Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
10°C
-3°C
JUTRI
8°C
6°C

Delovna pokušina vin letnika 2016

Vojniški vinogradniki so 13. decembra 2016 organizirali že X. delovno pokušino vin. Dan prej je delovna skupina (člani upravnega odbora) sprejemala vzorce v društveni kleti, letos le 80. Pri vsakem so izmerili količino ostanka sladkorja (suhe snovi), kislino in prosto žveplo.

 

Naslednji dan je strokovna mentorica, ga. Tadeja Vodovnik Plevnik, podala strokovno oceno o vsakem prinesenem vzorcu. Končno oceno je povzel predsednik društva, g. Mirko Krašovec. Prevladujoča bela vina so se izkazala za nadpovprečno dobra, saj ni bilo zaznati večjih napak pri kletarjenju, le nekaj težav pri visokem ali nizkem prostem žveplu. Popolnoma drugačna slika je bila pri rdečih vinih, ki še naprej povzročajo težave z raznimi bekserji, etil acetati ali žveplom. Seveda je ga. Tadeja Vodovnik Plevnik podala tudi smernice za odpravo napak. Vsa priporočila so vinogradniki dobili napisana na degustacijskem listu in so jih osebno prevzeli ali jih prejeli po pošti. Letošnje delovne pokušine se je udeležilo med 20 do 25 vinogradnikov, ki so z zanimanjem pokušali in poslušali napotke.

 

Za vse tiste, ki pa še želijo izpiliti znanje o kletarjenju, je na voljo Kletarski tečaj na KGZ Maribor, z začetkom 9. januarja 2017, in začetni tečaj FFS, 20. februarja 2017, ki ga organizira Celjski KGZ (prijave g. Mitja Dimec).

 

Roman Gračner
Foto:

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!