Ali tudi vi uživate kavo in čaj z medom? Več o tem zakaj je priporočljivo kavo in čaj sladkati z medom je predstavila Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh., ki je zapisala:
»Najprej se vprašajmo, kaj se zgodi, če čaj in kavo sladkamo z navadnim belim sladkorjem. V tem primeru bosta prebava in presnova sladkorja iz obeh napitkov potekali tako, da bo telo jemalo obstoječe zaloge mineralov za razgraditev tega sladkorja.
Če pa sladkamo čaj ali kavo z medom, ne bomo osiromašili telesa z odvzemanjem mineralov, kajti med ima sam dovolj mineralov, ki so potrebni za njegovo razgradnjo. Pravzaprav ima dovolj velike količine najrazličnejših mineralov, ki so vrh vsega v pravilnem medsebojnem razmerju, da presežek tega mineralnega prepleta lahko telo uporabi za druge presnovne namene.
Vendar pa sladkanje z medom zahteva več pozornosti kot preprosto umešanje belega sladkorja v vroč čaj ali kavo. Vedeti namreč moramo, da izgubimo večino prednosti medu, če ga vmešamo v vroč čaj in kavo. To pomeni, da moramo oba napitka ohladiti na največ 40 stopinj C. V tem primeru bosta čaj in kava, sladkana z medom, ohranila vse, kar je v medu, in neprimerno bolj bosta koristna za telo, saj bomo na tak način poleg mineralov v telo vnesli tudi vitamine in encime kot biokatalizatorje prebavnih in presnovnih procesov.«
Slovenci imamo čebelarstvo tako rekoč »zapisano v genih« in je del naše tradicije in zgodovine. Ponosni smo na bogato znanje, ki smo ga prejeli od naših prednikov in hkrati vizionarsko gledamo naprej. S pobudo, razglasitvijo in praznovanjem Svetovnega dne čebel smo ponesli prepoznavnost slovenskega čebelarstva v svet. Na svetovnem nivoju smo spodbudili ozaveščanje javnosti o pomenu čebel in čebelarstva za človeštvo. Ob zavedanju, da je čebelarstvo pomembna kmetijska in tudi gospodarska panoga, da je kar 2/3 svetovne hrane posredno ali neposredno odvisne od opraševanja čebel, lahko s ponosom ugotovimo, da smo del zgodbe, ki spreminja svet.
Vabimo vas, da tudi sami postanite del te zgodbe in uživajte kavo in čaj z odličnim medom slovenskih čebelarjev – uživajte napitek z zgodbo.
Med lahko namažemo na kos kruha, uporabljamo ga kot naravno sladilo, dodajamo ga pa tudi mesnim jedem, ribam, omakam, marinadam, zelenjavi, sadju seveda pa tudi slaščičarsko - pekovskemu pecivu… ČZS, JSSČ je izdala prvo kuharsko knjižico Jedi z medom od tu in tam, v elektronski obliki. Knjižico najdete na spletni stani www.czs.si.
Recepte smo opremili s priporočilom o tem, kateri med je najbolj primeren za pripravo posameznih jedi. Vabimo vas, da preizkusite uporabne recepte in postanite "master šef v kuhanju medenih jedi"!
Avtorica članka: Nataša Klemenčič Štrukelj