Oceni objavo

Tudi na Češkem smo prepoznavni

JOŽE ŽLAUS – pobudnik ponovnega prevoda češkega romantičnega pesnika Karla H. Mache v slovenščino

Spoštovani in dragi prijatelji!

 

Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani je organiziralo na Češkem pomemben dogodek. V občini Litoměřice je bila 14. maja 2014 odprta razstava grafik Miha Maleša, sočasno pa je potekala predstavitev dvojezične knjige romantičnega pesnika K. H. Máche Máj, ki je lansko pomlad izšla na pobudo velikega prijatelja češke literature Jožeta Žlausa.

 

Litoměřice so v bližini mesta Chomutov, in ker stanujem blizu, sem z veseljem sprejela povabilo in se s soprogom udeležila slovesnega odprtja razstave, ki bo potekala do konca meseca avgusta 2014 v galeriji knjižnice K. H. Máche. Otvoritev je počastila njena ekscelenca gospa Smiljana Knez, slovenska veleposlanica na Češkem.

 

Pesnik K. H. Mácha je večji del svojega življenja preživel v Litoměřicah. Obiskovalci smo izvedeli veliko zanimivih podatkov o njegovem delu in življenju. Macha je bil tudi veliki prijatelj vašega Prešerna, saj ga je leta 1834 obiskal v Ljubljani, ko je z nekaterimi prijatelji prišel peš iz Češke. V galeriji knjižnice smo si pogledali zanimive grafike in ilustracije Mihe Maleša in izvedeli veliko o njegovem delu in življenju ter o vsestranskem češko-slovenskem povezovanju. Še posebej je bilo ganljivo poslušanje verzov pesmi Maj K. Mache, ki sta jih v češkem in slovenskem jeziku prebrala Zdenka Kohoutkova in Jože Žlaus.

 

Na razstavo sem povabila tudi nekaj naših čeških prijateljev, ljubiteljev literature in se ponovno srečala z Jožetom in Jelko Žlaus, ki sta bila v delegaciji slovenskega veleposlaništva.

Za Jožeta Žlausa sem pripravila presenečenje. Povabila sem največjo češko zbirateljico knjig gospo Marijo Rendlovo, ki stanuje v občini Ústí nad Labem. Njuno prvo srečanje je bilo zelo ganljivo, delovala sta kot dolgoletna znanca.

 

Zahvaljujem se za prijeten večer in prejeto darilo iz rok gospoda Žlausa. To je bila osemjezična posebna izdaja Sonetnega venca vašega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna.

 

Vaša Hana Kultova, Češka

 

Oglejte si tudi