Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Z velikimi načrti v prvo leto delovanja

Po nekaj letih »zorenja« je lani avgusta vendarle zaživela ideja o ustanovitvi društva, ki bi povezovalo podjetnike v vojniški občini. Teh ni malo. Po zadnjih dostopnih podatkih na našem območju deluje 187 gospodarskih družb ter 267 samostojnih podjetnikov, k številki pa je treba dodati še tiste občane, ki imajo sedeže podjetij izven občine. Od vseh naštetih se je trenutno 33 podjetnikov odločilo, da bodo svoje izkušnje izmenjevali v klubu, postopoma pa želijo svojo prepoznavnost graditi tudi na pomoči drugim.
»Ko smo podjetnike na prvem srečanju spraševali, kaj pričakujejo od kluba, so izrazili predvsem željo po druženju; da bi se bolje spoznali in tako lažje sodelovali. Škoda bi bilo, da bi tisti, ki iščejo kakšno storitev ali izdelek, to prej našli drugje kot pri svojem sosedu. To nas je v izhodišču pripeljalo do kluba,« začetke opisuje predsednik kluba Amadej Bastl. Vendarle pa to ne bo vse, kar bodo počeli. »Del našega programa je vezan na delovanje med člani. To v praksi pomeni, da bomo, kot rečeno, med sabo izmenjevali izkušnje, se obveščali o vseh novostih, aktualnih zadevah, se družili na predavanjih, okroglih mizah, drugih, morda tudi športnih dogodkih,« našteva predsednik. V ta sklop sodi tudi sodelovanje z občinsko upravo, seznanjanje te o kakšnih težavah in obratno. »Drugi del delovanja se nanaša na naš odnos do javnosti. Predvsem smo poudarili delo z mladimi. Skrbi nas, da je finančna oz. poslovna pismenost na zelo nizkem nivoju v Sloveniji. Po pogovorih s šolo bomo začeli vzgajati mlade, da se vsaj osnovno vedenje o tem dvigne na višji nivo. Po drugi strani bi s tem našli tudi šolarje, ki imajo že sedaj pozitiven odnos do podjetništva.«

 

Pomagali bodo mladim

Način, kako naj bi to potekalo, še ni popolnoma dorečen. »V mislih smo imeli podjetniški krožek, v katerega bi se s primeri dobre prakse vključevali podjetniki in bi z opisom svoje podjetniške poti spodbujali podjetniško pobudo pri mladih. Pomagati želimo pri usmerjanju mladih v fazi njihovega odločanja za nadaljevanje šolanja. Osme in devete razrede bi povabili na predstavitev določenih, predvsem deficitarnih poklicev, v konkretnih podjetjih. Tako bi jim opisali in realno pokazali vrsto poklica. Pomembneje kot izbira prave srednje šole je namreč izbira pravega poklica. To je večja garancija, da bodo kasneje dobili tudi delo. Takšne bi potem spremljali tudi z raznimi štipendijami, obvezno prakso ali počitniškim delom. Vsak se namreč veliko lažje odloči, ko stvar vidi. In če je navdušen nad poklicem, mu bo vse lažje. Tako šolanje kot kasneje delo,« razmišlja Bastl.

Njihova dobra dela se ne bodo ustavila le pri mladih. Klub je že in še bo vsako leto del svojih sredstev doniral socialno šibkejšim; lani so jih razdelili med tri župnijske Karitas, ki delujejo v občini. »Zavedamo se, da tisti, ki imamo nekaj več, lahko pomagamo drugim.« Pomagati pa želijo tudi drug drugemu. »Prej se nismo niti poznali, zato je bilo to skorajda nemogoče. Zdaj se je v praksi že pokazalo, da lahko drug drugemu pomagamo na zelo različne načine. Na primer, en sam elektronski dopis vsem članov je bil dovolj, da je podjetnik našel kupca za zemljišče, drug je končno našel primerno zemljišče,« opisuje Bastl.


Še vabijo v svoje vrste

Zaradi vsega naštetega v svoje vrste vabijo druge podjetnike in podjetnice. »S tem bomo dobili še druga znanja, več izmenjave dobrih praks, izkušenj. Vse to izboljšuje podjetnike kot celoto. Vsak lahko nekomu nekaj pomaga, zato sebi nič ne škodi. Kvečjemu koristi. Podobno torej kot opisuje afriški pregovor: Če hočeš iti hitro, pojdi sam. Če hočeš iti daleč, pojdi z drugimi,« povabilo zaključi Bastl.

Tekst in foto: Rozmari Petek

 

 

Oglejte si tudi