Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

e-novice Mreže za podeželje

Spoštovani,

vabimo vas, da nam posredujete koristne in uporabne informacije, dogodke, prakse, avdio-vizualne vsebine, primere s področja razvoja podeželja, ki jih bomo posredovali članom Mreže preko elektronskih obvestil PRePlet. Obvestila izhajajo vsak četrtek, zato prosimo, da nam novico posredujete do srede, na elektronski naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si. Obvestil s področja trženja ne objavljamo.

Za sodelovanje se vam že vnaprej zahvaljujemo!

Mreža za podeželje

Javni razpis za pomoč majhnim kmetom v višini 20 milijonov evrov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni razpis namenjen razvoju majhnih kmetij, v višini 20 milijonov evrov nepovratnih javnih sredstev. Oddaja vlog na javni razpis bo možna od 6. novembra letos do 31. januarja prihodnje leto. Minister mag. Dejan Židan je na predstavitvi razpisa poudaril, da želi ministrstvo s podporo majhnim kmetijam izboljšati njihovo konkurenčnost, povečati produktivnost ter ekonomsko in okoljsko učinkovitost.

20. oktober 2017 – Dan krajine Sveta Evrope

V okviru Evropske konvencije o krajini se bo jutri prvič obeležil mednarodni dan krajine. Namen mednarodnega dneva krajine je, da se krajino promovira kot "bistveno sestavino človekovega okolja, kot izraz raznolikosti skupne kulturne in naravne dediščine in kot temelj njihove identitete".

Kmetijstvo je dejavnost, ki odločilno vpliva na nastanek kulturne krajine. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z ukrepi kmetijske politike naslavlja izzive vezane na ohranjanje kmetijske krajine. S podporami na gorskih območjih in območjih z naravnimi in drugimi omejitvami, prispeva k ohranjanju kmetijske dejavnosti na teh območjih in nadaljnjemu razvoju podeželskih območij, na drugi strani pa s kmetijsko okoljskimi ukrepi spodbuja ohranitev mejic in drugih krajinsko značilnih elementov na območjih intenzivnejše kmetijske rabe.

Inovativni mladi kmet 2017 je Matic Vizjak

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) sta 13. 10. 2017 na 11. izboru Inovativna mlada kmetica/Inovativni mladi kmet razglasili zmagovalca izbora. Zmagovalec izbora je Matic Vizjak iz Šmarij pri Jelšah, ki se na kmetiji ukvarja s štirimi dejavnostmi: pridelava in predelava čilijev, čebelarstvom, pridelavo žit v mlevske izdelke; vinarstvom. Matic se je po devetih letih službovanja v tujini vrnil domov in začel z uvajanjem inovacij na kmetiji, med katerimi sam na prvo mesto postavlja CHILLI WINE, za katerega so v New Yorku prejeli tri odličja na enem najprestižnejših tekmovanj na svetu. Sledita mu linija Melissé in organizacija največjega festivala pikantne hrane v Sloveniji »Čili festival v Šmarju pri Jelšah«.

Čez mesec dni bo Slovenija spet okušala Tradicionalni slovenski zajtrk

Čez točno mesec dni bomo v Sloveniji obeleževali dan slovenske hrane. Vsako leto tretji petek v novembru – letos bo to 17. novembra – na dan slovenske hrane poteka tradicionalni slovenski zajtrk.  Z njim ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave oz. predelave hrane, uživanju le-te, želimo pa tudi poudariti pomen zajtrka kot pomembnega dnevnega obroka za zdrav način življenja in prehranjevanja.

Socialna podjetja soustvarjajo ponudbo lokalnih kmetijskih pridelkov in izdelkov

Okolje na podeželju in na kmetijah nudi veliko priložnosti tudi za zaposlovanje ranljivih oseb kot tudi razvoj različnih proizvodov in storitev, ki imajo ugoden vpliv ne samo na posameznika, ampak na družbo kot celoto. Vse te dejavnosti se lahko odvijajo v okviru »klasične« podjetniške organizacije, osnovne kmetijske dejavnosti ali dopolnilne dejavnosti, ena od možnosti pa je tudi registracija socialnega podjetja. Primer dobre prakse je socialno podjetje Brinjevka iz Malega dola pri Komnu, ki je specializirano za ekološko pridelavo sezonske zelenjave, žit in zelišč.

S petmilijonskim projektom inovativno nad invazivne vrste

Enajst partnerjev je zasnovalo inovativen projekt APPLAUSE (Alien PLAnt SpEcies) – od škodljivih do uporabnih tujerodnih rastlin z aktivnim vključevanjem prebivalcev. Projekt je namenjen boju proti invazivnim rastlinam, ki vedno bolj izpodrivajo avtohtono rastje. Mestna občina Ljubljana je skupaj z desetimi partnerji dobila že podporo okoli štiri milijone evrov iz Evropske unije, da preučijo možnosti predelave delov nezaželenih rastlin v papir, pribor, barvila, kozmetiko, medtem ko je celotna vrednost projekta 5,2 milijona evrov.

