Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Gnojenje kmetijskih zemljišč z organskimi in mineralnimi gnojili od začetka marca 2021 dalje

Uporaba organskih in mineralnih gnojil je ena od najbolj praktičnih možnosti dajanja in vračanja hranil gojenim rastlinam. Gnojenje in izvajanje prehrane rastlin je v sodobnem kmetijstvu ena izmed najpomembnejših dejavnosti. Z gnojenjem poskrbimo, da dajemo ustrezne količine hranil glede na vrsto kmetijske rastline, glede na založenost tal in na tej podlagi pripravljenih načrtov za gnojenje. V pomladi nastopi čas, ko lahko na kmetijske površine ponovno tresemo mineralnih in organska gnojila, potem, ko smo imeli prepovedi in omejitve gnojenja od pozne jeseni in preko zime, ki so jih narekovale zahteve nitratne direktive in naše Uredbe o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov (v nadaljevanju Uredba). Od sredine februarja (natančneje po 15.2.) in od začetka meseca marca (po 1.3.) se v celinskem delu (kot opredeljuje Uredba) tako ponovno začenja obdobje, ko nekatere prepovedi prenehajo veljati in nastopi čas, ko za apliciranja organskih in mineralnih gnojil ni več omejitev. A pozor, nekatere omejitve ob koncu zime lahko še ostajajo! Da v dneh po 1.3.2021 ne bo prihajalo do dvomov, kdaj in s katerim gnojilom smemo oziroma ne smemo gnojiti, več v nadaljevanju.

Kakšne prepovedi poznamo pri gnojenju z organskimi in mineralnimi gnojili?

V skladu z omenjeno Uredbo poznamo splošne in časovne prepovedi. Splošne prepovedi gnojenja so namenjene brezpogojni prepovedi gnojenja, v kolikor na kmetijskem zemljišču obstajajo okoliščine, zaradi katerih uporaba gnojil ni smiselna, strokovno utemeljena ali tehnično izvedljiva, in zaradi česar bi njihova uporaba negativno vplivala na okolje, predvsem površinske in podzemne vode.

 

Preglednica 1: Splošna prepoved gnojenja z organskimi in mineralnimi gnojili


PREPOVEDANO tudi po preteku datumskih omejitev na:

ORGANSKA + MINERALNA gnojila

poplavljenih tleh

 

na zasičenih tleh z vodo

 

na tleh s snežno odejo

 

na zamrznjenih tleh



Med splošne prepovedi gnojenja poleg navedb v Preglednici 1 uvrščamo še prepovedi gnojenja:

- na kmetijskih zemljiščih, ki niso v uporabi,

- v bližini objektov za zajem pitne vode za javno oskrbo s pitno vodo, če vodni viri še niso zavarovani s predpisi,

- na vodnih ter priobalnih zemljiščih vodotokov ter

- na gozdnih zemljiščih (razen izjem, npr ob presajanju in sajenju ter ob ozelenitvah brežin,...)



Tako imenovane časovne prepovedi gnojenja so namenjene prepovedi gnojenja v določnem časovnem obdobju z namenom, da gnojila na kmetijskem zemljišču ne uporabljamo takrat, ko rastline rastlinskih hranil ne potrebujejo (pozno jeseni in pozimi). V spomladanskem obdobju smo predvsem pozorni na to kdaj je posameznega obdobja konec in lahko ponovno začnemo razmišljati kdaj bomo začeli gnojiti npr. posevke ozimnih žit, ki jih bo kmalu potrebno prvič dognojiti. Več v Preglednici 2 in 3.



Preglednica 2: Gnojenje s tekočimi organskimi gnojili na kmetijskih zemljiščih



ORGANSKO gnojilo

čas PREPOVEDI gnojenja

Gnojevka, gnojnica

od 15. november do 1. marca

Za pripravo zemljišča za setev jarih žit, trav in TDM ter dognojevanje ozimin in sejanega travinja

od 15. november do 15. februarja

Gnojenje s hlevskim gnojem, kompostom in digestatom (> 20 % SS)

od 1. decembra do 15. februarja





Preglednica 3: Gnojenje z mineralnimi gnojili, ki vsebujejo dušik


 

čas PREPOVEDI gnojenja

Mineralna gnojila, ki vsebujejo DUŠIK (razen za gnojenje v rastlinjakih!)

od 15. oktobra do 1. marec (*)

Mineralna gnojila, ki vsebujejo DUŠIK za gnojenje OZIMIN (vključno  s sejanim travinjem)

od 1. decembra do 15. februarja (*)


(*) Ne velja za gnojenje kmetijskih rastlin v rastlinjakih



Vnos dušika v tla v obliki mineralnih gnojil v času od 1. septembra do začetka trajanja prepovedi ne sme presegati N/ha (zahteva zapisana v 8. členu Uredbe, prvi, drugi in tretji odstavek).


Poleg tega je potrebno upoštevati tudi zahtevo, da je na strmih zemljiščih, ki so nagnjena k površinskim vodam, treba odmerke organskih in mineralnih gnojil, ki vsebujejo dušik, razdeliti v več delov tako, da enkratni odmerek dušika ne presega 80 kg/ha.



Zaradi vseh navedenih omejitev (splošnih in časovnih) je potrebno v tem času od sredine februarja in ob začetku meseca marca biti še posebej preudaren ob odločitvi, kdaj je za vašo njivsko površino primeren čas za izvedbo prvega gnojenja tako z dovoljenimi organskimi gnojili, kot tudi z mineralnimi gnojili, ki vsebujejo dušik. Zato v teh dneh od začetka marca bodite posebej pozorni, da ne boste dognojevali ozimin ali pred setveno aplicirali gnojil za setev jarin, trav in TDM, če so na vaših površinah tla še zamrznjena ali zasičena z vodo in poplavljena. V tem primeru je potrebno počakati, da tla odmrznejo ali se odcedijo, kar bo pomenilo možnost, da rastline dodana hranila iz tal počrpajo in porabijo za kakovostno in hitro nadaljnjo rast in razvoj v zgodnji pomladi. V takšnih primerih pomeni, da za vaša tla ni bilo konec prepovedi gnojenja z organskimi in mineralnimi gnojili s 15.2. ali s 1.3.2021 ampak kakšen dan, dva ali več dni kasneje. Osnova dobrega in strokovnega gnojenja bo tako dosežena, ko boste kmetijskim rastlinam dodajali hranila takrat, ko so jih sposobna sprejemati in ne bodo podvržena izgubam v okolju.




Igor Škerbot, univ. dipl. inž. agr.,

Svetovalec specialist II (za področje poljedelstva, zelenjadarstva in okrasnih rastlin)


Oglejte si tudi