Logo MojaObčina.si
DANES
34°C
15°C
JUTRI
34°C
17°C
Oceni objavo

V Vojniku kultura živi

Februarja smo bili Vojničani deležni zvrhane mere kulture. Ponosno smo praznovali dan kulture, še toliko bolj, ker so kulturne programe ustvarjali in jih sooblikovali mladi kulturniki iz vojniške občine.

Osrednja občinska prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarju, je bila v Novi Cerkvi, v celoti pa so jo pripravili zaposleni in otroci Osnovne šole Vojnik v sodelovanju z Glasbeno šolo Celje. Na prireditvi so bila podeljena tudi občinska priznanja mladim kulturnim ustvarjalcem – glasbenikom, ki dosegajo najvišja državna priznanja in nagrade na področju glasbenega ustvarjanja. Res lepo in navdihujoče je bilo spremljati mlade glasbene talente, ki izpod svojih prstov izvabljajo čudovite melodije na violini, prečni flavti, kitari, klavirju, harmoniki, diatonični harmoniki, trobenti … In vse te mlade ustvarjalce, ki velik del prostega časa namenjajo obisku glasbene šole, vajam in nastopom, imamo v naši občini. Sprehodili smo se skozi pester kulturni program, ki je obsegal tudi zborovsko petje mladih pevcev, solo petje zaposlenih v Osnovni šoli Vojnik, recitatorjev, mladih folkloristov. Slavnostna govornica ob kulturnem prazniku je bila prof. Emilija Kladnik Sorčan, velika kulturna ustvarjalka in dobitnica občinskega priznanja na področju kulture, ki nas je navdušila s svojim govorom o pomenu kulture na vseh področjih našega življenja in ustvarjanja.

V Kulturnem domu Vojnik so nas na odrskih deskah navduševali mladi igralci dramskega krožka Osnovne šole Vojnik, ki so nam pod mentorstvom Aleksandre Zazijal pripravili igro Žarka Petana "Pet Pepelk". Neverjetno, kako so mladi ustvarjalci vešči igre, nastopanja, duhovitega in polnega izražanja. Ob koncu se je seveda vse srečno izteklo, ko so končno našli pravo Pepelko. Vsi mi pa smo imeli več kot pet razlogov za veselje. Čestitke za lepo izdelano sceno, postavitev in za pogum ter voljo, da poleg vseh šolskih obveznosti namenjate trud za gledališko igro. Naj končam z besedami, ki jih izrekamo kulturniki: »Drug drugemu ogenj dajmo.«

Tudi Katoliško kulturno društvo Ivan Šopar Vojnik je ob letošnjem kulturnem prazniku povabilo k sodelovanju mlade kulturne ustvarjalce. Odločno so prepevali mladi iz Otroško-mladinskega pevskega zbora Hozana, ki jih vodi prof. Simon Jager. Še posebej je navdušil Magnificat. Prof. Simon Jager prav gotovo uvaja drugačne korake in prijeme na področju zborovskega petja otrok in mladine. Iskrene čestitke prof. Jagru, vsekakor podpiramo vaša prizadevanja za zavzeto delo z mladimi. Iz otroških ust so lepo in milozvočno zvenele Prešernove in Pavčkove pesmi v obliki recitacij. Navdušeno smo spremljali glasbeni nastop mame na klavirju in hčerke, ki sta se nam je predstavili s solo glasbeno točko, navdušil je tudi že skoraj tradicionalni nastop dveh mladih glasbenih virtuozinj: 10-letne Amalije Jager na klavirju in 11-letne Lucije Marčič na prečni flavti, pa glasbeni duet očeta in hčerke. Predstavili so se nam tudi mladi kitaristi in harmonikarji. Slavnostni govornik prof. Bogdan Kolar nam je tokrat predstavil Franceta Prešerna malo drugače in nam skozi govor in kratke verze njegovih pesmi orisal neznane odtenke njegovega življenja.  

Iskrena hvala in globok poklon vsem mladim kulturnikom v naši občini. Hvala vsem mentorjem, pevovodjem, režiserjem … ki nesebično in z veliko mero ljubezni delate z mladimi. Vaše delo je neprecenljivo in plemenito. Ohranjate našo identiteto in kulturo, predvsem pa se trudite za edinstven slovenski jezik, ga bogatite in negujete.

Naša občina ni bogata zaradi cest, vodovodov, trgovskih stavb, hiš … temveč je bogata zaradi ljubiteljske kulture in društev, ki jo ustvarjajo. Predvsem pa naše kraje bogatijo mladi, talentirani, vztrajni, zagnani in pridnikulturni ustvarjalci.

Tekst: Vida Podergajs

Foto: Matjaž Jambiško

Oglejte si tudi