«


Mladinski pevski zbor Osnovne šole Vojnik pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan
Mladinski pevski zbor Osnovne šole Vojnik pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan
Deli:

Pred osrednjo prireditvijo, ki je bila v sredo, 30. septembra 2015, v telovadnici Osnovne šole Vojnik, je potekala tudi slavnostna seja Občinskega sveta Občine Vojnik. Dogodek so popestrili Mladinski pevski zbor Osnovne šole Vojnik pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan, Godba na pihala Nova Cerkev pod vodstvom Tomaža Majcna ter povezovalka prireditve Andreja Petrovič. Na prireditvi so podelili občinske grbe, županova priznanja, priznanje zlatemu maturantu ter zelo uspešni študentki.

 

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je tudi letos imela zahtevno delo, saj je prejela 188 predlogov za 34 oseb, 9 društev, 5 skupin in 1 podjetje. Občinski svet je izbrane predloge komisije potrdil na 8. redni seji v mesecu septembru 2015.

 

Prireditve so se udeležili tudi visoki gostje, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, njena ekscelenca veleposlanica Republike Češke Vera Zemanova, častni konzul Nepala Aswin Kumar Shrestha, mnogi župani sosednjih občin ter ostali gostje. Prisoten je bil tudi češki umetnik, karikaturist Karel Macas, ki je pred prireditvijo v organizaciji Turistično-kulturnega društva Globoče odprl razstavo svojih del na Frankolovem.

 

»Praznovanje je pravo, če sledi dobro opravljenemu delu in ga praznuješ v krogu prijateljev, ki so pri tem sodelovali. V naši sredi najprej pozdravljam vse vas občinske nagrajence, današnje in nagrajene v preteklih letih. Zaradi vas je občina takšna, kot je, ker živite in delate več kot le zase, s tem bogatite svoje in naše življenje. Za nami je uspešno obdobje 20 let, za mano pa tudi prvo leto dela na mestu župana občine. Delo v občini se z novimi volitvami ni postavilo na glavo, temveč se skupaj s svojimi sodelavci trudim nadaljevati dobro delo tudi vnaprej. Ne bom govoril o težavah, s katerimi se srečujemo glede financiranja občin. Z razpoložljivimi sredstvi želimo narediti čim več v slogi in ob sodelovanju vseh, vključenih v delo. Kljub temu imamo v zadnjem letu nekaj uspehov: do konca smo pripeljali OPN in čakamo samo še končna mnenja soglasodajalcev; uspešno se je zaključila sanacija skalnega podora pod gradom Lemberg; uspešno se izvaja projekt protipoplavnih rešitev; izvajamo II. fazo kanalizacije Frankolovo in ureditev parka Frankolovo itd.,« je poudaril vojniški župan Branko Petre in zaključil z mislijo: »Hvala mnogoterim posameznikom za vaš pozitiven prispevek. Vsak zase in vsi skupaj smo občina Vojnik, ki danes praznuje.« 

 

Slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je pred osrednjo slovesnostjo srečal s člani Društva Izvir ter krajani, ki so letos že desetič zapored pripravili projekt Teden prijaznosti in dobrih dejanj. V svojem govoru na prireditvi je uvodoma poudaril: »S trdim in vizionarskim delom je občina Vojnik štirikratna nosilka priznanja "planetu Zemlja prijazna občina", ponašate se z nazivom "mladim, prostovoljcem in čebelam prijazna občina".« Spregovoril je tudi o lokalni samoupravi in dejal: »Danes, 20 let kasneje, lahko z velikim zadovoljstvom ugotovim, da so prav občine tiste, ki so v času krize odigrale nenadomestljivo vlogo. Tisto, kar vas od nekdaj odlikuje, je občutek za skupnost. Prihodnost gradite na tistem, kar je ljudem skupnega. Le tako se lahko soočate z izzivi na moderen način in v zadovoljstvo občanov.« »Ljudje smo tisti, ki naredimo uspešno skupnost. Kot predsednik republike lahko rečem, da pri tem ne gre le za vizijo ekonomskega napredka, tehnološkega preboja ali želje, biti v krogu najuspešnejših držav. Gre za zavedanje, da ne moremo imeti ene države in dveh domovin. Zato moramo razumeti, da med nami obstajajo razlike, a moramo najprej gledati na to, kar nas povezuje. Naša dolžnost je, da našim otrokom prepustimo boljšo prihodnost, mir in varnost. To jim bo omogočalo, da bodo lahko izsanjali svoje sanje,« je še zaključil svoj govor.


Župan je najprej podelil priznanja zlatemu maturantu in študentki magistrskega študija, ki je študij v Barceloni končala z odliko.

Peter Kus je Osnovno šolo obiskoval v Vojniku, potem pa je šolanje nadaljeval na I. gimnaziji v Celju, kjer je v preteklem šolskem letu z odliko opravljal tudi maturo. Izobraževanje nadaljuje na Medicinski fakulteti v Mariboru. Veseli se novih izzivov, ki jih prinaša študijsko življenje.

 

Tisa Kosem je na pravni fakulteti v Barceloni opravljala magistrski študij iz prava živali in ga pred kratkim zaključila z odliko. Magisterij iz prava živali je strokovni program specializacije, ki upošteva potrebe v globalni družbi in je namenjen pravnemu usposabljanju strokovnjakov, katerih primarni objekti dela so živali. Tisa je prva Slovenka, ki se posveča tej pomembni novi pravni disciplini in je trenutno zaposlena pri Svetovni veterinarski organizaciji. 

 

Županova priznanja je prejelo devet prejemnikov.

 

Skavti Rakova steza 1 za deset let uspešnega dela, vzgojo mladih in njihovo aktivno preživljanje prostega časa v naravi.

Leon Gregorc za dolgoletno aktivno delo v gasilskem in kulturnem društvu na Frankolovem.

Darko Zore za marljivo aktivno delo v Športnem društvu Frankolovo.

PGD Nova Cerkev – ekipa veteranov za izvajanje pomoči na področju gasilstva ter uspehe na občinskih, regijskih in državnih tekmovanjih.

Aleksander Škoflek za dolgoletno delo na področju gasilstva ter v KUD Godba na pihala Nova Cerkev – sekciji Možnaristi.

Jožef Kadilnik za aktivno delo v Krajevni skupnosti Nova Cerkev ter v krajevnem odboru Zveze borcev za vrednote NOB.   

Trio Pogladič za 20 let uspešnega dela na glasbenem področju, promocijo občine doma in v tujini ter sodelovanje na prireditvah v občini Vojnik.

Vesele Štajerke za 20 let aktivnega sodelovanja na glasbenem in kulturnem področju ter promocijo občine Vojnik v Sloveniji in v tujini.

Društvo Dobra volja za povezovalno vlogo v kraju in promocijo kraja po celotni Sloveniji.

 

Prispevek h kakovostnejšemu življenju v občini dopolnjujejo tudi letošnji prejemniki bronastih vojniških grbov: Strelsko društvo bratov Dobrotinškov Vojnik, Bernarda Majcen iz Vizor ter Vaclav Jakop iz Višnje vasi.

 

Strelsko društvo bratov Dobrotinškov spada med najstarejše slovenske strelske družine s skoraj neprekinjenim 80-letnim delovanjem. Slovitega učitelja Julijana Šinigoja, ki velja za očeta SD bratov Dobrotinškov, je pri ustanovitvi društva vodila želja, da bi v strelskem športu združil ljudi, ki so veljali za napredne, saj so tedanje strelske organizacije nemalokrat imele precej vojaški značaj. S 5. julijem 1935 je tako nastalo strelsko društvo, ki ga danes poznamo pod imenom Strelsko društvo bratov Dobrotinškov. Njegovi člani so že ob ustanovitvi veljali za družbeno aktivne in solidarne ljudi, kar se še danes odseva v redni udeležbi strelcev pri čistilnih in drugih akcijah za skupno dobro. V svojih zdaj že 80. letih obstoja je društvo videlo vzpone in padce, zadnja leta pa se zaradi športnih in organizatorskih dosežkov njegova prepoznavnost in sloves vztrajno krepita. Njegovi zdaj že precej številni člani se redno udeležujejo tekmovanj z zračnim in malokalibrskim orožjem v regiji in tudi širše, odlično pa so se izkazali tudi kot organizatorji toplo sprejetih športnih dogodkov in slovesnosti.

