Tabela: glej foto
Ajdo lahko sejemo kot glavni ali strniščni posevek. Glavni posevek sejemo od začetka do konca maja, ko je dovolj toplo za kalitev in ni več nevarnosti slane. V maju sejana ajda do spravila potrebuje od 11 do 12 tednov. Setev ajde kot glavnega posevka se še posebej priporoča za območja, ki jih pogosto prizadene suša. Strniščna ajda se seje po spravilu ozimnih žit, to je od 10. in najkasneje do 25. julija. Cveti v avgustu ali septembru, ko v naravi začne primanjkovati hrane za čebele. Za čebele so pomembne medovite sorte ajde, to so Darja, Čebelica in Črna gorenjska. Ajdo sejemo na njive, kjer predhodne poljščine niso bile premočno gnojene z dušikom. Podrobnejše nasvete v zvezi s pridelavo ajde najdete v publikaciji Tehnologija pridelave ajde, ki so jo pripravile strokovne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.
Čebelarska zveza Slovenije je kot pobudnik in koordinator projekta »Kar sejemo, to žanjemo« skupaj s partnerji pomembno prispevala k povečanju setve ajde, spodbudila sodelovanje med čebelarji in kmeti ter posredno vplivala na pridelavo tako zaželene domače, slovenske ajde. Z vključevanjem kulinarike smo obudili tradicionalne jedi iz ajde in navdihnili sodobne kuharske mojstre ter povečali pridelavo ajdovega medu.
Čebelarska zveza Slovenije skupaj s partnerji nadaljuje s spodbujanjem setve medovitih kulturnih rastlin, kot so sončnice, buče in facelije.
Ponosni smo, da lahko prispevamo k ohranjanju narave in čebel!
Nataša Klemenčič Štrukelj