Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Sonce Petovione, zgodovinski roman

Pater Branko Cestnik, duhovnik na Frankolovem, urednik revije Cerkev danes, je leta 2012 začel pisati bloge, ki so bili zelo dobro brani. V letu 2019 je pri Slomškovi založbi izšel njegov prvi roman z naslovom Sonce Petovione.
Patra Branka je sprva zanimalo, kako je bilo s prvimi koraki krščanstva na naših tleh. Zgodovinska stroka meni, da so prvi kristjani pred letom 200 prišli na Ptuj. Ker izhaja iz tistih koncev, natančneje iz Hajdine, kjer je bila verjetno zgrajena tudi prva cerkev, se je odločil, da razišče ta predel. Ugotovil je, da ne obstajajo nobena literarna dela o takratnem krščanstvu na naših tleh, kar ga je spodbudilo k branju in zbiranju materiala z namenom, da bi prav on napisal zgodbo o tem.

 

V dobrih dveh letih je prebral veliko knjig, strokovnih in arheoloških člankov. V veliko pomoč mu je bilo znanje italijanskega jezika, saj imajo ravno Italijani na spletu največ zgodovinskih dejstev o rimskem času. Našel je veliko člankov o Ptuju in njegovi okolici. Sprva je mislil, da bo ugotovitve objavil kot blog, vendar se je kasneje izkazalo, da je zbranega materiala ogromno in tako je nastal tiskani roman. 

 

Roman Sonce Petovione govori o družini trgovcev z blagom, ki se preselijo iz male Azije – današnje Turčije – v Ptuj konec drugega stoletja. Ti ljudje so kristjani. Iz leta v leto se okoli njih začnejo nabirati prvi kristjani. Drži se, koliko je mogoče, zgodovinskih in arheoloških dejstev, prikazano je takratno dejansko dogajanje v Panoniji. V romanu nastopa 15 oseb, ki so takrat živele na Ptuju. Še danes najdemo njihove nagrobne spomenike. Eno celo poglavje v romanu se dogaja na območju današnje občine Vojnik, natančneje v Ivenci in na Frankolovem.

 

Roman je nastajal od spomladi 2017 do jeseni 2019. Natisnjen je pri Slomškovi založbi v 900 izvodih. Prva predstavitev se je zgodila v Ljubljani na knjižnem sejmu, takoj zatem pa so večje predstavitve zgodile še v Hajdini, na Ptuju, v Novi Cerkvi, Mariboru, na Teharju, v Celju, Šentilju, in ob kulturnem prazniku, 8. februarja, na Frankolovem. Knjigo lahko kupimo na predstavitvah, v knjigarnah, Mohorjevi družbi ali si jo sposodimo v knjižnici. Za božič 2019, kmalu po izidu romana, so v ptujski minoritski cerkvi domačini naredili jaslice z liki iz romana. 

 

Bralci ne bomo dolgo ostali brez zanimivih zapisov, saj je v nastajanju že nov roman. Sicer ne bo obširen kot ta, vendar nas bo zgodba o Viktorinu Ptujskem, ki je kot škof deloval na Ptuju in tam leta 303 umrl mučeniške smrti, kar vabila k branju. 

 

 

Tekst: Nuša Lilija

Foto: osebni arhiv Branka Cestnika

Oglejte si tudi