Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Posel predaja »ta mladim«

Martin Kamenik se je ukvarjal z marsičim, prepoznavnost pa je zgradil na tahografih. Veliko ljudi, ki jih potrebujejo, vodi pot v Socko 54, kjer ima družina Kamenik svoje podjetje. Je v letih, ko se človek odloča med delom in čari upokojitve. Martin predaja podjetje naslednikom in zdaj bo več časa za potepanje po svetu.
Umirjen, prijazen, uglajen in natančen je bil med pogovorom. Takšen je bil tudi skozi življenje, potem ko se je priženil v Socko in si ustvaril družino. Po tridesetih letih dela v svojem s. p. počasi spušča vajeti v firmi in delo predaja hčerkama Meliti in Maji z družinama. Tudi pogovor je potekal v družinskem krogu. Med seboj se dopolnjujejo, si pomagajo, upoštevajo mnenje drugega in se počasi preoblikujejo v podjetje. Vse njegovo življenje je povezano z delom, od poroke, ko so zgradili hišo in prvo delavnico, do danes. Za njim je običajna življenjska zgodba. Izobrazil se je za obratnega elektrikarja, opravljal to delo v Tovarni kovinskih izdelkov Vitanje, v Avtu Celje in leta 1987 odšel na svoje. Začetki so bili težki, vsa leta se je dokazoval s poštenim delom, dobrimi odnosi in podjetje je rastlo. Martin je prepričan, da pri tem pomenijo največ osebni stiki in resnicoljubnost. Verjame v to, da ima le tisto, kar dosežeš s trudom in delom, pravo vrednost.


Vemo, da avtomobili nad 3500 kg in tisti za prevoz otrok potrebujejo napravo, ki spremlja hitrost, pot in čas vožnje. To je tahograf, ki se kot vsa tehnična sredstva s časom izpopolnjuje. Nekoč mehanski, taki z lističi, danes so to digitalni, ki shranijo vse podatke na kartice, prihajajo pa že novi, t. i. pametni tahografi. Njihov servis je pooblaščen za vgradnjo tahografov in podvržen kontroli Ministrstva za infrastrukturo. V podjetju je zaposlenih sedem ljudi, pet domačih in dva zunanja. Konkurenca je velika, saj je danes po Sloveniji več kot 50 podobnih servisov, najhujša konkurenca pa so veliki servisni centri, ki opravljajo tehnične preglede. Tahograf je treba pregledati vsaki dve leti in pomeni velik prispevek k varnosti v prometu. Največ svojih uporabnikov imajo iz koroške in celjske regije. Za konkurenčnost so poskrbeli z mobilno delavnico za kontrolo tahografov, ko opravijo delo na terenu. V njihovi ponudbi je tudi skrb za avtodome, vgrajujejo tudi grelnike (Webasto), vgrajujejo, polnijo in popravljajo klimatske naprave in poskrbijo za težave pri avtomobilski elektriki.


Martin Kamenik je še vedno tesno povezan z delom, čeprav ga počasi prepušča »ta mladim«, za enkrat ima še vse niti v svojih rokah, jih pa počasi popušča. Mladi znajo ceniti njegove izkušnje in poznavanje strank. Pri vsem tem pa mu največ pomeni, da si z ženo lahko vzameta vedno več časa za »potepanja« z avtodomom. Ogledala sta si že velik del Evrope, bila v Rusiji, Maroku, letos pa imata namen obiskati tudi najsevernejšo točko Evrope. Oba sta zaprisežena »avtodomarja«, ljubitelja narave, spoznavanja novih krajev, zanimivosti in ljudi. Lahko bi rekli, da je ta njun konjiček tudi povezan z delom, saj potujeta s prijatelji in lahko Martin tudi na poti poskrbi za varno vožnjo. Ponosen je na osemletnega vnuka, ki že spoznava delavnico in delo v njej, prav tako na vse tri vnukinje, ob katerih ni nikoli dolgčas. Martin je prepričan, da mladi potrebujejo veliko znanja in izkušenj. Delo ostaja vedno delo, treba je spoznati nove materiale, postopke, stroje in se nenehno izpopolnjevati. In ker mladi znajo delati, se izobražujejo in nadaljujejo njegovo pot, je prepričan, da bo Kamenik, d. o. o. uspešno podjetje še v prihodnje.

Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi