Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Spominski večer »Makalu – 40 let« z vojniškim pridihom

Generalni konzulat Nepal v Sloveniji je v sodelovanju z Nepalsko planinsko zvezo, Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani, 26. novembra 2015, organiziral spominski večer »Makalu – 40 let«. Prisotni so bili domala vsi še živeči člani alpinistične odprave iz leta 1975 in nekaj mlajših, ki so bili jeseni lani na nekajtedenski odpravi v Nepalu na čelu z Vikijem Grošljem.
Občina Vojnik že nekaj let odlično sodeluje z nepalskim častnim konzulom Aswinom Kumar Shrestho, zato so bile kar tri glasbene skupine povabljene k sodelovanju pri oblikovanju slavnostnega programa. Nepalsko in slovensko himno so zapeli člani skupine In spiritu, pri programu sta sodelovali skupini Kitarakon in Joškova banda iz Turistično-kulturnega društva Globoče. Za dobro vzdušje po prireditvi so s svojo odlično kulinarično ponudbo poskrbeli Hilda Goršek in vojniški vinogradniki.

 

Jože Žlaus

 

Občina Vojnik se je tudi tokrat izkazala in dodala svoj delež pri organizaciji te, za slovenske planince in slovenski alpinizem, pomembne prireditve. Z velikim spoštovanjem smo ob tem dogodku čestitali nepalskemu častnemu generalnemu konzulu Aswinu Kumar Shresthi, ki je svojo energijo in organizacijo namenil vidnim slovenskim alpinistom, ki so za Nepal in nepalski alpinizem res storili marsikaj dobrega. Toda prireditev in zahvala s strani predstavnikov Nepala je bila izjemna. V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani je bila ta večer zbrana večina najboljših slovenskih alpinistov in je bila zato odlična prireditev z vojniškim pridihom še toliko bolj originalna. Posebna zahvala gre Jožetu Žlausu, saj je s svojim prispevkom (tudi skupin iz naše občine) dodal pomemben delež k promociji naše občine v širšem slovenskem prostoru. Za vse, ki imajo kdaj pomisleke, ali je potrebno, da občina s svojimi skupinami nastopa na takšnih prireditvah, lahko mirno odgovorim, da se je še kako treba predstavljati in pomagati, posebno tako imenitnim ljudem, kot je častni generalni konzul, saj znajo biti tudi primerno hvaležni. Svojo hvaležnost je pokazal tudi ob obisku Božičnega Vojnika v družbi Jožeta Žlausa.


Beno Podergajs

 

Oglejte si tudi