Vesti iz Kleti - Klet Brda

Klet Brda vsak mesec izda kratke novice z zanimivimi prispevki in dogodki. Do martinovanja, ko bodo praznovali tudi svoj 60. rojstni dan, je le še dober mesec. V tem času napovedujejo vinske dogodke, vas seznanjajo z zanimivostmi, uspehi in novostmi.

4. Fotografski natečaj DPAE – »Utrinki s podeželja« - od 1. 6. do 30. 11. 2017

Društvo prijateljev agrarne ekonomike (DPAE) objavlja 4. fotografski natečaj na temo »Utrinki s podeželja«. Namen natečaja je promovirati kmetijstvo in kmetijska opravila v regiji Pomurja. Prav tako je namen natečaja poudariti pestrost podeželja, tako za njegove prebivalce, kot tudi obiskovalce. Na natečaju lahko sodelujejo vsi, ki se ljubiteljsko ali profesionalno ukvarjajo s fotografijo.

Prijavite se na zeliščarska izobraževanja

Od letošnjega oktobra do junija 2018 bo v Srcu Slovenije več kot 20 izobraževanj za obstoječe in potencialne zeliščarje. Možnosti za pridobitev novih znanj, ki bodo zeliščarjem pomagala pri podjetniškem preboju, so na voljo v okviru projekta sodelovanja Integralni turistični produkt zeliščarske dediščine, ki ga je zasnovalo šest lokalnih akcijskih skupin iz vse Slovenije. Oglejte si koledar in tematike izobraževanj! Število udeležencev je omejeno. Prijavite se pravočasno!

OKTOBER

Predstavitve Evropskega inovacijskega partnerstva za produktivnost in trajnost na področju kmetijstva, živilstva in gozdarstva - od 17. 10. do 27. 10. 2017

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije bo v mesecu oktobru v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico in posameznimi območnimi kmetijsko-gozdarskimi zavodi po celotni Sloveniji izvedlo več predstavitev, na katerih bo podrobno predstavljen izvajanje Evropskega partnerstva za inovacije (EIP AGRI) v okviru ukrepa Sodelovanje iz Programa razvoja podeželje 2014-2020 ter predlog Uredbe o izvajanju ukrepa Sodelovanje za podukrep 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij in podukrep 16.5 Podpora za skupno ukrepanje za blažitev podnebnih sprememb ali prilagajanje nanje ter za skupne pristope k okoljskim projektom in stalnim okoljskim praksam.

Seznam terminov in lokacij predstavitev na povezavi.

Predstavitve poročil monitoringov ptic in metuljev ter vrednotenja PRP 2014–2020 - 20. 10. 2017

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi na predstavitve poročil monitoringov ptic in metuljev ter vrednotenja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020. Predstavitve bodo potekale v veliki dvorani Agencije RS za okolje, Vojkova 1b v Ljubljani.

Strokovni posvet o načrtovanju in upravljanju krajine - od 20. 10. do 21. 10. 2017

Člani društva krajinskih arhitektov Slovenije v okviru praznovanja svojega 25. jubileja organizirajo strokovni posvet, ki bo obravnaval načrtovanje in upravljanje krajine v zavarovanih območjih narave z vidika usmerjanja obiskovalcev v naravni in kulturni krajini. S posvetom bodo iskali odgovore na številna vprašanja, kot so: koliko urbana naj bo kmetijska, gozdna, rečna krajina, da bo zadostila potrebam obiskovalca in ne bo v nasprotju z varstvenimi cilji za ohranjanje biotske raznovrstnosti in krajinske pestrosti, ali je potrebno urejati podeželje drugače kot mesta in ali potrebujemo krajinski načrt za revitalizacijo degradiranih delov kmetijske krajine.

Prikaz kmetovanja na vodovarstvenih območjih - 24. 10. 2017

V okviru projekta SI-MUR-AT  so na posestvu KG Črnci v Lutvercih pri Apačah zasnovali 3 testna poskusna polja z opremo za vzorčenje onesnaževal in izvajanjem alternativne agronomske prakse (AAP) v primerjavi s konvencionalnimi postopki. Poskusna polja služijo kot izobraževalni objekt za usposabljanje pridelovalcev  in tudi za seznanjanje prebivalstva lokalne skupnosti z aktivnostmi za zmanjševanje sproščanja onesnaževal, ki izvirajo iz kmetijske pridelave. Ta sistem je lahko vzorčni primer za celotno ozemlje RS, lahko se ga obravnava kot sestavni del opreme upravljavcev vodnih virov in omrežij pitne vode.

Tematski posvet LAS - 26. 10. 2017

Društvo za razvoj slovenskega podeželja organizira različna strokovna usposabljanja, posvete in promocijske dogodke na področju razvoja podeželja. Na dogodke ste vabljeni člani društva in širša zainteresirana javnost. Tokratna posveta potekata v sodelovanju z LAS Krasa in Brkinoviz Slovenije in tujine bo potekalo v Komnu.

