Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Nepozabno doživetje pri čebelarjih

Vavčerji, ki jih bomo prejeli, bodo zagotovo poskrbeli za to, da bomo Slovenci v letošnjem letu več časa namenili raziskovanju naše prelepe Slovenije. In prav je tako! Včasih se zdi, da tujci, ki se redno vračajo v Slovenijo prav zaradi njenih naravnih lepot, poznajo marsikateri skriti kotiček bolje od nas! Morda so ti vavčerji ključ do tega, da bomo znali še bolj ceniti lepote naše dežele!

Pri tem, kako pritegniti obiskovalce, bodo zagotovo najuspešnejši tisti, ki bodo v svoje ponudbe vključili zanimive programe z aktivnostmi, ki bodo prepričale domače goste. Čebelarski turizmi vas pri tem zagotovo ne bodo razočarali! Številni turisti obiščejo Slovenijo prav zaradi slovesa dežele čebelarjev. Tega nam je prislužil že Anton Janša, prvi učitelj čebelarstva pred več kot 270 leti. Slovenci smo narod, kjer je čebelarstvo doma in čebelarji živimo s čebelami in za čebele! 

Čebelarski turizem postaja ena pomembnejših panog zelenega turizma! Eden od trendov zelenega turizma je označevanje turistično gostinske ponudbe. Doživetja označuje glede na njihove vplive na okolje, kulturo in družbo. Na ta način vemo kaj okvirno lahko pričakujemo. Slovenija je prva in trenutno edina država, ki uvaja certificiranje ponudnikov čebelarskega turizma. Certifikati odličnosti zagotavljajo nadzor nad ponudbo in kakovostjo storitev ter spodbujajo konkurenčnost. V Sloveniji imamo trenutno certificiranih 45 ponudnikov. 

Certificiranje pomeni presojo specializiranosti in usmerjenosti dejavnosti različnih ponudnikov kot npr. kmetij, muzejev, prodajaln in ocena izpolnjevanja kriterijev za pridobitev certifikata dobrega ali odličnega ponudnika čebelarskega  turizma. Ena, dve ali tri čebelice označujejo zadovoljevanje osnovnih pogojev, urejenosti objektov ponudnika in okolice, ekološko ali biodinamično čebelarjenje, sposobnost privlačne predstavitve dejavnosti in produktov, inovativnost embalaže, sposobnost ustvariti pravo čebelarsko doživetje, elementi presenečenja ipd. 

Kaj vključujejo doživetja pri ponudnikih čebelarskih turizmov: 

* strokovno predstavitev življenja čebel z opazovanjem v steklenem panju; 

* izobraževalne čebelarske delavnice, možnost izobraževanja o delu s čebelami;;

* degustacija medu, medenih pijač, …;

* bogata ponudba čebeljih pridelkov, medu in medenih izdelkov, darilni program;

* ustvarjalne delavnice: peka medenjakov, izdelava svečk iz čebeljega voska, poslikava panjskih končnic;

* animacijski program za otroke;

* multivizijska predstavitev življenja čebel;

* fotogalerija;

* apiterapija (svetovanje uporabnikom čebeljih pridelkov, vdihavanje aerosola iz panjev, medena masaža,…)

* muzej, 

* čebelarska učna pot s strokovnim vodenjem, 

* nasad medovitih rastlin, zelišč, …

Doživetje na čebelarskih turističnih kmetijah so primerna za vsakogar: za mlade in stare kot tudi za družine z mlajšimi otroki ali mladostniki, za posameznike ali skupine, za poslovni svet, za različna društva in organizacije, čebelarje in ne čebelarje. Ponudba je zelo raznolika in se razlikuje od ponudnika do ponudnika.  Ponudnike in njihovo ponudbo najdete na spletni strani:  https://www.apiturizem.si/. Svetujemo, da pred obiskom preverite ponudbo posameznega ponudnika in se na ogled najavite. 

Čebelarstvo je mnogo več kot med! Življenje čebel je zanimivo in polno presenečenj. Obiskovalci čebelarskih ponudnikov pa navdušeni nad ponudbo, ki jo ponuja tovrstni turizem. Spoznajte skrivnostni svet čebel, obiščite ponudnike, ki jih najdete na območju celotne Slovenije in se pridružite številnim zadovoljnim gostom.  Z vašim obiskom boste prispevali k ohranjanju čebelarstva in posledično k ohranjanju narave ter lokalni samooskrbe. Ne boste razočarani!  

 

Tanja Magdič, svetovalka za ekonomiko čebelarstva

Oglejte si tudi