Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Štirje načini, kako lahko po novem prijavite spremembo začasnega prebivališča

Prijave začasnega prebivališča osebno ali preko pooblaščenca do nadaljnjega ni več mogoče opraviti, so sporočili z ministrstva za javno upravo. S tem želijo zamejiti okužbe, na voljo ostajajo štiri elektronske poti.

Obvestilo ministrstva je pomembno v luči odloka, ki je bil uveljavljen v ponedeljek in državljanom prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča.

 

Odlok sicer določa nekaj izjem, med drugim za prihod na delo, opravljanje gospodarskih in kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. Prav tako je dovoljen dostop do tistih trgovin in storitev, ki v času epidemije ostajajo odprte. Če te storitve niso zagotovljene v občini prebivališča, je dostop dovoljen v drugo občino, vendar le do najbližje dostopne storitve po javni cesti ali poti.

 

Prijavo lahko uredite na naslednje načine: 

- pisno po pošti na naslov upravne enote v Republiki Sloveniji. Lastnoročno podpisani in datirani vlogi, v kateri morajo biti navedeni tudi vaši osebni podatki (EMŠO) in namen, je treba priložiti dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki ga prijavljate, ter dokazilo o lastništvu, če lastništvo ni razvidno iz zemljiške knjige. Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu (kupoprodajna pogodba, sklep o dedovanju …) najemna oziroma podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni treba overjati. K vlogi dodajte izjavo o naslovu za vročanje, tj. na kateri naslov želite prejemati pošto.

 

- s kvalificiranim digitalnim potrdilom (AC-NLB, Poštar-CA, SIGEN-CA, SIGOV-CA, HALCOM-CA) preko portala e-Uprave.

 

- elektronsko, brez digitalnega potrdila: na portalu e-Uprave uporabite splošno vlogo za prijavo začasnega prebivališča.

 

- na e-naslov Upravne enote (seznam upravnih enot) pošljite skenirano lastnoročno podpisano vlogo, dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu in izjavo o naslovu za vročanje.

 

Prav tako vam svetujejo, da aktualne informacije redno spremljate na spletnih straneh upravnih enot.


https://www.24ur.com/novice/slovenija/stirje-nacini-kako-po-novem-prijaviti-spremembo-zacasnega-prebivalisca.html

Oglejte si tudi