Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Milena Delčnjak na Jernejevo nedeljo v Vojniku

ČESTITKE MILENI ZA POŽRTVOVALNO OPRAVLJENO DELO IN HVALA V IMENU SORODNIKOV IN SOVAŠČANOV (Martin Goleš).Knjge so predali škofu ožji sodelavci Milene Delčnjak pri nastajanju knjige Prarodbina Kramaršek: ga. Irena Štrajhar iz Marija Dobja, ga. Jožica Rajšter Goleš iz Gradišča pri Vojniku in Franc Pevec iz Šentjurja. Govor avtorice knjig Milene Delčnjak na Jernejevo nedeljo v Vojniku, 23. avgusta 2020.
Govor: Spoštovani gospod škof, msgr. dr. Stanislav Lipovšek, naš dragi vojniški rojak,

 

Vsi vemo, kako zelo cenite svoje korenine, svoje rodbinske vezi, in takšni smo tudi mi, potomci iz vojniške prarodbine Kramarškovih z izvorom v Bovšah, ki smo se danes, na ta lepi farni praznik vojniške župnije, na Jernejevo nedeljo, ko boste blagoslovili tudi obnovljene vojniške orgle, zbrali v cerkvi, v katero so prihajali tudi naši skupni predniki, in preden je bila postavljena ta cerkev, v kateri se nahajamo danes, oni še starejši, v tisto njeno predhodnico, ki je po zgodovinski podatkih tukaj stala že v 13. stoletju.

 

Tudi roke in znanje gospoda Simona Kolarja, ki je obnovil sedanje vojniške orgle, izhajajo iz prarodbine Kramarškovih. Simon Kolar je namreč bratranec tukaj prisotnih Irene in Francija, ki sta moja mrzla teta in stric po moji prastari teti Ani, enako je moja mrzla teta tu prisotna Jožica, vendar po mojem prastarem stricu Francu. Namreč, mi štirje, ki danes stojimo tukaj pred vami, smo potomci leta 1849 rojenega Jakoba Kramarška iz Bovš, knjiga, ki vam jo podarjamo, pa govori še o potomcih njegovega brata Tomaža in sestre Barbare ter njegovih stricev Mihaela in Tomaža. Letos ta naša prarodbina praznuje namreč 310 let, v tem času je iz nje izšlo 235 družin.

 

Hkrati vam podarjamo še eno knjigo, to je knjiga o zgodovini vasi Bovše, ki je lani obeležila 700 let od svoje prve pisne omembe. In za konec, ker župnija Vojnik spada pod dekanijo Nova Cerkev, vam podarjamo še knjigo o rodbini Delčnjak, rodbini po mojem očetu, ki je bil rojen in odrasel v Trnovljah pri Socki, katere pomemben in viden sorodnik je bil tudi očetov mrzli bratranec misijonar, frančiškan pater Hugo Anton Delčnjak, ki se je s tega sveta poslovil lani, na belo nedeljo.

 

Z gospodom župnikom g. Antonom Pergerjem sva se o tem, da bi vam podarili te knjige, kar je bila njegova pobuda, za katero smo mu srčno hvaležni, pogovarjala že pred korona časom. Ker je pa vse, kot je dejal tudi gospod župnik, Božja previdnost, je ta zadnja knjiga, knjiga o prarodbini Kramaršek, izšla ravno v tem mesecu, mesecu vojniške lepe nedelje, zato je danes ta izbrani dan še toliko lepši.

 

Spoštovani gospod škof, izvolite te tri knjige in naj vam bodo v prijetno branje. Hvala!

 

Oglejte si tudi