Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
14°C
JUTRI
23°C
15°C
Oceni objavo

Napovedujemo: Srečen bo čas - slovenski film

Slovenski film - Srečen bo čas - film o Antonu Martinu Slomšku, ki je pustil sledi tudi v naših krajih.

Učenje, slovenski jezik, ljubezen do zemlje, ljubezen do domovine, ohranjanje družine in krščanska vera, so bili temelji njegovega plemenitega in pomembnega delovanja za ohranitev slovenstva in Slovencev. In  kako zelo  je Slomškovo delovanje pomembno še danes!

Vabljeni v ponedeljek, 10.4.2023, ob 18.00 uri v Kulturni dom Vojnik. 

Organizator: Katoliško kulturno društvo Ivan Šopar Vojnik v sodelovanju s Studiom Siposh. Vstopnina je 5 EUR. 

Katoliško kulturno društvo Ivan Šopar Vojnik

---------------------------

O filmu:

Igrano dokumentarni film Srečen bo čas, sodoben filmski portret, ki odkriva življenje Antona Martina Slomška, po jesenskih premierah v Celju in Mariboru februarja in marca prihaja tudi v druge kinodvorane po Sloveniji.  

Igrano dokumentarni film Srečen bo čas, sodoben filmski portret, ki odkriva življenje Antona Martina Slomška, po jesenskih premierah v Celju in Mariboru februarja in marca prihaja tudi v druge kinodvorane po Sloveniji (kraji in datumi na koncu članka).

Po filmih o svetniškem kandidatu Lojzetu Grozdetu, škofih Janezu Gnidovcu, Antonu Vovku in Jožefu Smeju se je Studiu Siposh konec novembra 2022 predstavil z novim filmskim projektom, 90-minutnim igrano-dokumentarnim filmom Srečen bo čas. Film pripoveduje zgodbo o življenju in delu znamenitega Slovenca, ki je v 19. stoletju odločilno vplival na jezik, izobraževanje, kulturo in narodno zavest slovenskega prebivalstva. Gre za sodoben filmski portret, iz številnih niti stkano filmsko pripoved, ki odkriva ozadje vizionarskega dela Antona Martina Slomška.
Filmska govorica nagovori globlje od pisane

Film o življenju prvega slovenskega blaženega je režiserju Davidu Sipošu naročil mariborski Zavod Antona Martina Slomška in sicer v zahvalo, kot je dejal Ivan Štuhec »kot hvaležen izraz za njegovo pomoč, ko je bilo popolnoma odprto vprašanje, ali se bo zaradi finančnih težav mariborske nadškofije Zavod A. M. Slomška rešil ali ne.« Drug razlog pa je, da želijo v vzgojni ustanovi, edini, ki nosi njegovo ime, »s pomočjo filma zavetnika ustanove približati mladim«.

Da ima film tudi namen »več moliti k Slomšku za čudež« pa pravi postulator v procesu za kanonizacijo dr. Marjan Turnšek: »Kandidat za svetništvo mora v ljudeh buditi in poglabljati vero ter utrjevati zaupanje v Božje posredovanje v naših življenjih. Zato je treba na različne načine nagovarjati in seznanjati z likom in življenjem kandidata. Filmska govorica je zelo močna umetniška govorica, ki lahko nagovori globlje kot zgolj pisana beseda.« Film bo po besedah postulatorja »močno pripomogel pri širjenju zavesti o Slomškovi posredniški vlogi med nami in Bogom.«

Povzeto po spletu (Ognjišče)

Oglejte si tudi