Tematski posvet LAS - Medgeneracijsko in partnersko sodelovanje s primeri dobrih praks

Posvet se prične ob 9:30 uri, moderira ga g. Jože Ocepek.

TEMATSKI POSVET LAS - Inovativnost v projektih LEADER in projektih sodelovanja v EU

Posvet se prične ob ob 12.00 uri, moderira ga g. Aleš Zidar.

NOVEMBER

Seminar o uporabi in izkušnjah CCLD  - od 8. do 10. 11. 2017

Tema razprave v mestu Győr  na Madžarskem bo gradnja prožnih lokalnih skupnosti. Razpravljalo se bo o uporabnosti CLLD na podeželskih in obalnih območjih ter kako je instrument CLLD mogoče uporabiti za spodbujanje vključevanja ter njegove nove urbane in socialne razsežnosti.

Mednarodni seminar na temo evropskih partnerstev za inovacije v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 - 13. 11. 2017

Mednarodni seminar, ki ga organizira MKGP z Mrežo za podeželje in EIP-VEM točko, bo potekal v prostorih Austria Trend Hotela Ljubljana, Dunajska 154, Ljubljana, Slovenija. Seminarja se bodo poleg kmetov, predstavnikov kmetov, kmetijskih svetovalcev ter strokovnjakov oziroma raziskovalcev s področja kmetijstva, živilstva in gozdarstva udeležili tudi predstavniki ministrstev za kmetijstvo, kmetijskih zbornic in kmetijskih svetovalcev iz Avstrije, Madžarske in Nemčije ter predstavniki EIP-AGRI Evropske komisije.

Prijave na dogodek zbiramo najkasneje do 30. oktobra 2017 oziroma do zapolnitve razpoložljivih mest.

2. Tehnološko-investicijski forum: Nove tehnologije v kmetijstvu - 27. 10. 2017

 

Inovacije v živinoreji in pridelavi rastlin so nujne in povezane z visokimi tehnologijami, ki na podlagi številnih podatkov optimizirajo proizvodnjo.

 

Na 2. tehnološko-investicijskem forumu bodo na primerih dobre prakse razkrili zakaj se splača vlagati v digitalizacijo poljedelstva, živinoreje, sadjarstva in zelenjadarstva. Udeležba na dogodku je brezplačna, zaradi omejenega števila prostih mest pa je prijava na dogodek obvezna.

 

 

Terminski načrt objave javnih razpisov PRP 2014-2020 v letu 2017

Javni razpis iz naslova podukrepa 8.4 - Dela za odpravo škode in obnovo gozda; rok: do zaprtja javnega razpisa, ki bo objavljen na spletnih straneh MKGP

Javni razpis iz naslova podukrepa 8.4 - Ureditev gozdnih vlak, potrebnih za izvedbo sanacije gozdov; rok: do zaprtja javnega razpisa, ki bo objavljen na spletnih straneh MKGP

Javni razpis iz naslova podukrepa 4.1 - Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2017 

Javni razpis iz naslova podukrepa 4.2 - Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov za leto 2017 za kmetije, samostojne podjetnike posameznike ter mikro, mala in srednja podjetja

Javni razpis za podukrep 6.3 - Pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij 

 

OSTALI RAZPISI

Razpisi Evropskega sklada za ribištvo

Razpisi Evropskih strukturnih skladov in kohezijskega sklada

Ostali razpisi MKGP

Javni razpisi Slovenskega regionalnega razvojnega sklada

Javni razpis za dodeljevanje posojil kmetijskim in gozdarskim projektom – A 2017; Upravičeni vlagatelji se lahko prijavijo na naslednje razpisne roke: 29. 5. 2017, 26. 6. 2017, 24. 7. 2017, 28. 8. 2017, 25. 9. 2017 in 30. 10. 2017.

OBRAVNAVA VLOG

Aktualni podatki obravnave vlog in zahtevkov ARSKTRP

Agencija se je, z namenom zagotavljanja večje transparentnosti svojega delovanja in boljše informiranosti svojih strank, odločila za redno objavo aktualnih podatkov iz svojega poslovanja. Na voljo je okvirni terminski načrt obravnave vlog za vse aktivne javne razpise, aktualno stanje obravnave zahtevkov za izplačilo, pregled izvedenih izplačil itd.

 

program-podezelja.si | Kontakt

PRePlet so elektronske novice Mreže za podeželje, ki zbirajo novice z evropskega, nacionalnega in lokalnega nivoja in ki se navezujejo na
Program razvoja podeželja Republike Slovenije.

ODJAVA:

na e-naslov mreza-podezelje.mkgp@gov.si nam sporočite e-poštni naslov, ki ga želite odstraniti s seznama prejemnikov.

PRIJAVA NA NOVICE

Za vsebino PRePleta - Obvestil Mreže za podeželje je odgovorna podporna enota Mreže za podeželje v okviru Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Za izvajanje Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 je odgovorno Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Spletna stran Evropske komisije: Politika razvoja podeželja 2014-2020

 

 

 

Oglejte si tudi