Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Brigiti Petre nagrada za življenjsko delo na področju kulture

Na prireditvi v počastitev slovenskega kulturnega praznika v ponedeljek, 6. februarja 2023, v telovadnici Osnovne šole Vojnik je Občina Vojnik podelila priznanje za življenjsko delo s področja kulture v občini Vojnik za leto 2023. Prejemnica je Brigita Petre iz Razdelja pri Novi Cerkvi. Tudi letošnji razgiban program je bil raznovrstno obarvan. Nastopili so učenci in učitelji Osnovne šole Vojnik pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan in Vokalna skupina Cvet. Tokratna slavnostna govornica dr. Rosvita Pesek, slovenska novinarka, TV voditeljica in zgodovinarka, je na poseben način spregovorila o doživljanju kulture na različnih področjih, kjer se v sodobnem času manifestira kultura.

Kultura odseva zgodovino

Kultura je bila vedno pomemben del človekovega življenja, je ne nazadnje posebnost človeške vrste. Moramo jo vzeti za svojo, saj nas definira v širšem prostoru in je temeljni kamen, ki narodu daje identiteto, je skupek značilnosti, ki posamezni narod ločijo od drugega in ga tudi poenotijo. Pomembno je vedeti, da je kultura kompleksen pojav, da odseva zgodovino. Zavedati se moramo, da smo kultura mi vsi. Ob takem razumevanju kulture znamo ceniti delo letošnje nagrajenke za življenjjsko delo na področju kulture, Brigite Petre.

»Okužena« z glasbo od malih nog naprej

Brigita Petre se je z glasbo srečala že v otroštvu, ko je ob poslušanju Avsenikovih melodij in pevke Eme Prodnik ter ob očetu harmonikarju vzljubila narodno-zabavno glasbo. Ob prehodu iz osnovne šole v srednjo je osvojila osnovno znanje igranja na kitaro in njena glasbena kariera se je začela. Še kot dijakinja je nastopila z lastno skladbo Spomin na javni radijski oddaji Radia Celje leta 1984. V tem času je postala pevka v Cerkvenem mešanem pevskem zboru sv. Lenarta v Novi Cerkvi, kjer prepeva še danes. Že kot rosno mlado pevko so jo povabili k narodno-zabavnemu ansamblu Toneta Vidca. V času, ko sta si z možem ustvarila družino in ko sta otroka odraščala, ni prenehala peti, leta 1996 se je pridružila Celjskemu instrumentalnemu kvintetu, njegova članica je bila 15 let. V tem obdobju se je pridružila tudi ansamblu Komet Zreče, sodelovala je na koncertih in pri studijskem ustvarjanju. Brigita Petre je kratek čas sodelovala tudi z ansamblom Francija Zemeta, s katerim so skupaj s pevskim tercetom z Dragico Gregorc in Jožico Žibret na Ptujskem festivalu osvojili prvo in tretjo nagrado občinstva.

Široka paleta glasbenega ustvarjanja

Z Jožico Žibret sta ustanovili Duet Biser s prijatelji. V dvanajstih letih je nastal lep opus glasbenih del, številni nastopi in zgoščenki z naslovoma Biser sem našla in Toplo je v našem domu. V veselje ji je bilo tudi sodelovanje hčerke Vesne in Marka Žibreta. Z Jožico Žibret sta sodelovali tudi s citrarjem Marjanom Marinškom in Petrom Napretom. Seveda ne smemo pozabiti projekta Slomškovih pesmi z naslovom Sonce se ozira, kjer je ob svojih glasbenih prijateljih iz Moškega pevskega zbora iz Nove Cerkve, Cerkvenega mešanega pevskega zbora sv. Lenarta ter Godbe na pihala Nova Cerkev kamenček k projektu dodal tudi Duet Biser s prijatelji. Sodelovala je z ansamblom Zreški kovači iz Zreč, ki je ponovno zaživel z namenom ohranjanja kulturne dediščine s pesmimi. Skupaj so izdali zgoščenko ob 810-letnici ustanovitve Zreč. Med mnogim je potrebno izpostaviti še sodelovanje pri Vitezih polk in valčkov, Vokalni skupini Cvet, leta 2016 se je pridružila tudi skupini Kitarakon, ki jo je ustanovil Jože Žlaus. Sodelovala je na raznih prireditvah, številnih z noto dobrodelnosti in na proslavah kot solistka.

Leta 2017 je Brigita Petre zbolela in prioriteta je bilo njeno zdravje, vendar petja ni nikoli opustila. Začel je nastajati projekt, ki si ga je že vrsto let želela uresničiti. Izdala je zgoščenko z naslovom Dotikaj se me sonce. Pesem s tem naslovom je avtorska. Kot dolgoletna pevka v cerkvenem zboru je v sodelovanju z organisti izvedla vrsto solističnih nastopov pri mašah in predstavitve zgoščenke v domači Novi Cerkvi, Frankolovem, Vojniku, Šmartnem v Rožni dolini in na Ljubečni.

Nagrada je vredna toliko, kot pomeni prejemniku

Letošnja osrednja kulturna prireditev je bila nabita s čustvi. V procesu izbora kandidata/ke za to priznanje se je pokazala enotnost vseh predlagateljev, da gre priznanje v prave roke. Petretova je nagrado sprejela kot priznanje njenemu prispevku k razvoju kulture in ob tem tudi kot priznanje njenemu dolgoletnemu delu glasbenega ustvarjanja. V takih trenutkih je človek kljub težavam, ki ga pestijo, srečen. Naj bo njena vztrajnost, optimizem in srčnost vzgled vsem nam.

Tekst: Lea Sreš

Foto: Matjaž Jambriško


Oglejte si tudi