 

Bernarda Majcen je začela spoznavati vrednote in zakonitosti življenja ob svojih starših, sestri in bratih. Življenjska pot jo je združila z Janezom Majcnom, s katerim sta leta 1994 odprla Bistro MC. Kmalu sta ugotovila, da v Vojniku manjka dobra picerija, zato sta v sklopu bistroja odprla še picerijo, ki ji je Bernarda dala dušo. Ker je postalo poslovanje zelo uspešno in povpraševanje veliko, sta omogočila nove zaposlitve ljudem, ki so in še z veseljem opravljajo svoje delo, obenem pa imajo zagotovljeno varno prihodnost. Kmalu sta dodala še avtopralnico. Z odgovornim, kakovostnim in prijaznim odnosom do gostov, občine, krajevnih organizacij, posameznikov itd. uspešno deluje na svojem podjetniškem področju ter razvoju turizma. Priljubljena lokacija je neke vrste informacijska točka za nadaljevanje poti po turističnih znamenitostih občine.

 

Vaclav Jakop je že kot mlad fant začel prepevati na koru, saj je njegov pevski talent kmalu prepoznala njegova teta, ki je bila organistka. Po selitvi v Višnjo vas je začel prepevati v mešanem cerkvenem zboru v Novi Cerkvi, nato pa še v moškem pevskem zboru iz Nove Cerkve. Ko je ta razpadel, je s petjem nadaljeval v moškem pevskem zboru iz Vojnika. Po nekaj letih prepevanja v tem zboru je s prepevanjem nadaljeval v novoustanovljenem Moškem pevskem zboru Tone Tomšič, ki se je kasneje preimenoval v Moški pevski zbor KUD Nova Cerkev, v katerem prepeva še danes. S svojim prepoznavnim glasom prepeva že več kot 65 let in daje zboru prav posebno noto. Je človek z izrazitim darom glasu in s posluhom.

 

Srebrni vojniški grb je za delo v društvih in kraju prejel Drago Brecl, za vsestransko prostovoljno delo, pomoč sočloveku in dobrosrčnost pa Egidij Čretnik. Bronaste in srebrna vojniška grba sta podelila župan Branko Petre in podžupan Viktor Štokojnik.

 

Egidij Čretnik iz Socke je aktiven član Prostovoljnega gasilskega društva Socka že več kot 18 let. Kmalu po vstopu v gasilske vrste je prevzel odgovorno funkcijo predsednika in jo uspešno opravljal kar 15 let. V tem času je Gasilsko društvo Socka z njegovim prizadevanjem doživelo velik vzpon v rasti in razvoju, dobili so veliko nove opreme, povsem pa so prenovili gasilski dom. Z vestnim izobraževanjem v gasilstvu si je pridobil čin višji gasilski častnik organizacijske smeri II. stopnje. Svoje znanje kot predavatelj prenaša na mlajše generacije gasilcev. Vseskozi je aktiven tudi na nivoju Gasilske zveze Vojnik-Dobrna, kjer je bil član predsedstva gasilske zveze, že 16 let pa uspešno vodi njeno blagajniško poslovanje. Egidij Čretnik je v kraju Socka poznan kot dobrosrčen in poslušen za pomoč vsem delujočim društvom v kraju. Vedno je pripravljen priskočiti na pomoč sosedu in ostalim krajanom.

 

Drago Brecl je od svoje rane mladosti predan delu v društvih. Že kot pionir se je vključil v pionirske vrste PGD Frankolovo. Aktiven je bil tudi v mladinskem društvu, kjer je bil tudi kot predsednik z osemletnim stažem. Je član več društev v kraju, vendar večino svojega prostega časa posveča delu v PGD Frankolovo, zato mu prostovoljno delo in predanost kraju veliko pomenita. V več kot 40 letih aktivnega dela v PGD Frankolovo se je vseskozi strokovno izobraževal in napredoval do naziva višji gasilski častnik II. stopnje. V svojem dolgoletnem stažu je opravljal različne funkcije v društvu, saj je bil tajnik društva, nato poveljnik društva v letih 1990–2000, za tem pa je prevzel funkcijo predsednika društva, ki jo opravlja še danes. Prejel je številna gasilska priznanja in pohvale za svoje delo na področju gasilstva. Aktivno se je vključil v delo krajevne skupnosti, saj je bil član Sveta KS Frankolovo v obdobju 1998 – 2006, isto funkcijo opravlja tudi v sedanjem mandatu.

