Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Pevci iz Frankolovega na gostovanju v Frankfurtu

Po dolgem času, ki ga je zaznamovala pandemija koronavirusa, smo se pevci Moškega pevskega zbora Prosvetnega društva Anton Bezenšek zopet odpravili na gostovanje v tujino. Tokratni cilj je bil Frankfurt na Majni, mesto, kjer službuje naš nekdanji pevec in župnik na Frankolovem, pater Andrej Koch.
Obisk smo načrtovali kar nekaj let, letošnji adventni čas pa je bil kar pravšnji, da smo gostovanje tudi realizirali in se odzvali Andrejevemu vabilu.

Andrej sedaj vodi veliko župnijo v primestju Frankfurta, Muhlberg, kjer skrbi za cerkev z imenom Marijino srce. V sklopu župnije je organiziran center slovenskih in poljskih katolikov iz Frankfurta, kjer Andrej opravlja bogoslužja tako v slovenskem kot v poljskem jeziku. Tu se verniki tudi zbirajo ob raznih priložnostih in praznovanjih, na voljo pa imajo veliko dvorano z odrom, kuhinjo in vse, kar spada zraven. V tem času so imeli ravno priprave za obisk sv. Miklavža. Andrej se poleg vsega ukvarja še s čebelarstvom, ima pa tudi mizarsko delavnico, kjer nastajajo razni izdelki, tudi panje za čebele izdeluje sam.

V času obiska smo si ogledali znamenitosti Frankfurta, se popeljali s turistično ladjo po reki Majni, obiskali enega največjih adventnih sejmov v Nemčiji ter si večerni Frankfurt ogledali tudi iz ptičje perspektive z ene izmed razglednih ploščadi. Zgodovino mesta in podrobne razlage pomena veličastnih zgradb, tudi gotske katedrale sv. Jerneja, nam je podrobno orisal naš vodič Franci Korošec ob pomoči lokalne vodičke Natalije, ki se nam je pridružila v mestu.

V Frankfurtu smo se predstavili z dvema mašama in večernim koncertom v cerkvi Marijinega srca, ki so jo poslušalci napolnili in z zanimanjem prisluhnili programu, ki je obsegal v glavnem slovenske pesmi. Program je povezovala Janja Srebot Vdovič skupaj s patrom Andrejem, ki je vmes povedal tudi nekaj anekdot iz svojega službovanja na Frankolovem ter se pri eni pesmi tudi pridružil pevcem na odru. Ob koncu so bili pevci deležni velikega aplavza, pater Andrej pa jim je v spomin na gostovanje izročil simbolično darilo, ki ga je izdelal sam. Po koncertu je sledilo srečanje pevcev s poljskimi in slovenskimi zdomci, za glasbeno spremljavo pa sta s harmoniko in kitaro poskrbela naša Matevž in Nejc.

Za gostovanje v Frankfurtu gre zasluga predvsem patru Andreju Kochu, ki še vedno ohranja vezi s pevci iz Frankolovega. Skupaj s slovenskimi in poljskimi gospodinjami je vseskozi tudi skrbel za tople obroke in za dobro počutje gostov. Zahvala gre tudi našemu vodiču na poti in v Frankfurtu Franciju Korošcu, lokalni vodički Nataliji Bevc ter vsem pevcem, ki so pod vodstvom zborovodje Matevža Pušnika navdušili tamkajšnjo občinstvo in skozi celotno potovanje skrbeli za dobro vzdušje.

Tekst: Elči Gregorc

Foto: Dušan Horvat

Oglejte si tudi