Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Poziv občanom: RAVNANJE V ČASU EPIDEMIJE KORONAVIRUSA - COVID-19

Vojnik, 7. 4. 2020

Spoštovane občanke in občani.  

 

Za nami je skoraj mesec dni boja proti pandemiji virusa Covid-19.  Lahko ugotovimo, da so sprejeti ukrepi vlade in lokalnih skupnosti zagotovili, da se okužbe širijo počasneje kot v sosednjih državah. Naš zdravstveni sistem tako lahko obvladuje razmere in vsem obolelim nudi ustrezno medicinsko pomoč. Poskrbeli smo tudi za dobro delujočo mrežo prostovoljcev, ki priskočijo na pomoč potrebnim. Tudi v Domu starejših občanov (DSO) Senecura Vojnik (Špesovem domu) nimamo okuženih. 

 

VENDAR EPIDEMIJE ŠE NI KONEC, ŠE VEDNO JE POTREBNO DOSLEDNO IZVAJANJE UVEDENIH UKREPOV.  ZATO PONOVNO POZIVAM VSE OBČANE!  

 

 Dosledno izvajanje higiene rok in kašlja ter razkuževanje rok. 

 Dosledno izvajanje omejitve druženja izven ožjega družinskega kroga. 

 V trgovinah dosledna uporaba zaščitnih mask, rokavic in upoštevanje varnostnega razmika. 

 Obvezno razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih objektih. 

 Izogibajte se adrenalinskih športov in opravljanja nevarnih del, pri katerih se lahko poškodujete. 

 Starejši in bolj ogroženi – ostanite doma in prepustite nakupovanje mlajšim in prostovoljcem. Gre za vaše zdravje in življenje, ne za omejevanje svobode ali pravic. 

 Glede omejitve gibanja na lastno občino je na spletni strani objavljen Sklep o podrobnejši opredelitvi za občino Vojnik. Prav tako je priložena izjava/obvestilo za primer, ko morate nujno v sosednjo občino, kjer so navedeni dovoljeni razlogi zaradi dostopa do najbližje storitve. Izpolnite jo sami in pokažite pri morebitnem nadzoru. 

 

Še nasvet za boljše počutje!  

 

 Pojdite v naravo na sprehode, vendar ne v skupinah in, ko se srečate z drugimi dosledno upoštevajte varnostni odmik. Ne zadržujte se na ciljih priljubljenih izletniških in pohodniških točk.  

 Posvetite se delu  na vrtovih in kmetijskih površinah. Posvetite se zasaditvi rož. Uživajte v lepoti narave. 

 Pridružite se naši mreži prostovoljcev in pomagajte tistim, ki pomoč potrebujejo. 

 Uporabite telefone in računalnike, pokličite prijatelje, sosede, znance in jim popestrite samoto. Verjemite, hvaležni vam bodo. 

 Med prihajajočimi prazniki spremljajte obrede velikega tedna preko TV programov. Posvetite se svoji družini in poglobljeno praznujte z njimi. 

 

Prepričan sem, da bo dosledno upoštevanje ukrepov zajezilo krizo in bomo v maju že lažje živeli. Ne bodimo pa neučakani in neodgovorni, ker se nam razmere še vedno lahko drastično poslabšajo.  

 

Bodite dobro in ostanite zdravi.  

 

Branko Petre – župan  

 

Oglejte si tudi