 

Zlati vojniški grb je iz rok predsednika republike Pahorja in župana Petreta prejel Benedikt Podergajs, ki mu je bilo v zibel položenih veliko darov, ki jih je z vztrajnostjo, natančnostjo, s potrpežljivostjo in pridnostjo razvil do zelo visoke ali celo najvišje možne stopnje.


Ob imenu Benedikt Podergajs misli pohitijo na mnogo različnih področij dela ter življenja in vse so povezane z dobrim sodelovanjem in uspešnim delom. Prvi dar, ki ga je razvil, je lepo petje. Njegov glas je slišati v več pevskih zborih in sestavah. Drugi dar je prostovoljnost in občutljivost za ljudi v stiski. Kot predsednik Gasilske zveze Vojnik-Dobrna je neprestano v skrbi za vseh šest PGD v zvezi, za vsakega gasilca posebej, posebno skrb pa posveča mladini. Več let se je trudil, da je bila lani v Vojniku ustanovljena Krajevna organizacija Rdečega križa Slovenije. V zibel so mu položili tudi dar za duhovnost, ki jo je nadgrajeval ob pomoči staršev in z izobraževanjem. Več mandatov je član Župnijskega pastoralnega sveta v Vojniku, v katerega prinaša vedrino, nove ideje in s svojo delavnostjo pomaga pri razvoju župnije. Organiziral je duhovne vaje za mladino, ministrante, pevce, odrasle. Zadnje leto je postal katehist. Trenutno je odgovoren za ustanovitev katoliškega društva, katerega pobudnik je bil. Njegova velika ljubezen so hribi in gore. V okviru Planinskega društva Vojnik je zelo aktiven, sodeluje pri organizaciji pohodov in prireditev. Ima izrazito skrb za podmladek planinskega društva, ki temelji na dobrem sodelovanju s šolami. Njegovih 20 let, ki jih je posvetil občini Vojnik kot župan, je pustilo veliko sledi, saj je bil vpet v dogajanja občine praktično 24 ur na dan. Benedikt Podergajs ima poseben dar za sodelovanje z ljudmi, naj bo to z otroki, mladostniki, odraslimi ali starejšimi. Na vsako delo gleda s pozitivne strani in išče najboljše rešitve. Vedno poskuša pomagati, razumeti, je zelo dober mediator. Njegovi cilji so dobro razumevanje med ljudmi, dobro sodelovanje, pomoč v stiski, kakovostno delo, aktivno delo z mladino in še bi lahko naštevali. Benedikt Podergajs je človek, ki svoje življenje živi polno v darovanju za druge.

»To priznanje mi bo spodbuda, da na tem svetu še zmanjšamo kakšen križ in naredimo komu veselje. Način, s katerim pa mi je bil grb podeljen; polna dvorana in prepričljiv aplavz, napori župana za obisk res visokih gostov, županov in prejem grba iz rok predsednika države; mi bo ostal v neizbrisnem spominu! Hvala vsem, ki ste kar koli dodali k veličini tega trenutka,« je zlati nagrajenec zaključil svoje misli.

 

Ob zaključku je zanj sledilo še presenečenje, ki ga je pripravila vokalna skupina In spiritu s pesmijo Pa kako bom ljubila.

 

Tjaša Podergajs

Foto: Matjaž Jambriško
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI Ogledalo? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Ogledalo
Ogledalo
Keršova ulica 8
Tel:(03) 780 06 40
Ogledalo
Številka: 116
Izšla: 21.09.2017
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Oktober 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
21.10.2017
Danes ni dogodkov.
22.10.2017 | Ostalo
Pohod po Tončkovi poti
25.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica Repair Cafe
26.10.201 | Ostalo
Komemoracija v Novi Cerkvi
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija na Frankolovem
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija v Vojniku
27.10.2017 | Kultura
Letni koncert Arclinskih fantov
28.10.2017 Ni kategorije
SLOVENSKO DALMATINSKI VEČER
22.10.2017 | Ostalo
Pohod po Tončkovi poti
25.10.2017 | Tečaji in delavnice
Delavnica Repair Cafe
26.10.201 | Ostalo
Komemoracija v Novi Cerkvi
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija na Frankolovem
27.10.2017 | Ostalo
Komemoracija v Vojniku

Bodite prvi pri oddaji mnenja.