Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Vojnik v znamenju Doroteje Hauser

Doroteja Hauser je bila Vojničanka, ki je živela na Štalnerjevem hribu in ustvarjala v tehniki škarjereza. Motivi njenih škarjerezov krasijo Monografijo naše občine.
V spomin na umetnico bo celo leto potekal niz dogodkov in dejavnosti, s katerimi bomo obeležili 140. obletnico njenega rojstva in 70. obletnico od tedaj, ko je na hribčku, ki ga je imela tako rada, izgubila življenje. V odboru za ohranjanje spomina na veliko umetnico sodelujejo Kulturno-turistično društvo Globoče z Jožetom Žlausom, Turistično društvo Vojnik, Občina Vojnik in Krajevna skupnost Vojnik.

 

Prvi izmed načrtovanih dogodkov je bil v mesecu juniju, otvoritev razstave Dorinih originalnih škarjerezov, ki jih je iz svoje zasebne zbirke v prostore Krajevne skupnosti Vojnik postavil na ogled gospod Jože Žlaus. Na praznik Krajevne skupnosti Vojnik pa je gospod Jože Žlaus s člani svojega društva in ob pomoči Sandija Petreja ter Marka Zdovca poslikal dve garaži s pravljičnimi motivi v tehniki škarjereza ter tako s stensko poslikavo poskrbel, da je delo rojakinje približal sokrajanom in mimoidočim.

 

»Slavnostna otvoritev obeh poslikav je bila na praznični dan naše domovine, ob tem dogodku so zasadili tudi lipo. Na dogodku so spregovorili Lidija Eler Jazbinšek, Jože Žlaus in Branko Petre. Kulturni program so pripravili člani Joškove bande. Ustavite korak nasproti občinske zgradbe in si preberite osnovne podatke o delu Doroteje Hauser ter si oglejte delček njenega ustvarjanja. Vsi, ki pa želite izvedeti, kaj več, si oglejte razstavo v Galeriji Piros, kjer vam bo Jože Žlaus z veseljem predstavil njeno delo,« je zapisala Lea Sreš.

 

Zbiralec motivov Doroteje Hauser, Jože Žlaus, snuje nove načrte: »Sive škarpe bodo prav tako dobile svojo vsebino, v parku bodo postavljeni kipi in risbe v sodelovanju s šolo v Vojniku in verjetno še kaj. Vojnik bo v prihodnje zaživel v znamenju Doroteje Hauser.«

 

Zbrala: Lidija Eler Jazbinšek
Foto: Lea Sreš, Franci Kuzman, Samo Kunej, Lidija Eler Jazbinšek

 

 

Oglejte si tudi