Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Ekološko kmetovanje je lahko tudi priložnost in eden od nadaljnjih razvojnih ciljev vaše kmetije

Zaradi vsakoletnega povečevanja tako pridelave kot tudi ponudbe ekoloških proizvodov, številnih reklamnih sporočil, strokovnih objav itd., se je informacija o ekološki pridelavi močno razširila v prostoru. Tako do informacije o ekološki pridelavi v današnjem času ni težko priti, le malo je treba pobrskati po spletu ali kakšni priročni literaturi ali se pogovoriti s sosedom, prijateljem. Seveda je pri tem vedno vprašanje, ali so informacije prave in pomembne za pridelavo na vaši kmetiji.

 

Tako je marsikdo v preteklosti že razmišljal o ekološki pridelavi, kasneje pa misel zaradi različnih vzrokov opustil. Da bi razrešili vse dileme, je treba sistematično pristopiti in končno na kmetiji ugotoviti, ali kmetijo preusmeriti v ekološko kmetovanje.

Dejstvo je, da se tako pridelava kot tudi povpraševanje po ekološko pridelani hrani vsako leto povečujeta in slednje je v Sloveniji večje od pridelave. Dejstvo je tudi to, da je slovenske certificirane ekološke hrane na slovenskem trgu malo in še ta se v glavnem proda neposredno na kmetiji ali v okviru drugih oblik prodaje (tržnice, sejmi ipd.) in še, veliko kmetij, ki za enkrat še niste del ekološkega kmetovanja, v svoji praksi v precejšnjem deležu že delujete v skladu z načeli ekološke pridelave, manjka le nekaj prilagoditev, postopek certificiranja in končno pridobitev certifikata.

 

Na marsikateri kmetiji se v zadnjih letih vse bolj razvijajo dopolnilne dejavnosti, izdelujejo odlični in kakovosti pridelki, živila, nudi bivanje v neokrnjeni naravi kmetije in še bi lahko naštevali. Dejavnostim lahko dodano vrednost prinaša ravno vključitev v ekološko kmetovanje in pridobitev certifikata za posamezne pridelke in izdelke na kmetiji.

Pridobitev certifikata o ekološki pridelavi je postopen proces, ki ga imenujemo obdobje preusmeritve, v katerem kmetijo in prakso kmetovanja prilagodimo ekološkemu kmetovanju. Običajno preusmeritev traja dve leti pri rastlinski in živinorejski proizvodnji, z izjemo trajnih nasadov, kjer pa je preusmeritev triletna.

 

Seveda je prvi in osnovi pogoj za vstop v sistem ekološkega kmetovanja prijava pri eni od štirih kontrolnih organizacij za ekološko kmetovanje v Sloveniji. Pri tem je pomembno, da upoštevamo skrajni rok za prijavo v sistem kontrole, ki je 31. decembra tekočega leta, za prihodnje, in je ključen za izplačilo sredstev iz PRP in ukrepa ekološko kmetovanje.

 

Po prijavi in podpisu pogodbe začne teči obdobje preusmeritve, v katerem je treba kmetijo prilagoditi zahtevam zakonodaje za ekološko kmetovanje. V tem času, še bolje pa pred vključitvijo, priporočamo, da se udeležite kakšnega od izobraževanj ali pa naročite predogled kmetije, kjer vam lahko kmetijski svetovalci pri ogledu kmetije poudarimo kritične točke, ki jih lahko že odpravite ali pa jih boste v prihodnje oziroma te kritične točke za vas predstavljajo prevelik zalogaj in boste s preusmeritvijo še počakali. Če bi se želeli predhodno udeležiti izobraževanja (tridnevni tečaj iz ekološkega kmetovanja), se prijavite na svoji izpostavi za kmetijsko svetovanje. V primeru zadostnega števila prijav vas o izvedbi obvestimo in tečaj tudi izvedemo.

 

V času preusmeritve boste iz ukrepa ekološko kmetovanje pridobili tudi višja plačila, ki vam bodo omogočala lažjo prilagoditev kmetije zahtevam ekološkega kmetovanja. Po zaključku preusmeritvenega obdobja pridobite nekoliko nižja plačila, ki se v glavnem prištejejo k osnovnim plačilom, ki jih na kmetiji že pridobivate iz programa razvoja podeželja. Plačila so različna in odvisna od rabe kmetijskega zemljišča, pri travnikih pa je zahtevana tudi minimalna obremenitev s travojedimi živalmi, ki ne sme biti nižja od 0,2 GVŽ/ha.

Veliko informacij je zbranih tudi na portalu Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije v rubriko EKO (http://www.kgzs.si/gv/eko.aspx) in tudi na spletnih straneh kmetijsko gozdarskih zavodov v Sloveniji. S prebiranjem tam zapisanih člankov, si lahko poznavanje ekološkega kmetovanja še razširite, končno pa se obrnete tudi na kmetijske svetovalce, ki vam bomo z ogledom kmetije in razgovorom z vami pomagali razrešiti še zadnje dileme in vam pomagali vstopiti v sistem ter vas podpirali z informacijami tudi v času preusmeritve, kot tudi kasneje ekološkega kmetovanja. Določene informacije dobite tudi na spletnih straneh združenj, ki povezujejo ekološke kmete, na našem območju je to Združenje ekoloških pridelovalcev in predelovalcev Deteljica, ter na spletnih straneh kontrolnih organizacij.

 

Ekološko kmetovanje lahko postane na vaši kmetiji nova razvojna priložnost. Odločitev pa mora biti vendarle dobro premišljena in dorečena znotraj družinskega kroga, ki skrbi za nemoteno delovanje kmetije. Na novi razvojni poti boste uspešni le s prvim pogojem, da ste na kmetiji vsi seznanjeni z osnovnimi zahtevami in se strinjate s preusmeritvijo in motivirani k pridobivanju novih znanj in reševanju novih izzivov. Seveda pa ob tem ne smemo spregledati možnosti razvoja novih tržnih poti, ki pa so predvsem povezane z osnovno kmetijsko dejavnostjo na vaši kmetiji in seveda razpoložljivim časom, inovativnostjo, željo po drugačni usmeritvi na področju trženja itd.

 

 

Tekst: Mitja Zupančič
Foto: Lea Sreš


  

 

Oglejte si tudi