Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Darja Grdina – Med nebom in zemljo

»Med nebom in zemljo se dogajajo čudesa. Lepa, globoka, široka … in polna mnogočesa. Med nebom in zemljo smo vsi.« S temi besedami se je meseca oktobra odprla fotografska razstava Med nebom in zemljo, avtorice Darje Grdina, doma iz Šmartnega v Rožni dolini. Sicer je to njena prva razstava v Knjižnici Vojnik, a ker je bil odziv na fotografije tako zelo lep, se bo v naše konce z veseljem vrnila.

Darja Grdina je umetnica, ki se je nad fotografijo navdušila že v osnovni šoli pri fotokrožku, resneje pa se ji je posvetila v času študija, saj si je takrat kupila prvi zrcalnorefleksni fotoaparat. In kot sama pravi, je prav fotoaparat njen pogosti spremljevalec. Fotografira za lastno veselje in zadovoljstvo, včasih tudi priložnostno, če ji čas dopušča. V objektiv rada ujame naravo v domačem okolju in utrip življenja v kulturah, ki jih ima možnost spoznavati med popotovanjem. Darja nikoli ne počiva, saj jo zanima veliko področij, poleg tega pa ima zadanih še veliko ciljev, ki bi jih rada uresničila. Razstava v Vojniku je bila dobro obiskana in je Darji dala motivacijo za naprej, obiskane so bile tudi njene druge razstave. V okviru Društva za medkulturno sodelovanje Gallus je razstavljala na OŠ Lava, v Laškem, in sicer na dveh lokacijah, skupaj kar devet mesecev, prav tako tudi v domačem kraju. Razstavljala pa ni samo na domačih tleh, ampak je lepote Slovenije predstavila tudi na Češkem. 

 

Darja si je vedno želela ustvarjati predstave za otroke in sodelovanje s češkimi lutkarji ji je prineslo prav to. Njene prve lutkovne predstave so bile češke ljudske pravljice, ki so bile sprva lepo sprejete na Češkem, kasneje tudi v Sloveniji. Med otroki, starši in vsemi ljubitelji pravljic je bila lepo sprejeta tudi slovenska Zvezdica zaspanka, ki jo je Darja s skupino Smolički Slovenija odigrala za otroke kot tudi zgolj za odrasle. Obe predstavi sta bili odigrani tudi v Knjižnici Vojnik. Darja je prav tako dejavna v KUD Šmartno v Rožni dolini, kjer sodeluje v gledališki skupini, s katero v tem času pripravljajo novo komedijo. In ne samo, da je igralka, večkrat se znajde tudi v vlogi povezovalke – moderatorke. 

 

Tekst: Nina Mlinar

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi