Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Donatorja poskrbela za nov ribji zarod

Rečica Hudinja in ribogojni potok Dobrnica sta bila nekoč vodotoka polna življenja. V zadnjem času sta postala zelo osiromašena z ribjim življem, razlog za to so predvsem nizki vodostaji v poletnih mesecih in prekomerno segrevanje vode. Poleg tega še intenzivno črpanje vode v Hudinji in regulacija v spodnjem delu. Vse to še kako vpliva na razvoj in obnavljanje življenja v vodi.
Postrv in lipan potrebujeta za eksistenco hladno vodo in globoke tolmune za zadrževanje. Slednje je z navedenimi posegi ter naravnimi pojavi onemogočeno oziroma ravnovesje v naravi popolnoma poruši. Veliko škodo v zadnjem času povzročajo še ribojede ptice, kot sta kormoran in siva čaplja.

 

Ribiška družina Celje, ki ima koncesijo nad omenjenima vodama, skrbi za redno vlaganje potočne postrvi v skladu z načrti in s tem poskuša ohranjati ribjo populacijo, vendar je zaradi vseh teh dejavnikov ves napor nemalokrat zaman. Zato smo o navedeni problematiki seznanili tudi pristojne na Občinah Vojnik, Dobrna in Vitanje. Občini Vojnik in Dobrna sta se odzvali in nam z donacijami priskočili na pomoč pri dodatni nabavi ribjih mladic potočne postrvi.


V prisotnosti podžupana Občine Vojnik Viktorja Štokojnika in župana občine Dobrna Martina Breclja ter vodstva Ribiške družine smo tako 17. aprila letos v Dobrnico in Hudinjo vložili preko tisoč enoletnih mladic potočne postrvi povprečne velikosti 12 cm. Mladice smo nabavili v ribogojnici Zagradec Ribiške družine Radeče. Verjamemo, da jih bo večina uspešno kljubovala vsem pritiskom onesnaženj, vodnim posegom in plenjenjem ribojedih ptic ter dočakala obdobje drsti, ko bodo lahko po naravni poti nadalje obnavljale populacijo. S tem sta obe občini pripomogli, da bosta Dobrnica in Hudinja zopet polni življenja, za kar se jima iskreno zahvaljujemo.

 

Tekst in foto: Štefan Zidanšek

 

Oglejte si tudi