Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

V Novi Cerkvi odzvanjalo v duhu Slovenskega božiča in drugih slovenskih pesmi

Mešani cerkveni pevski zbor sv. Lenarta iz Nove Cerkve je letos že 21. leto zapored, na praznik sv. Štefana in hkrati na dan samostojnosti in enotnosti, izvedel tradicionalni božični koncert, tokrat z izvedbo kantate Matija Tomca Slovenski božič. Uro in pol dolgo druženje pevcev in obiskovalcev v polni cerkvi sv. Lenarta v Novi Cerkvi je zaznamovala ubrano odpeta slovenska pesem in skrbno izbrana spremna beseda.
Izjemnemu božičnemu koncertu Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Lenarta smo bili priča 26. 12. 2018. Tovrstni koncert prireja že tradicionalno na ta praznični dan. V cerkvi sv. Lenarta v Novi Cerkvi, ki je bila napolnjena do zadnjega kotička, je odzvanjala slovenska pesem. Med številnimi obiskovalci od blizu in daleč so bili tudi župan občine Vojnik Branko Petre, ravnateljica OŠ Vojnik Olga Kovač in vidni predstavniki cerkve – upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl in njegov tajnik Jure Sojč, vojniški župnik Anton Perger, župnik dr. Vinko Kraljič, vojaški kurat Matej Jakopič in domači župnik in dekan Alojz Vicman.

Čarobno božično pevsko vzdušje so pripravili člani Mešanega cerkvenega pevskega zbora sv. Lenarta iz Nove Cerkve, ki so tradicionalni božični koncert, 21. po vrsti, izvedli skupaj z otroškim cerkvenim pevskim zborom in solisti. 

 

Po sedmih letih je zbor ponovno izvedel kantato skladatelja Matije Tomca z naslovom Slovenski božič. Kantata oziroma spevoigra Slovenski božič je nastala po starih slovenskih narodnih napevih, zbranih v zbirki Frančiška Kramarja iz leta 1933. Etnolog in akademik Niko Kuret je nekatere izmed njih vključil v besedilo, ki predstavlja božično zgodbo. Vse skupaj je skladatelj in duhovnik Matija Tomc predelal, priredil in združil v celoto.

Posebnost zbora in s tem posebnost izvedbe Slovenskega božiča so bili zagotovo solisti (domačini), ki so nastopili v različnih vlogah: Mojca Hladnik kot Marija, Primož Hladnik kot Jožef, Sonja Denša kot krčmarica, Sara Gobec kot angel, Matjaž Vinder kot krčmar, Urška Oprčkal in Domen Gobec kot pastirja, otroški pevski zbor pa je nastopil kot zbor pastirjev. Na klavirju sta kantato spremljala mladi in obetavni virtuoz Jakob Zimšek, prav tako domačin, in pianistka prof. Katarina Arlič.

 

Otroški in mešani pevski zbor sta poleg kantate izvedla splet božičnih pesmi in pesmi domovini ob dnevu samostojnosti in enotnosti. V tem delu je s svojim solističnim glasom navdušila tudi Brigita Petre, zbor pa so spremljali še pianistka Natalija Podgoršek, Maja Pikl na prečni flavti, Mark Škoflek na kitari in Marko Žibret na harmoniki. Skrbno pripravljeno spremno besedilo je pripravila in izvedla Mateja Oprčkal.

 

Tako je izzvenel še en prekrasen božični koncert, ki vsako leto ob koncu leta zaključi pestro kulturno dogajanje v Novi Cerkvi. Prav tako kot je tradicionalna pesem, je tradicionalna tudi pogostitev po koncu koncerta, ki jo pripravijo člani in članice pevskega zbora. To je priložnost za prešeren nasmeh, nežni stisk roke, mehki objem in prijazno besedo. Vse, kar ljudje v tem času najbolj potrebujemo.

 

Tekst: Andreja Preložnik

Foto: Marko Žibret, Lea Sreš

Oglejte si tudi